Slovenski kuharji so znova dosegli lep uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovenski kuharji so znova dosegli lep uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Srebrna ekipa. Foto: HIT

V restavraciji Tiffany v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park bo v petek, 1. februarja, kulinarični praznik. Kuharji, ki so na olimpijadi v Nemčiji dosegli drugi najboljši izid, bodo skuhali jedi, s katerimi so navdušili in prepričali olimpijsko komisijo. V Novo Gorico je kuharske sotekmovalce povabil Marino Furlan, glavni kuhar v Parkovi restavraciji. Furlan je tudi najmlajši član reprezentance, ki jo sestavljajo še Simon Bertoncelj, Janez Dolšak, Davor Družinec, Alma Rekić in Grega Rozman.

Marino prisega na lonce, ponve in kombinacije okusov že od otroštva, saj pravi: "Že od malih nog sem sanjal, da bom kuhar. Svoje sanje sedmo leto uresničujem v Hitu - najprej v Perli, od lanskega leta pa je restavracija Tiffany moj drugi dom. In izjemno se veselim, da bom vanj povabil svoje kolege, da se po srebrnem uspehu na lanski olimpijadi znova srečamo. Naš bogat olimpijski jedilnik s tremi hodi bomo tokrat predstavili domačemu občinstvu - in naša odgovornost je tu še večja … Malce smo ga še obogatili, zaokrožili pa ga bomo z vrhunskimi slovenskimi vini. Bo pa to tudi priročen trening za naša nadaljnja kuharska tekmovanja."

Kulinarična tekmovanja že vse od leta 1928
Kuharsko olimpijado so lani gostili v nemškem mestu Erfurt, vsaka štiri leta pa to največje in najprestižnejše kulinarično tekmovanje pripravlja združenje WACS - World Association of Chef's Societies. Ta organizacija se že od leta 1928 trudi za dvig kulinarične kulture. V njej je združenih več kot deset milijonov profesionalnih kuharjev iz več kot devetdesetih držav, seveda tudi Slovenije. In prav slovenska kuharska reprezentanca je na zadnji olimpijadi dosegla lep uspeh. Olimpijsko srebro so si "prikuhali" v kategoriji nacionalnih jedi - meni s tremi vhodi so pripravili za 110 oseb. Kaj so skuhali, pa poglejte spodaj. Pa dober tek v Novi Gorici!

Srebrni meni z vinsko spremljavo
Poširan file smuča s skorjico
Provansalska zelenjava na kremi cvetače in pehtrana
Sotiran mladi grah
Gel rumenega korenja
Kalčki rukvice
Ocvrt fillo raviol s špinačo in kozjo skuto
Rdeča vinska ribja omaka
Pena vodne kreše
Vino: Mihael Belo Prinčič, 2010, suho, v. o. Goriška brda

Ramstek z jurčkovo skorjico in omako iz portovca
Telečji file s priželjcem
Matevž (pire s fižolom)
Glazirana šalotka
Pečena rdeča pesa in gomoljasta zelenjava z ohrovtom
Vino: Cabarnet sauvignon Bin, 2010, suho, v. o. Goriška brda
Pena mlečne čokolade z malinovim želejem na pistacijevem biskvitu
Mandarinov sorbet na lešnikovem krokantu
Malinova omaka
Mandarinina krema
Medene magdalenice
Piña colada espuma
Žele vrtnice in ličija
Vino: Chardonnay izbor Radgonske gorice, 2003, sladko, v. o. štajerska Slovenija
Mojca Dumančič