Kulinarika
V Vili Vipolže je bila na pokušino med drugim tudi Gravnerjeva rebula 2010. Foto: Damijan Simčič
Vipavski vinarji, zbrani na simpoziju o vipavski rebuli v Vipavskem Križu: Mlečnik, JNK, Guerila, Burja, Slavček, Batič in Krapež. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Tuji vinski strokovnjaki v Sloveniji navdušeno odkrivali rebulo

Kar dva simpozija o rebuli v zadnjih v dveh tednih
3. september 2018 ob 12:25
Vipavski Križ,Vipolže - MMC RTV SLO

V zadnjih dveh tednih sta na bila zahodu Slovenije kar dva večja, mednarodna simpozija o rebuli. Oba sta pritegnila velika imena iz sveta mednarodnih vinskih poznavalcev in novinarjev.

Najprej je 18. avgusta Vipavski Križ gostil premierno izdajo simpozija "Vipavska rebula, cesarjev izbor", v sredo pa je v Goriških brdih potekal že tretji masterclass rebule z nadnaslovom "Brda - Home of rebula".

Oba dogodka sta vključevala novinarsko turo za tuje medije, ki so tako obiskali številne najboljše vipavske in briške kleti in spoznavali lokalno kulinariko.

Primerjave tovrstnih dogodkov niso najbolj hvaležne, a dejstvo je, da imajo Brici več izkušenj s promocijo rebule, kar se pozna tudi pri organizaciji.

Vila Vipolže je pač idealen prostor za tovrstne dogodke, s teorijo močno podprti masterclass je vodil dvakratni državni sommelierski prvak Slovenije Gašper Čarman, degustacijo 14 vzorcev rebule, ki so segali od svežih, prek polnih, v lesu zorjenih, do takih s podaljšano maceracijo pa je z opisi pospremil nekdanji svetovni sommelierski prvak, Italijan Luca Gardini.

Gravner in Radikon
Med drugim smo poskušali take bisere, kot sta Gravnerjeva rebula 2010 in Radikonova, letnik 2011. Jasno, nista manjkala niti oba Simčiča (Marjan z rebulo opoko 2015 in Edi oz. Aleks z rebulo 2016), Jermann se je prvič predstavil s svojo posebno linijo Visvik, med svežimi rebulami pa sta najbolj prepričali Ščurkova in Dolfova.

O dogodku v Vipavskem Križu smo nekaj že pisali - vinarji z Edvardom Svetlikom kot pobudnikom na čelu so tam zgodbo gradili na vipavski rebuli, ki naj bi ji hvalospeve pel že Maksimilijan I. v začetku 16. stoletja. Ali je šlo res za rebulo ali za mešanico vipavskih sort, je predmet polemik, a vsaka promocija rebule je zaželena.

Vzorcev na degustaciji, ki sta jo vodila največja strokovnjakinja za rebulo pri nas, Mira Šemić in državni sommelierski prvak Martin Gruzovin, je bilo 25, v spominu pa sta najbolj ostali Mlečnikova in UOU-ova.

Vipavci so simpozij izkoristili tudi za promocijo knjige britanskega vinskega strokovnjaka in publicista Simona Woolfa Amber Revolution (Jantarna revolucija), najobsežnejši publikaciji o belih vinih s podaljšano maceracijo (t. i. oranžnih ali jantarnih vinih) do zdaj, pri čemer osrednji del knjige posveča prav Sloveniji in zamejcem.

Z Woolfom smo sicer nedavno objavili intervju tudi na MMC-ju.

In čeprav se je porajalo kar nekaj vprašanj, ali je pametno prirejati dva simpozija na temo rebule, ločene po obeh pokrajinah, dejstvo je, da gre za izjemno sorto, verjetno najbolj vsestransko in s poudarjenim telesom, iz katere se da ustvarjati tako penine kot sladka vina, tako sveža vina kot macerirana. Za rebulo je tudi zato vse več zanimanja v tujini.

S L O V E N I A #ifeelslovenia #rebula #skincontact

A post shared by Rachel Signer (@rachsig) on Aug 18, 2018 at 8:27am PDT

woke up like this!! #štekar #brda #slovenianwine

A post shared by Rachel Signer (@rachsig) on Aug 22, 2018 at 4:13am PDT

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Franc 1952
# 04.09.2018 ob 04:09
Nisem strokovnjak, ampak tam nekje po poldrugem litrčku ti prav zapaše še kaj pojesti - potem pa spat!:)
Wasabi
# 04.09.2018 ob 18:16
Kdaj bodo na alkoholnih pijačah slike ciroze jeter in hudih prometnih nesreč?

Takrat, ko bodo na računalnikih slike skisanih možganov.
alenka2012
# 03.09.2018 ob 20:03
Seveda je potrebno organizirati oba dogodka, gre za povsem dve različni vini...briško je plod družinske tradicije, vipavska Rebula pa nam ponuja nove pristope pri vzgoji v vinogradih, in potem kletarjenja ki sta ga v Vipavsko dolino vnesla Ivi in Edi...briška tradicija se sto svežin0o novih vipavskih vinogradnikov ne more primerjati....
No šalo na stran....obe pokrajini imta odlične vinogradnike in odlična vina,Brici so v promociji vsekakor veliko bolj iskušeni, vipavski vinogradniki ki otroke šolajo na briških kmetijah imajo možnosti....
Savnik
# 04.09.2018 ob 08:11
Škoduje prekomerno pitje. Vino je žlahtna pijača in je zelo priporočljivo kot dodatek jedem. Prekomerno ga pijejo samo takšni tipi ljudi, kot so npr. kadilci.
Savnik
# 04.09.2018 ob 10:30
Nikjer pa nobenega podatka, kdo je simpatična dama na fotografijah.
topgun1984
# 04.09.2018 ob 09:41
če so strokovnjaki ne morejo odkrivat rebule!
sej smo že znani in ni kej odkrit.
alpej niso strokovnjaki :)
REsnica
# 04.09.2018 ob 08:52
Drugače pa....zgornji del vipavske doline nima vrhunskih, mednarodno nagrajenih in priznanih vin. No, razen nagrad tretjerazrednih društev in pohval po popiti steklenici.
Če kdo pozna kako priznano in nagrajeno vino prve svetovne lige iz tega dela slovenije, ki bi se lahko kosalo z bližnjimi kraškimi in briškimi vini, naj me prosim popravi in poduči
REsnica
# 04.09.2018 ob 08:47
Več so jo popili, bolj so bili navdušeni
Kekec99
# 04.09.2018 ob 06:03
Ne vem kaj naj si mislim o takih in podobnih strokovnjakih preiskušovalcih od kar se je z enim izmed njih poigral Ali G. Nismo vsi za vse, okusi se nam razlikujejo in prav je tako. Jaz po dveh kozarčkih vina potrebujem narezek, vino da bi pljunil, kot to počnejo strokovnjaki pa ne bi nikoli.
Hijena
# 03.09.2018 ob 17:29
Upam da so jo strokovnjaki našli in da so se z njo obnašali v mejah normale
vidaest
# 06.09.2018 ob 12:30
Pitje alkohola škoduje zdravju pivca in ljudem v prometu, ko se vanj vključi pivec.
Kdaj bodo na alkoholnih pijačah slike ciroze jeter in hudih prometnih nesreč?
Enakopravna obravnava škodljivih stvari?


Ti pa zdaj odloži kozarec in se za danes odjavi s portala MMC :) Kar predlagaš, je neumno. Mogoče bi pa tudi nemški avtoproizvajalci pričenjali opremljati svoje hitre avte s slikami zmečkanin ob prevelikih hitrostih. Kaj praviš, je dobra ideja ali ne?
Bivši uporabnik
# 03.09.2018 ob 22:44
"slovenska vina"
johndeer
# 04.09.2018 ob 18:52
Naša enako kot je teran hrvaški. Aja Italijanski zapis je Ribolla
ap72
# 04.09.2018 ob 17:58
Resnica
Drugače pa....zgornji del vipavske doline nima vrhunskih, mednarodno nagrajenih in priznanih vin. No, razen nagrad tretjerazrednih društev in pohval po popiti steklenici.
Če kdo pozna kako priznano in nagrajeno vino prve svetovne lige iz tega dela slovenije, ki bi se lahko kosalo z bližnjimi kraškimi in briškimi vini, naj me prosim popravi in poduči

ne spremljam nagrad, ampak jaz konzumiram samo primorska (obala) in briška vina ... pri vipavskih se malo zatika, razni cvički in ostalo je zame neprebavljivo

žal ko enkrat pokusiš vrhunska italijanska in francoska vina te razne žlumarice ne prepričajo

ta rebula, ok če mi jo prineseš domov jo pa poskusim. ma težko da se odločim za nakup. močno dvomim.
rangerno1
# 04.09.2018 ob 09:18
Slovenska vina so vrhunska! Še čisto vsak kolega iz tujine je to potrdil!

Samo bolj bi morali tržit in oglaševat, ker tu je potencial velik. Vprašanje pa če naši vinogradniki zmorejo neko "masovno proizvodnjo". Levji delež problema pa je seveda naša država, pogoji, davki, in nizke odkupne cene, ki vinogradnike odvračajo...
zapravico
# 04.09.2018 ob 07:12
Samozvani strokovnjaki,ki mislijo da so
Guliarth
# 04.09.2018 ob 07:18
Pitje alkohola škoduje zdravju pivca in ljudem v prometu, ko se vanj vključi pivec.
Kdaj bodo na alkoholnih pijačah slike ciroze jeter in hudih prometnih nesreč?
Enakopravna obravnava škodljivih stvari?
Kazalo