Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 40 glasov Ocenite to novico!
Dolge vrste pred stojnico Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Foto: EPA
Rezanci in cmočki za poldrugi evro. Foto: EPA
Obe stojnici sta po osvojeni zvezdici postali tudi priljubljen motiv za instagramske dobrojedce. Foto: Instagram vvveeemob
Kuharski mojster Chan Hon Meng iz HK Soya Sauce Chicken Rice and Noodle. Foto: Reuters

Dodaj v

Michelinovi zvezdici za poulični stojnici z jedmi za 1,5 evra

Stojnici sta postali najcenejši obedovalnici s čislano zvezdico
10. avgust 2016 ob 07:31
Singapur - MMC RTV SLO

Julija so pri Michelinu izdali prvi rdeči vodnik za Singapur. Največje presenečenje? Ocenjevalci, katerih okus običajno velja za razmeroma elitističnega, so po eno zvezdico podelili dvema pouličnima stojnicama, na katerih lahko kupite rezance že za približno poldrugi evro, najdražja jed pa vas bo stala okoli deset evrov.

Zvezdic sta se razveselila kuharja s stojnic (t. i. hawkerjev) Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle in Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, čislano Michelinovo odličje pa ne pomeni samo velikega priznanja singapurski kulinariki, ampak tudi pomemben pomik k bolj ljudskemu Michelinu.

Stojnici sta tako postali najcenejši Michelinovi obedovalnici, lastnika pa trdita, da kljub kilometrskim vrstam v zadnjih dneh cen ne bosta zvišala. T. i. hawkerje so sicer proslavili predvsem različni kulinarični blogerji in TV-zvezdniki, kot je Anthony Bourdain, njim pa je zdaj vendarle sledil še Michelin.

Poglejmo najprej h kuharskemu mojstru Chan Hon Mengu iz HK Soya Saucea. Njegova specialiteta je slasten, lepljiv, začinjen riž oz. rezanci s piščancem, za jed pa boste odšteli le 1,4 evra, manj kot za McDonaldsov Big Mac. Najdražja jed na meniju je cela pečena piška v sojini omaki, za katero boste odšteli 9,4 evra. Na dan proda približno 180 piščancev, 30 več kot pred zvezdico.

V kuhinji po 17 ur na dan
Boste pa za michelinske jedi morali čakati v vrsti, se razume. Ta je dolga že zarana, ob 9.00, ko odpre stojnico na pokriti kulinarični tržnici singapurske kitajske četrti, za kosilo pa lahko čakate tudi dve uri. Po navedbah Chana so se vrste po Michelinovi razglasitvi potrojile.

Skromni 51-letni Chan, kuhar samouk, ki je odrasel na farmi v Maleziji, nagrajeno stojnico pa odprl leta 2009, je v kuhinji že 35 let, po 17 ur na dan, vse odkar je pri 15 letih pustil šolo. Ko so ga julija poklicali iz Michelina, ni mogel verjeti svojim ušesom, da so ga povabili na gala večerjo.

"Se šalite? Še nikdar nisem slišal, da bi Michelinovi ocenjevalci obiskovali poulične stojnice. Je stojnica sploh lahko med kandidati?" jih je vprašal, oni pa so mu odgovorili, da ocenjujejo hrano, ne lokala. Zvezdico jemlje za veliko čast in pravi, da pred 30 leti nihče ni niti sanjal, da bi Michelin prišel v Singapur, kaj šele da bi nagradil poulično hrano.

Ura čakanja za rezance z mleto svinjino
"Zelo presenečen" nad zvezdico je bil tudi Tang Chay Seng, 70-letni kuhar, ki ustvarja na stojnici Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. "Srečen sem, da so me uvrstili v isti rang z vsemi tistimi dragimi in francoskimi restavracijami ... Ampak nismo enaki, sploh ne, ne da se nas primerjati," je povedal Seng na slovesnosti konec julija, na kateri je Michelinove zvezdice skupno dobilo 22 singapurskih restavracij in obedovalnic.

Tangova stojnica, odprta na singapurskem Hill Streetu leta 1932, od leta 2005 pa obratuje na Crawford Lane, je bila vedno zelo priljubljena in že zdaj so ljudje čakali v vrsti od pol ure do eno uro za skodelico rezancev z mleto svinjino (bak chor mee, op. a.). Tang pravi, da mu je zvezdica prinesla še več ljubiteljev rezancev, predvsem se je povečala mlajša klientela.

Edina singapurska restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami je sicer francoska, za njo pa stoji slavni francoski kuharski mojster Joël Robuchon. Morda še zanimivost: največja želja zgoraj omenjenega Chana je, da bi enkrat v življenju jedel pri Robuchonu, ki je v svoji karieri zbral že kar 33 Michelinovih zvezdic - največ od vseh chefov.

Zgodbo kuharskega mojstra Chan Hon Menga, ki stoji za HK Soya Sauce, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Fotografije v galeriji: EPA, Reuters

K. S.
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 10.08.2016 ob 08:06
Zanimivo,... verjetno je res okusno. Pa 17h na dan v kuhinji,... preveč, to ni življenje. Je treba tudi živeti, delamo zato da živimo in ne obratno.
usmiljeni
# 10.08.2016 ob 08:05
slika 1: 10/17 obiskovalcev na pametnih telefonih :D
Tuemsi
# 10.08.2016 ob 09:44
Sam kar precej potujem okrog (tudi službeno) in lahko rečem da je skoraj povsod ulična prehrana najboljša. Vedno jem na tak način, hrana je res dobra in zanimive ljudi srečaš. Če pa grem kdaj službeno v kakšne bolj eminentne restavracije srečaš večino prepotentnežev ki držijo boga za jajca in hrano, ki je sicer dobra a njen edini namen je izkazovanje, da si ti tisti nadstandard človeštva.
Če greste kam po svetu in če vidite tudi po stometrsko vrsto pred kakšnim lokalom, probajte, ne bo vam žal.
RoSeR
# 10.08.2016 ob 08:00
Super ... na koncu je to samo hrana.
neznalček
# 10.08.2016 ob 09:34
@COP

Obrok v dobri gostilni stane na osebo cca. 3 ure dela več kot obrok doma. Te tri ure nisi oddelal zato, da preživiš.
a.orhidejca
# 10.08.2016 ob 08:34
sramota, da ljudje ne morejo brez telefonov.
Tinkola
# 10.08.2016 ob 08:33
Dokaz, da ne rabiš bit elitist, da briljiraš v kuhi. Tudi v Sloveniji bi veljalo parim elitistom, ki mislijo, da so boga za testise prijeli s svojo elitistično podobo in maniro, pokazati ogledalo. Kakor tudi njihovim hipsterskim zvestim oboževalcem./-kam.
vito1975
# 10.08.2016 ob 08:21
Hvala bogu!
Dokaz, da je lahko tudi preprosta hrana stvar vrhunskega gastronomskega užitka in da ni potrebno, da so sestavine za pripravo odličnega obroka, le nekaj kar je dostopno le "izbranim".
Morda prvi primer (za katerega vem jaz), ki je malenkost kazal na "ljudsko" dojemanje ocenjevalcev michelin guid-a, je Borkonyha v Budimpešti. Ne da je poceni ulična obedovalnica, ampak je pa za naše razmere relativno dostopna, vrhunska restavracija, ki so ji prisodili zvezdico...
Mislim, da bom danes za večerjo jedel rezance...
aripeka
# 10.08.2016 ob 08:05
lačen
hepan
# 10.08.2016 ob 11:08
Dajmo omenit se Bajto Franko. Ze par dni ni blo nic slisat od nje
Kobayagi
# 10.08.2016 ob 08:40
1,4€ pri temu, včeraj v woku na čopovi dal čez 6€, tudi plačilni standard je v Singapurju veliko višji
Fleaa
# 10.08.2016 ob 10:38
odlično... morda bodo tudi naši "gurmani" sedaj znali cenit ričet, žgance in kislo mleko po planinskih kočah in ne samo minimalistično modularno kulinariko, ki jo prej ali slej povozil čas
seeblue123
# 10.08.2016 ob 11:57
Ali kdo sploh razume o čem govori @james blake? Meni ni čisto nič jasno.
Binder Dandet
# 10.08.2016 ob 09:41
Te stojnice na food marketih so nora zadeva. Zajtrk za 1€.:) Predvsem pa izbira. Ni da ni. Kitajsko, tajsko, vietnamsko, indijsko,....
piarija
# 10.08.2016 ob 11:12
se vidi, da ta komisija od mišelina več neve kaj bi sama s sabo...jim je mal dolgčas ratal očitno
delfino_
# 10.08.2016 ob 14:58
1,4€ pri temu, včeraj v woku na čopovi dal čez 6€, tudi plačilni standard je v Singapurju veliko višji
Res je, a to je ena redkih zadev, ki so v Singapurju poceni. Sicer pa je ulična prehrana po celi Aziji po zelo ugodni ceni, tudi tam kjer je standard višji, kot recimo Tokio, Seul, Hongkokng itd. zato ker je tudi zelo razširjena in s tem tudi cenovno bolj pristopna.
Binder Dandet
# 10.08.2016 ob 12:44
@Skippy:
Očitno imaš prav. Sem bil pod vtisom opozoril na metroju (plus vseh ostalih prepovedi), pa nobenga nisem na ulici srečal, da bi jedel, pa vsi so me debelo gledali, ko sem se "spozabil" in jedel na ulici. Se ti iskreno opravičujem za to preprosto pomoto. Upam, da te ni preveč prizadela (glede na komentar...."preprosto ni res").:)
iluvatar
# 10.08.2016 ob 09:13
bosa bo ta (al pa prevod).

...Najdražja jed na meniju je cela pečena piška v sojini omaki, za katero boste odšteli 9,4 evra. Na dan proda približno 180 piščancev, 30 več kot pred zvezdico...

Malo prej namreč piše, da so sedaj kilometrske kolone (vrsta). Torej, navkljub kilometrskim vrstam, nastalih zaradi reklame in ocene, prodajo zgolj 30 celih kosov perjadi več...
legokockax
# 10.08.2016 ob 19:24
Pa na 1. sliki vsi na telefonu :).
fudelaster
# 10.08.2016 ob 12:33
COP zanimivo, da si tak delavnik lahko privošči 10% ljudi na svetu, pri nas pa cel javni sektor, ki je več kot 30% delovno aktivnega prebivalstva!
dumpster
# 10.08.2016 ob 08:58
Tudi pad thai na odprti kuhni bi lahko dobil eno zvezdico.
vinklkugla
# 17.08.2016 ob 17:57
se najvecja komediaj med režiserji tega te sage pa je izjava lastnika stojnice "Se šalite? Še nikdar nisem slišal, da bi Michelinovi ocenjevalci obiskovali poulične stojnice. Je stojnica sploh lahko med kandidati?"...ne me heb** da je ta človek sploh vedel kva je to mišelini al karkoli to že pac je...komedija od komedije
vinklkugla
# 17.08.2016 ob 17:55
a da je na rvju clanek o neki odlicni ulicni hrani je predpogoj da je novica prevedena iz nekega tujega informacijskega portala ala epa, reuters in hkrati požegnana od neke kvazi priznanega "gibanja"....
SP 2006
# 10.08.2016 ob 14:56
pa še to sem plačan samo 5 centov po kvadratnem metru zelenice
SP 2006
# 10.08.2016 ob 14:52
...ne pomeni samo velikega priznanja singapurski kulinariki, ampak tudi pomemben pomik k bolj ljudskemu Michelinu

diskriminacija! torej jaz, ki redno kosim v najelitnejših mišelinovih restavracijah, nisem človek?
Skippy
# 10.08.2016 ob 13:46
@Binder Dandet
gledali pa so te čudno, ker to pač ni v njihovi navadi.
james blake
# 10.08.2016 ob 13:09
@Binder Dandet
hvala za odziv in pojasnilo glede Singapurja. Neverjeten megalopolis, meni težko razumljiv.
Skippy
# 10.08.2016 ob 12:18
@Binder Dandet
to preprosto ni res. V Singapurju je prepovedano uživati hrano in pijačo na javnih prevoznih sredstvih, ne pa na ulici.
Binder Dandet
# 10.08.2016 ob 11:52
@james blake:
V Singapurju je prepovedano uživati hrano in pijačo na ulicah (pa na vlakih recimo). Jaz sem se spozabil in so me debelo gledali na ulici, na srečo pa ni bilo policije.:) (kazen je ranga 500 SGD)

Tile food markerti so narejeni tako, da so na sredini mize, okoli pa stojnice. Vidiš na prvi sliki. Vzameš hrano na poljubni stojnici in si najdeš mizo ter v miru poješ.
piarija
# 10.08.2016 ob 11:09
2 ure čakajo v vrsti za hrano, phaha...
K_ris
# 10.08.2016 ob 09:49
"Hawker stalls" v Singapurju so super. Neprimerljivo ceneje s sicer precej dragim estom, hrana pa odlična.
siggi
# 10.08.2016 ob 09:48
Odlično.

K.S, glede na to da si prepotovala del Azije, bi morala vedeti kaj je hawker. Sigurno ti je kak težil oz težila ;)
gremyus
# 10.08.2016 ob 08:53
Če pogledam kaos po kuhni, se resno sprašujem, če niso bili modeli, ki so podeljevali te zvezdice, mogoče malce pijani ?
james blake
# 10.08.2016 ob 13:16
@seeblue123
za razlago je dovolj pogled iza računalnika na planet. malo prebrskati po znanstveni periodiki po odprtih člankih (danes je na tako na voljo znanstvena informacija vsem na planetu, ki imajo dostop do interneta),. in, kakopak, uporabiti tisti okras na vratu, ki nima samo senzoričnih organov gor in odprtine skozi katero dobimo hrano, temveč tudi možgane, ki.. no, od tu do razlage ni daleč. ni pa to iskanje razloga za primitivizem tudi v smislu odzivov na drugačno mnenje. je samo mnenje enega, ki se ne strinja z desetimi, hitro množečimi ljudmi na planetu. in tej hitro in nerazumno množeči se množici, eno samo drugačno vendarle ne more biti v napoto, oz. ji vzeti apetit po basanju s kebabi po Čopovi, kajneda? mnenje tega početja vendarle ne bo ustavilo in je nenevarno popularni (ne?)kulturi v prehranjevanju vse bolj predebelega in sedečega človeštva (ne morem, da ne bi bil malo zbadljiv).
svabo
# 10.08.2016 ob 10:58
Haha ko boste naslednjič na poti v "elitno" Slovensko restavracijo, kjer vas večerja za dva stane več kot 100€, se spomnite, da se je Michelinu utrgalo in je dal zvezdice uličnemu prodajalcu hrane, potem raje zavijte v Nobel burek v Ljubljani......
COP
# 10.08.2016 ob 08:44
@Ramus

Delamo, da preživimo. Delati 8 ur na dan, 5 dni v tednu, je luksuz, ki si ga lahko privošči 10% ljudi na tem svetu. Ostalih 90% moramo delati več, dosti več.
Zato, ko imam čas, grem z veseljem pojest kaj dobrega v dobro restavracijo. A stojnica s plastičnimi stoli mi ne deluje ravno privlačno in užitka vredno, pa čeprav z michelinko.
james blake
# 10.08.2016 ob 11:30
sem v večjem delu nasprotnik tovrstnemu prehranjevanju - piše se leto 2016, ki ga zaznamuje eksplozija bolezenske pre-debelosti, skoraj dokončan genocid nad divjim življenjem, holokavst nad klavnim (motor ulične prehrane), podiranje etičnih kodeksov v pridelavi hrane,.. in basanje s t.i. dobro ulično hrano, ki je le poživilo zgornjega dela prebavil (zadane od masti, olj, soli in cukra) medtem, ko je katastrofa za spodnji del, odgovoren za zdravje človeškega organizma in njegovega mikrobioma. Vem, da je zadeva kompleksna, ampak nekdo, ki sebe imenuje človek, da nekaj tudi na bonton pri prehranjevanju. To pa je obedovanje za mizo s priborom in ne smradenje kuhinje celih mest in puščanje cedečih slastnih omak po ulicah mest. Moj glas je glas proti vsaki, še tako dobri stojnici za hrano. Boriti se proti primitivizmom je huda, pa vendarle ne bi smeli nikoli odnehati. Popolus mora sobivati in ne požreti vse in to vsepovsod. Malo, pa v tišini in miru v krogu prijetnih ljudi in s čistim priborom.
Azija
link
Foto: Vonsan, poletna rezidenca Kim Džong Una - med zabavo in vojno
45
16. oktober 2017 ob 17:47 V obalnem letovišču Vonsan se severnokorejske družine poleti zberejo ob ražnjih na plaži, ribarijo in se sladkajo s sladoledom okusa "matičnega mlečka".
Več novic ...
Kazalo