Kulinarika
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
vino
Vino Ljubljana uvrščajo med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
vino
Festival bo gostil 48 pokuševalcev iz 15 držav. Foto: Marijan Močivnik

V Ljubljani poteka mednarodno ocenjevanje vin

Začetek dogodka Vino Ljubljana
30. junij 2017 ob 11:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na Ljubljanskem gradu se začenja mednarodno ocenjevanje vin, kjer bo 48 degustatorjev iz 15 držav med 405 vzorci iz 19 držav izbiralo najboljša vina.

Vino Ljubljana, ki je med desetimi najelitnejšimi ocenjevanji na svetu, že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate in srebrne medalje.

Letošnji vzorci vin prihajajo iz Argentine, Avstrije, BiH-a, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Japonske, Kanade, Luksemburga, Nemčije, Makedonije, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Urugvaja in ZDA.

Sodelujejo priznani pokuševalci
Vino Ljubljana poteka po pravilih Mednarodne organizacije za trto in vino iz Pariza (OIV), zagotovljena pa je popolna anonimnost posameznih vzorcev. Po 100-točkovni metodi jih ocenjujejo svetovno priznani pokuševalci. Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in opisi arom), uporablja pa se poseben računalniški program.

Prevladujejo tuji vzorci
Pokuševalci morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze, na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov vzorcev pa je domačih.

Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa predstavljata Zoltan Zilai iz Svetovne federacije vinskih ocenjevanj (Vinofed) in delegat OIV Guido Baldeschi.

Lani je Vino Ljubljana gostilo 412 vzorcev iz 21 držav, ocenjevalo jih je 40 pokuševalcev iz 14 držav. Med svetovne šampione so se uvrstila štiri slovenska vina, preostali dve medalji pa sta si prislužili vini iz Slovaške in Makedonije.

VIDEO
Na Ljubljanskem gradu 48 ocenjevalcev vina
P. B.
Prijavi napako
Komentarji
bistri08
# 01.07.2017 ob 05:27
A bomo dobili ljúbljanski vinorodni okoliš?
burnoutslo
# 30.06.2017 ob 22:20
@RJSlo: A v vaši vasi drugega vina ne strežejo?
RJSlo
# 30.06.2017 ob 17:06
No ja. Lahko pomagam.

1. Rdeča vina - Kraški teran Vipava
2 Bela vina - Janževec Gornja radgona
3. Vina Rose - nikoli jih nisem maral. Ne tič ne miš.

Dodatno še Modra frankinja, če bi izpadel teran.
Kazalo