Španski pršut. Foto: EPA
Španski pršut. Foto: EPA
Bratje Roca - lastniki najboljše restavracije na svetu.
Španska kulinarika se je povzdignila na višji nivo z modernim pristopom do priprave hrane, ki ga je razvil Adria. Foto: EPA
Španski kuharski mojstri osvajajo svet. Foto: EPA
Skrbno dodelan krožnik. Foto: EPA
Ferran Adria je ponesel špansko kulinariko na višji nivo. Foto: EPA

Tapas bari rastejo po vsem svetu, španski chefi odpirajo svoje podružnice od Hongkonga do ZDA, zdaj pa je bila španska restavracija še ovenčana z naslovom najboljše restavracije na svetu.
El Celler de Can Roca, ki so jo v Gironi leta 1986 odprli bratje Roca, je s tem, ko je v ponedeljek pristala na vrhu San Pellegrinove lestvice, s prvega mesta pa po treh letih izrinila dansko Nomo, postala dostojni naslednik slovitega, že pokojnega elBullija, chefa Ferrana Adrie. Ta je na vrhu San Pellegrina kraljeval med letoma 2006 in 2009.

"Španski izvoz hrane se je lani povečal za 11,9 odstotka, kar skupaj nanese več kot 30 milijard evrov ali 16 odstotkov vseh izvozov," je za CNN povedala Ines Menendez de Luarca, gastronomska direktorica ICEX-a (Španski Inštitut za zunanjo trgovino). "Te številke nedvomno nakazujejo na znatno rast."

Kot poroča CNN, je v zadnjem času Hongkong postal pravi center za špansko kulinariko. Kar ni presenetljivo, glede na to, kako to velemesto načrtno gradi svojo vrhunsko eklektično kulinarično mrežo. In s težko pričakovanim odprtjem restavracije Catalunya Hong Kong imajo tamkajšnji gurmani zdaj še dodaten razlog za veselje. A Catalunya Hong Kong ima resno konkurenco v drugih španskih restavracijah v mestu - 22 Ships Jasona Athertona, View 62 Paca Roncera (učenca Ferrana Adrie), Boqueria, Vi Cool z Michelinovimi zvezdicami ovenčanega Sergija Arole in druge.

Od Hongkonga do New Yorka
A, kot za zdaj kaže, Catalunya ne bo imela težav privabljati goste, saj je za naslednji mesec že razprodana. Ekipo sestavljajo cenjeni strokovnjaki iz elBullija, El Celler de Can Roca, Mugaritza in Arzaka - sami člani elitne skupine "50 najboljših restavracij sveta". Na čelu Catalunye je barcelonski chef Alain Devahive Tolosa, veteran iz elBullija, restavracija pa streže avtentično špansko hrano z modernim pridihom.

Pa Hongkong še zdaleč ni edino mesto z nenasitnim povpraševanjem po španski hrani španskih chefov. "Od Brazilije do Hongkonga, od Poljske do Velike Britanije, od New Yorka do Melbourna ... španski chefi ali vlagatelji, ki so zavohali dobiček, so v zadnjih petih letih odprli španske restavracije praktično povsod," razlaga Menendez de Luarca.

V Singapurju se je samo lani odprlo 10 novih tapasbarov, med njimi ima enega tudi chef Alain Devahive Tolosa - Catalunya Singapore, ki se je odprl devet mesecev pred Catalunya Hong Kong. "Ko smo pred odprtjem Catalunye raziskovali smernice, smo tudi v Hongkongu opazili težnje španske kuhinje," je za CNN povedal Tolosa. "Zato smo Catalunyo Hong Kong odprli kmalu za Catalunyo Singapore."

Razvoj kulinarične scene
V Hongkongu so prvo špansko restavracijo odprli pred 21 leti in od takrat se je špansko gastronomsko področje močno spremenilo - tradicionalne tapase so zamenjale vrhunska kulinarika, nove metode in velika natančnost pri kuhi in predstavitvi.

Nad špansko kuhinjo se navdušujejo tudi kulinarični kritiki. New York Times jo je označil za veliki trend, po zaslugi njenih intenzivnih okusov in veščin njenih vodilnih chefov. Tudi v ZDA se nove restavracije pospešeno odpirajo. Ravno prejšnji mesec je v New Yorku vrata odprla Manzanilla, restavracija z moderno špansko kulinariko, ki jo vodi priznani španski chef Dani Garcia.

Razvija se tudi londonska španska scena - luksuzni hotel Halkin je pod Arzakovim mentorstvom nedavno odprl svojo baskovsko restavracijo Ametsa. Gastronomi pričakujejo predvsem inovativnost, vrhunsko kakovost in krajevne surovine, je povedal predstavnik hotela.

Sproščenost tapas barov
In zakaj ravno španska kuhinja? Morda se je odgovor na to treba poiskati v začetkih španske kulinarične "invazije" - v tapasih. Koncept tapasov omogoča deljenje hrane med skupino prijateljev, zbranih za mizo, kar je nedvomno povečalo priljubljenost španske hrane. Ljudje namreč dajejo vse več tudi na vzdušje, ne le na hrano. In španski tapasbari so od nekdaj veljali za ene najbolj sproščenih in zabavnih lokalov.

Na višjo raven je nato špansko kulinariko ponesla moderna kuhinja, ki je gradila na tradiciji in vrhunskih svežih lokalnih pridelkih. K uspehu španske hrane v zadnjem desetletju je močno pripomogla tudi mednarodna slava Ferrana Adrie in njegovih naslednikov. ElBulli v katalonskemu mestecu Roses je petkrat osvojil naziv najboljše restavracije na svetu in je veljal za gonilno silo kulinarične revolucije, zlasti molekularne gastronomije.

"Španska in katalonska kuhinja sta napredovali na precej višjo raven kot njuni največji tekmeci Francozi in Italijani. Samo poglejte seznam 10 najboljših restavracij na svetu ... tri so španske," je povedal Tolosa. "Kulinarična revolucija ne pomeni le sestaviti 100 novih jedi, ampak nov način kuhe. Začela se je v Španiji in je bila res dobra reklama za špansko kuhinjo. In dokler se ti tržniški prijemi še naprej izplačajo, bomo še naprej preizkušali našo srečo."