Kulinarika
Tipični korejski obed. Foto: Pixabay
Kimči je vpisan tudi na Unescov seznam. Foto: AP
Meni v eni od korejskih restavracij. Foto: AP

V Južni Koreji je na mizi vedno kimči

Kulinarika gostiteljice olimpijskih iger
12. februar 2018 ob 10:35
Pjongčang - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Verjetno najbolj znana korejska jed je kimči. Njegova priprava je celo uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Leta 2013 je vpis predlagala Južna, dve leti pozneje še Severna Koreja.

Korejska kuhinja je vse bolj priljubljena tudi na Zahodu. Prvo korejsko restavracijo, Suwon, smo lani dobili tudi v Sloveniji. Za Bežigradom v Ljubljani lahko tako poizkusite bibimbap, gimbap, tokpokki in tri različice tipične korejske zelenjavne priloge kimči.

Kot pravi Hyewon Yang, ki že osem let živi v Sloveniji, je kimči na mizi ob vsakem obroku: "Fermentirano soljeno zelje ali korejska redkev oziroma pivska repa, kot ji rečete v Sloveniji, sta stalnica in sta vedno na mizi. Kimči začinimo s čilijem, česnom, ingverjem, ribjo omako ali soljeno morsko hrano, sardelami ali hobotnico."

"Vsaka družina ima svoj recept, nekatere družine še vedno pripravljajo kimči enkrat letno, kar je poseben dogodek. V južnem delu Koreje pripravljajo bolj pekoč kimči, v severnem, od koder prihaja moja družina, pa ne uporabljamo toliko začimb. Naš kimči ima zelo blag okus, vanj tudi ne dodamo morske hrane."

Isto za zajtrk, kosilo in večerjo
Vsak obrok je sestavljen iz riža, juhe, prilog in glavne jedi. Na mizo prinesejo vse naenkrat. Postrežba hrane in posamezne jedi se tako od slovenske precej razlikujejo, sestavine pa so pravzaprav podobne slovenskim - zelenjava, govedina, svinjina in perutnina. No, krompir boste v korejski kuhinji težko našli.

Južna Koreja se je preobrazila iz pretežno poljedelske v hiper produktivno urbano družbo, kar je vplivalo tudi na način prehranjevanja. Kar 30 odstotkov ljudi namreč živi v enočlanskih gospodinjstvih, večino svojega časa pa preživijo na delovnem mestu ali na poti. Časa za pripravo številnih jedi, ki naj bi bile na mizi ob vsakem obroku, ni dovolj.

"Življenjski slog se je močno spremenil. Mladi ljudje se morajo tako odločiti, ali jedo zunaj, ali pa prilagodijo svoje prehranjevalne navade samskemu življenju. Poenostavijo priloge ali pa jedo le glavno jed. Kultura prehranjevanja se zdaj spreminja," pojasnjuje Hyewon.

Še pred desetletji korejska hrana ni bila tako pekoča. Vzrok je morda bolj stresen življenjski tempo, saj naj bi pekoča hrana pospešila izločanje hormonov kot je denimo serotonin, ki ublaži negativne posledice stresa.

Fenomen Mukbang
Hrana ima v digitalni družbi posebno mesto. V Južni Koreji je že več let priljubljen mukbang – objavljanje videoposnetkov hranjenja. Vse se je začelo pred približno 15 leti z razvojem hitrega interneta in popularizacijo družabnih omrežij. Pojavil se je nov obred – slikanje hrane pred vsakim obrokom. Pozneje pa so se pojavili videoposnetki ljudi, ki se snemajo med obroki.

Kot pravi Hyewon Jang, v Koreji obstajajo tudi profesionalni snemalci, ki zaslužijo ogromno denarja s tem, da pred kamero jedo velike količine hrane, drage jedi ali pa doma pripravljeno hrano.

Mukbang videe, ki jih danes najdemo tudi na Zahodu, ustvarjajo tako imenovani BJ-ji oziroma broadcast jockeyi, oglede in naročnike pa štejejo v milijonih.

Od kod priljubljenost? Morda ljudje ne želijo jesti sami, morda gre za fetiš, Hyewon pa meni, da gre verjetno tudi za zadovoljevanje želje po hranjenju prek nekoga drugega. "Korejci so zelo obremenjujejo s svojim izgledom, še posebej s težo. Veliko jih pravi, da so na dieti in morajo shujšati, biti bolj fit. Ljudje se zelo obremenjujejo s tem, koliko kalorij zaužijejo. Zato so srečni, če lahko gledajo nekoga, ki poje velike količine hrane."

Urška Henigman, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
hladnikk
# 12.02.2018 ob 11:01
Pišete komentarje o kulinariki, da bi pa prenašal dogajanje na OI to pa ne... Prispevki za RTV so vedno višji, program pa slabši kot pred 30 leti!!!!
pazi_mina
# 12.02.2018 ob 11:24
moja soseda ima psičko ki ji je dala ime Kim...in skoz jo kliče... Kje si Kimči, pridi sm kimči !
blizzard76
# 12.02.2018 ob 11:14
V Južni Koreji je na mizi vedno kimči
...poleg psa
socrates
# 12.02.2018 ob 22:28
@zozozo ma ti ne ločiš krave od bika - zagotovo so Ljubljančan :) Narediti dober kimči je umetnost (vem, ker ga delam že 30 let odkar sem bil prvič v Koreji in sem se navdusil nad njim) in zato je tvoje trolanje enako mlatenju prazne slame (kar žabarji odlično obvladajo). Pa se to: kimci in turšija nimata skupne niti ene sestavine razen vode!
socrates
# 12.02.2018 ob 18:39
@zozozo jaz bi bil namesto tebe tiho, ker z vsakim napisanim stavkom izpadeš še bolj glupo. Po tvoji logiki, trol trolasti, je vino fermentirano grozdje in kis je seveda tudi fermentirano grozdje. Očitno si velikokraj nazdraviš s kisom, ker imaš tako skisane možgane. Nehaj že lupetati!!!!
socrates
# 12.02.2018 ob 13:02
@zozozo: ne glumi! 1. recept kimchi https://www.google.si/url?sa=t&sourc
e=web&rct=j&url=http://okusno.je
/recept/korejski-kimchi&ved=2ahUKEwj13YDAqaDZAhWCDewK
HeYEDUEQFjAAegQIERAB&usg=AOvVaw0b6CK
0p8j-5l5WRmXkSUd0 2. recept turšija: https://www.google.si/url?sa=t&sourc
e=web&rct=j&url=https://www.kuli
narika.net/recepti/5260/zelenjavne-jedi/tursija/&ved=2ahUKEwivysjrqaDZA
hXPyaQKHb_lDiUQFjAAegQICxAB&usg=AOvV
aw3qZFj1uu9ErX_dlnpSNP5O 3. na sliki JE kimči (rdeče v posodici) 4. ti kimčija v življenju videl/a nisi in trolaš ter pametujes (evo to mi gre pa na živce). Ali sem bil dovolj nazoren????
socrates
# 12.02.2018 ob 11:48
@zozozo j....a te turšija, trol beden! Še smejat se ti ne morem, ker se delaš pametnega in še sam sebi verjameš, da si res. Pojdi na mekića, ker mogoče edino to poznaš ...
ali pa tudi ne.
marvin42
# 12.02.2018 ob 11:28
"začinimo s hobotnico".... koliko, dva ščepca? :)
Highland
# 13.02.2018 ob 11:48
Zozozo, oprosti ampak res mesas jabolka in hruske...
Tursija ni videla fermentacije niti od dalec, to je navadna mesana "zelenjava" vlozena v kisu...
frozen pingvin 4
# 12.02.2018 ob 17:56
v pol azije lahko v vsaki trgovini kupiš korejske dehidrirane kimči nudlce....preliješ z vročo vodo, počakaš tri minute in kosilo je pripravljeno :)

gruhl
# 12.02.2018 ob 11:35
little kim đong un
zozozo
# 12.02.2018 ob 11:27
Razumem, da so na zahodu padli na ta kimči kot na neko blazno egzotično stvar. Za nas, ki živimo na robu Balkana, pa je to še kar hecno.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 11:25
We don't care!
nikhrast
# 12.02.2018 ob 16:43
Vidim vedno več korejskih restavracij po Severni Ameriki, samo se prilagodijo tukajšnim razmeram, isto kot kitajska, tajska... kulinarika, drugačna je kot tista v Aziji.
zozozo
# 12.02.2018 ob 21:11
@socrates -

Vino in kis sta dve povsem različni stvari. Vino nastane tako, da kvasovke predelajo sladkor v alkohol, kis pa tako, da ocetne bakterije predelajo alkohol v vinu v ocetno kislino. Druga biologija, in druga kemija.

Tako kimči, kot kislo zelje, in enako kot turšija (pa ne vsaka, ampak tista, ki se dela brez kisa), nastane tako, da mlečnokislinske bakterije predelajo sladkor iz zelja in druge dodane zelenjave, v mlečno kislino. Ista biologija in ista kemija.

Lahko komot trdiš, da je kimči druga podvrsta mlečnokislinsko fermentirane zelenjave kot kislo zelje in turšija, ampak ni pa to čisto druga stvar.
zozozo
# 12.02.2018 ob 11:58
@socrates - Hej, lahko sem tudi jaz žaljiv, če hočem. A maš mogoče tudi kako dejansko pripombo, ali smo pljuvaš?
zozozo
# 12.02.2018 ob 16:11
@socrates-

Torej, kimči je fermentirana zelenjava z začimbami, turšija je pa fermentirana zelenjava z začimbami. V oboje se lahko daje zelo različna zelenjava in zelo različne začimbe. In za razliko od recepta, ki si ga ti našel, se v turšiji (in tudi v trgovinski srbsko solati) zelo pogosto kot glavna sestavina uporablja zelje.

In res je, na sliki je kimči, ampak ne na tisti, pod katero je podnapis, ki omenja kimči.
zozozo
# 12.02.2018 ob 11:29
Na sliki, pod katero piše "Kimči je vpisan tudi na Unescov seznam", ni kimči.

Kimči je kislo zelje z dodano drugo zelenjavo in začimbami. Temu se na Balkanu reče turšija, v slovenskih samopostrežnah pa "srbska solata".
Kazalo