Kulinarika
Baron Cohen v podobi kuharja in nekdanjega zapornika Richa Shermana s kulinaričnim kritikom Billom Jillo. Foto: Youtube
File "vegetarijansko hranjenega kitajskega oporečnika" s cvetačnim pirejem. Foto: Youtube
Cohen je v svoji novi seriji med drugim nekega republikanskega politika prepričal, da podpre program oboroževanja malčkov. Foto: IMDb
Za oskarja nominirani britanski ustvarjalec v svoji novi oddaji nastavlja zrcalo ZDA. Foto: IMDb

Sacha Baron Cohen pretental kulinaričnega kritika, da jé kondom in "človeško" meso

Kdo je Amerika?
21. avgust 2018 ob 14:37
New York - MMC RTV SLO

Po Ali G-ju, Brünu in Boratu se je Sacha Baron Cohen vrnil s svojo novo oddajo na Showtimu, naslovljeno Who Is America? (Kdo je Amerika?), v kateri izvaja najrazličnejše potegavščine na nič hudega slutečih Američanih.

Njegova zadnja žrtev: kulinarični kritik Bill Jilla z (zdaj že ukinjene) spletne strani dinnerreviews.com.

Za potrebe tokratne epizode se je Cohen zakrinkal v "Ricka Shermana", potetoviranega nekdanjega zapornika, ki je za zapahi najstrožje varovanega zapora presedel 21 let, zdaj pa streže vrhunsko kulinariko na osnovi svojih izkušenj v zaporu.

Pred prihodom v "Shermanovo" restavracijo je Jilla o novi vroči kuharski zvezdi vedel le, da ima "Rickova zaporniško navdihnjena kulinarika potencial za eno Michelinovo zvezdico".

Od fižola do kondoma
Sherman trihodni degustacijski meni začne s fižolom na prepečencu, nato pa naglo presedla v višjo prestavo, kar zadeva bizarnost, ko postreže telečjo klobaso v jagodnem kondomu.

Cohenov lik kritika prepriča, da ni boljšega od v anusu zmehčane teletine, kar se je sam prepričal, ko je v zaporu jedel teletino, ki mu jo je v kondomu, skritem v zadnjično odprtino, dobavil eden izmed sojetnikov. In Jilla se s Shermanom strinja.

Tu je sicer treba omeniti, da je res, da v svetu vrhunske kulinarike dejansko obstaja jed v obliki užitnega kondoma – pod njo se podpisuje kitajski kuharski mojster Alvin Leung, čigar hongkonška restavracija Bo Innovation je ovenčana s tremi Michelinovimi zvezdicami.

"Etično" človeško meso
Zadnji udarec (in žebelj v Jillovo kariero kulinaričnega recenzenta) pride v obliki rezin domnevno človeškega mesa. In vsaj na tej točki, zlasti v času lažnih novic in lažnih identitet, se je resnično treba vprašati, ali je Jilla sploh pravi kritik.

Cohen namreč svojega gosta prepriča, da poskusi "etično" človeško meso s farme na Kitajskem. In Jilla brez večjih pomislekov zagrize v krožnik "vegetarijansko hranjenega kitajskega oporečnika s cvetačnim pirejem".

In na koncu Cohenu alias Shermanu celo uspe prepričati navdušenega Jillo, da pusti sporočilo družini Kitajca, ki je "doniral del svojega telesa" Shermanu in restavraciji.

In medtem ko se številni na spletu sprašujejo, ali je Jilla sploh uveljavljeni kritik, spletna stran Fine Dining Lovers, posvečena svetu visoke kulinarike, izpostavlja, da Cohenov eksperiment predvsem opozarja na to, kako napihnjen postaja svet kulinaričnih recenzij. Svet, v katerem je lahko vsaka oseba z omembe vrednim številom sledilcev na Instagramu že kredibilen kulinarični recenzent. In Cohen to hinavščino razkrije.

Američani na udaru
46-letni Cohen, ki je za vlogo Borata osvojil zlati globus, v oddaji Who is America? secira ameriško kulturo na svoj edinstveni način, pri katerem redno hodi po robu sprejemljivega.

Tako je nekega republikanskega kongresnika prepričal, da podpre program za oborožitev malčkov v vrtcu, drugega pa, da poda odstop prek videa.

Celotno epizodo si lahko ogledate spodaj.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
memepower
# 21.08.2018 ob 15:01
Po mojem mnenju to ni samo parodija na kulinarične kritike, ampak na vso "visoko" kulinarično (presrano) sceno..
prim00z
# 21.08.2018 ob 14:49
Genij, upam da ga ne pospravijo
Kobalt
# 21.08.2018 ob 15:05
Analno starana teletina v jagonem prezervativu.

Genij.
nochance4u
# 21.08.2018 ob 14:53
Drugače pa Ali G. legenda.
Jože Gorišek
# 21.08.2018 ob 16:10
Sasha je genij. Škoda je le da ni dobil vloge Freddija Mercuryja v filmu.
Franc Jožef I.
# 21.08.2018 ob 14:50
Hahaha....car.
Machete
# 21.08.2018 ob 16:24
Malce popravka, to ni epizoda, ampak zgolj eden izmed delov oz. skečov v epizodi. Vsaka epizoda ima en skeč z vsemi karakterji. Trenutno je zunaj 7. epizod. (Piratebay blink blink).
Jaz sem se smejal na glas, zraven pa me je bilo sram, da je to sploh možno in tudi malce strah, kam gremo tudi mi v Sloveniji.

Buldog
# 21.08.2018 ob 15:03
Hm, zanimivo, da ni zaslediti problematiziranja tega, da je tip dejansko mislil, da je meso kitajskega oporečnika, potem pa še pustil sporočilo njegovi družini. Očitno ne bi bilo nič spornega, če bi tudi resnično jedel meso kitajskega oporečnika.
Kekec99
# 21.08.2018 ob 17:09
Cohen namreč svojega gosta prepriča, da poskusi "etično" človeško meso s farme na Kitajskem. In Jilla brez večjih pomislekov zagrize v krožnik "vegetarijansko hranjenega kitajskega oporečnika s cvetačnim pirejem".
-----------------------------------------------
Tip le "odkriva strokovnjake" katerim mnogi verjamejo in sledijo, hvala mu.
kwayzdey
# 21.08.2018 ob 18:06
Na 3. fotki pa isti Fredie M.
rezusKristus
# 21.08.2018 ob 20:46
V enem prejsnjih je is dreka delal umetnine in to uspesno predstavil neki kustosinji
PONOS
# 21.08.2018 ob 17:59
Tako se dela z dekadenco pokažeš ogledalo.
GLaDOS
# 21.08.2018 ob 16:24
@Jože Gorišek

Sacha je baje sam zavrnil vlogo, ker se ni strinjal s tonom filma oz kar naj bi film predstavljal...
Šubidu
# 21.08.2018 ob 16:17
Kralj. Car. Norc! Haha
socrates
# 21.08.2018 ob 22:21
Car ... ;)
Bono
# 21.08.2018 ob 17:38
Ta Bill Jilla je anonimka na google, oz. vse kar je v povezavi z njim, je ravno na to temo.

Moje osebno mnenje je, da gre za fikcijo.
Bivši uporabnik
# 22.08.2018 ob 10:25
In vsaj na tej točki, zlasti v času lažnih novic in lažnih identitet, se je resnično treba vprašati, ali je Jilla sploh pravi kritik.

Najhuje je, da so tudi t.im. prave identitete v veliki meti lažne.
Adanos
# 21.08.2018 ob 17:48
Kobe Keith je bil res odličen. :D

Se mi pa zdi, da je tukaj Sasha predvsem pretental površne, nekritične, prepisovalne medije. Močno sumim, da gre za zaigrano zadevo.
O tem človeku namreč ni nobenih digitalnih sledi pred avgustom 2018.
Zlobni genij
# 21.08.2018 ob 15:26
Tip točno ve katere besede mora izreči in točno v kakšen tonu jih mora izreči, da lahko nič hudega sluteče ameriške pomembneže pripravi, da naredijo marsikaj, kar od njih potihoma zahteva, oziroma apelira na njihovo ignoranco in njihovo aroganco, da si slednji slej ko prej pljunejo v lastno skledo. Oziroma, uporablja podobno metodo programiranja kot tisti Mark Dice, ko gre na ulice in marsikoga nič hudega slutećega Američana in nič hudega slutečo Američanko, pripravi do tega, da slednji, oz. slednja, podpiše najbolj noro anketo, kar pa niti pod razno ni genialno, je pa zagotovo genialno tistim, ki se na te zadeve ne spoznajo in vidijo samo satirično plat.
nochance4u
# 21.08.2018 ob 14:52
Svet je znorel, ni tega, kar ni, samo denar obrača svet.
Kazalo