Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 18 glasov Ocenite to novico!
Zalivanje piščanca s karijem 3,5. stopnje. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Nasrollahi v svoji restavraciji v gledališki četrti Seula. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Shapourjevi kariji - vegetarijanski 2,5. stopnje, dal 3. stopnje in piščančji kari 3,5. stopnje. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Kari je za mnoge goste prehud. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Shapour in njegovi pomočniki med pripravo karijev. Foto: Reuters/Martyn Thompson

Dodaj v

Za najbolj pekoč kari v Seulu morate podpisati izjavo o sprejemanju odgovornosti

Kariji iranskega priseljenca postali južnokorejska atrakcija
8. september 2016 ob 06:13
Seul - MMC RTV SLO, Reuters

Južna Koreja je ponosna na svojo začinjeno, pekočo hrano. Je tudi ena redkih držav s hladnejšim podnebjem, ki je sprejela čili. In ko tuji turisti naročajo krožnik enolončnice iz kimčija ali "ognjenega piščanca", jih pogosto dvakrat vprašajo, ali so resnično prepričani, da so pripravljeni na pikantnost.

A najbolj pikantna hrana v Južni Koreji ni enolončnica iz kimčija, "ognjeni piščanec" ali katera koli druga južnokorejska gastronomska pekoča delikatesa.

V ozki uličici v seulski gledališki četrti je namreč iranska restavracija, Perzijska palača, tista, ki streže tako pikantno hrano, da so morali gostje zaradi nje že v bolnišnico. Shapour Nasrollahi, lastnik Perzijske palače, je tista redka, a vse pogostejša pojava, priseljenec v Južni Koreji, naturaliziran južnokorejski državljan brez korejskih korenin, le strastjo do korejske kulture, jezika in družbe.

Nasrollahi je bil rojen v Iranu, tam tudi odraščal, nato delal kot zdravnik v iransko-iraški vojni, med bitko pa bil ranjen v nogo. Leta 1990 se je preselil na Japonsko, od koder je sprva hotel emigrirati v Kanado, da bi tam obiskoval medicinsko fakulteto. A ko je obiskal prijatelja v Seulu, se je odločil, da ostane in se nauči korejščine - fasciniran je bil namreč nad "hangulom", korejskim ultraznanstvenim sistemom pisanja, ki ga preučujejo katedre za lingvistiko po vsem svetu.

Nasrollahi se je naučil jezika, se vpisal na univerzo ter diplomiral iz medicine in psihologije. Menil je, da bo na neki točki delal za kako večjo južnokorejsko podjetje, do takrat pa se je odločil za krajši premor, med katerim je menil, da lahko kuha. "Kuhanje je bil moj konjiček, odkar pomnim. Sklenil sem, da si bom vzel samo kratek odmor, pol leta do enega leta, v tem času pa bom odprl manjši lokal, kjer bi lahko počel, kar imam rad, kuhal," razlaga Nasrollahi.

Legendarni kariji
Shapoujevi pekoči kariji so naglo postali legendarni, njegov skriti lokal, ki ga je kar težko najti, pa izjemno priljubljen. Razširil se je in kupil celotno stavbo, odprl v pritličju še pivnico, v desetih letih pa lokala ni zaprl niti za en dan. "S tem poslom sem se želel ukvarjati šest mesecev. A šest mesecev se je raztegnilo na skoraj 15 let," razlaga.

Kako pekoč je torej njegov sloviti kari? Shapour si je domislil številčni sistem, da se gostje lahko lažje odločijo, kako pekoče hrane si želijo. Najnižja stopnja je 2,0, ki naj bi bila primerljiva s kimčijem. 2,5 je kot "mehiški čili", od tam pa se pikantnost samo še stopnjuje.

Če si boste zaželeli stopnje 5,0, vam bo Nasrollahi najprej zmeril krvni tlak, da bi se odločil, ali je 5,0 za vas primeren ali ne. Po stopnji 6,0 mora jedec naprej podpisati izjavo o sprejemanju odgovornosti, v kateri je navedeno, da "če se kar koli z njim zgodi, je za to sam odgovoren".

"Poglejte, 5. stopnjo sicer včasih naročijo, a še nikdar nisem videl človeka, da bi pojedel cel krožnik 5. stopnje in ven odkorakal normalno. Veste, kaj mislim? Padejo dol," razlaga šef. In še nihče ni nikdar pojedel karija 10. stopnje, čeprav ga je ena stranka enkrat naročila.

"Pred tremi leti, na božični večer, je vstopil v lokal neki Korejec. Bil je skoraj 100-odstotno pijan in je naročil 10. stopnjo. Pripravil sem mu 7. stopnjo, ker mi je povzročal težave. Skuhal sem mu sedmo stopnjo, rekel pa sem mu, da je deseta," se smeji Shapour. "Kot se spominjam, je pojedel dve žlici in se nikdar ni vrnil. Ne vem, kaj se je zgodilo z njim."

Shapour za svoje karije uporablja mešanico 24 začimb, pri čemer je osem od začimb pekočih. Zastavonoša med njimi je saharski čili, majhna, okrogla in skrivenčena rdeča papričica, za katero Shapour pravi, da je tako pekoča, da je na Scovillovi priznani lestvici pikantnosti sploh ni. Iz nje dela masalo, jo pa tudi neposredno dodaja v nekatere izmed karijev. "In to z golimi rokami. Če se je dotakneš, potem pa se dotakneš oči, ti lahko pomaga samo še Bog," opozarja.

Kompleksna mešanica okusov
Shapour sicer ne dela več v medicini, a se še vedno vidi kot neke vrste zdravnik, ki pri zdravljenju posega po tradicionalnih surovinah. Za Irance je denimo kumina dobra za prebavo in za okrevanje po nosečnosti, cimet naj bi delal čudeže pri glavobolih in ko vas zebe, kardamom pa je blagodejen za možganska obolenja in za nadziranje jeze.

Tisti, ki so Shapourjeve karije poskusili, potrjujejo, da je pikantnost izjemna, pa naj si gre za vegetarijanski kari (2,5), dal (3,0), piščančji (3,5) ali tisti s puranom (4,0). A Shapour je tudi izjemen kuhar, tako da se nad pikantnostjo prebije kompleksna mešanica okusov - kumina, koriander, kari ... Za tiste, za katere je naročeno preprosto prehudo, pa ima mojster pri roki vedno protikislinske tablete proti bolečinam.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 08.09.2016 ob 09:44
To kaj se počne zadnja leta s "feferoni" nima več prav nobene veze z razumom!
Ni čar v tem, da ti znaš naredit najbolj močno!
Čar je v tem, da znaš naredit pekoče in okusno!

In okusa pri teh najmočnejših "feferonih" ni prav nobenega. Samo še žge nekaj brez veze!
frgo
# 08.09.2016 ob 08:26
tabasco je proti pravim čilijem bolj kot otroška flaška z mlekom

8 jurjev skovilov, tam nekje.

drugače pa resen problem, ko pripravljaš čili, pa si obrišeš potno čelo pa ti pride v oči pa nos haha
hepimen
# 08.09.2016 ob 11:08
Mogoče ne razumete, da najbolj pikantne zadeve naročajo tisti, ki so pikantnosti že vajeni, zato se govori o okusu. Vi okuse iščite v tabascu, ki ima okus po kisu... Vsak čili ima itak okus, saj je to paprika, ampak za navadnega smrtnika bo pekočina pač tako prevladala, da ne bo okusil ničesar drugega.

Podobno, kot bi neko jed ultra presolili. Bi v njej še našli kak drug okus?
bilzerian
# 08.09.2016 ob 09:12
@ slovenkaaaaa

ne rabiš gospe sajovick razlagati o tem, koliko dopisnikov imajo v Le Monde in koliko pri rtvslo, ker ona to dobro ve, saj je ona S.K, ki je napisala ta članek.

gospodična S.K, bi pa vam povedal, da se kumina ne uporablja zgolj v iranu za lažjo prebavo, ampak tudi pri nas....
slovenkaaaa
# 08.09.2016 ob 08:32
sajovick, pa saj je normalno - idi primerjat, koliko kadrov dela na strani Le Monde in koliko na MMC. A si mislil, da ima naš rtv denar, da pošlje novinarko za en članek ali dva kar na ulice Južne Koreje??? Večina Slovencev pa tako ne bere nobenih tujih novic, tako da je tole dobrodošlo za njih, da izvejo, kaj se dogaja izven meja naše male državice.

Sicer pa ne maram pekoče hrane, nobene, morda stopnja 0,1, ampak tudi take raje ne. In je problem kje v tujini, ko ti reče natakar, to pa ni spicy, potem te pa vseeno vrže na rit, kako je potem šele tisto, za kar rečejo, da je spicy, spicy. :S
vito1975
# 08.09.2016 ob 15:05
Blinder - imaš pravico, definitivno, kakor imamo drugi pravico poizkusiti razsvetliti tiste, ki trdijo, da čili do neke meje ja, potem pa samo še žge...
Rad bi povedal, da se toleranca do pekoče hrane pri ljudeh zelo hitro viša. V roku enega tedna, če človek vsak dan "pokunzimira" nekaj pekočega (vsak dan bolj), bo postal tabasco precej brez vezen (pa še zanič je).
Težko je govoriti o začinjanju do nerazpoznavnosti, saj "hard core" čili fani, še kako čutijo razlike, pa naj si bo recimo med morugo yellow, ali morugo red, čeprav imata oba okoli 1mio SCU.
Gre za to, da enostavno ni res, da se okusi ob močni pekočnosti ne bi več čutili. Se čutijo, seveda pa tisti, ki tega niso vajeni, ne bodo čutili ničesar drugega, kot "ogenj"...
Moram pa priznat, da ko sem jaz probal Carolino (svežo iz grma :-)), bi težko govoril o pekočnosti...
Kajti, ta pr***** pa tako žge, da že kar boli, ne več, samo peče...
K_ris
# 08.09.2016 ob 08:21
@MP3CE in Majestic12

Pa saj vama piše, da gre za Reuters. Tudi na linku, ki ga je prilepil @MP3CE ni nič bolj orignial kot tu na MMC.
K_ris
# 08.09.2016 ob 09:28
@zamudnik

Iz Reutersovega originala:
only a passion for Korean culture, language and society.

Koga si torej prepoznal po tem, kar si podčrtal?
VevericaStrela
# 08.09.2016 ob 16:44
Tabasco je res slab. Malo pekoč + preveč kisel. Maš na tržišču tono boljših omak. Sicer pa se po aromi najbolj prepoznavni Habaneroti ter kaki indijske Bhut Jolokie, Naga Morichi, 7 Poti... ampak so pa ubijalski. Me prav zanima tale curry. :)
sajovick
# 08.09.2016 ob 08:28
@Majestic12, MP3CE:

Tuji viri so označeni na vrhu, novinarji na MMC-ju pa se v takih primerih podpišemo zgolj z začetnicami. Če boste pozorni, boste opazili, da je takih agencijskih novic okoli 80%, vključno z zunanjo politiko, notranjo in zabavo.

lp Kaja Sajovic
veleum77
# 08.09.2016 ob 06:48
jaz poznam enega starejšega gospoda , ki ti je v stanju spiti ta malo flaško običajnega Tabascota. heh norc
interista93
# 23.10.2016 ob 14:27
To hvaljenje nekaterih me spominja na tisto, ko tekmujejo kok ga kdo nese ali pa kdo bolj polaga motor v ovinkih, pač brezvezno, vsak naj je toliko pekoče kot mu paše pa tudi če je to tabasco.
K_ris
# 08.09.2016 ob 21:06
@MP3CE

Tega še nikjer nisem videl, ne v naših in tudi ne v tujih medijih, da bi kdorkoli dajal povezave na agencijske novice (npr. na STA ali Reuters).
soldier223
# 08.09.2016 ob 07:12
eno deseto, pa vsaj zivet vec nebom rabil
interista93
# 23.10.2016 ob 14:28
Je pa pekoča hrana v nekaterih krajih čisto iz preprostih razlogov. Da ne kakšne bolezni.
MP3CE
# 08.09.2016 ob 20:14
@Kaja Sajovic (pa tudi K_ris): Hvala za opozorilo in zelo jasno pojasnilo, enostavno nisem bil pozoren oziroma mi Reuters ni pomenil, da ste novico povzeli. Še eno vprašanje, ali je možno, da v bodoče dodate še hiperpovezavo na vaš vir oziroma originalni članek (čisto zaradi sledljivosti informacij) ?
karambo
# 08.09.2016 ob 20:04
še pri čilijih sem blokiran. haha
karambo
# 08.09.2016 ob 20:04
"In okusa pri teh najmočnejših "feferonih" ni prav nobenega. Samo še žge nekaj brez veze!"

Jaz tudi ne razumem, zakaj hrano začinit, da postane neprepoznavna po okusu. Sem mislil, da je ena od zaželjenih lastnosti okus.


To je dobro vprašanje, na katerega je težko dati racionalen odgovor.

Načeloma je možno, da pol jedi poješ nepikantne (in uživaš v okusu), potem pa daš gor čili (in uživaš v tem, da te peče v ustih). To slednje se mi zdi tudi odgovor na zgornje vprašanje.
gicek007
# 08.09.2016 ob 16:37
začimbe, dišavnice, in tudi pekoče zadeve ojačajo okus hrane.
sam pretiravat se ne sme
meno je po okusi tsbasco kul enim pač ni.
obstajajo pa tudi drugi
oleander
# 08.09.2016 ob 09:35
Izjavo o sprejetju, ne o sprejemanju?
Binder Dandet
# 08.09.2016 ob 10:48
"In okusa pri teh najmočnejših "feferonih" ni prav nobenega. Samo še žge nekaj brez veze!"

Jaz tudi ne razumem, zakaj hrano začinit, da postane neprepoznavna po okusu. Sem mislil, da je ena od zaželjenih lastnosti okus.
zamudnik
# 08.09.2016 ob 09:15
vse pogostejša pojava, priseljenec v Južni Koreji, naturaliziran južnokorejski državljan brez korejskih korenin, le strastjo do korejske kulture, jezika in družbe.

Po temle, kar sem podčrtal, sem prepoznl, kdo je napisal članek. :-)
Binder Dandet
# 08.09.2016 ob 13:21
@hepimen:
Če boš natančno prebral, boš videl, da sem zapisal, da ne razumem, zakaj začiniti do neprepoznavnosti. Če si ne začiniš do neprepoznavnosti, potem ne vem, zakaj se počutiš napadenega. In btw., jaz nobenega tabasca ne uporabljam. In ko omenjaš sol. Res je. Enako ne bi razumel nekoga, ki bi si presolil hrano, da bi postala neprepoznavna. Pa so taki ljudje. Predno okusi hrano, si nafila soli pa popra. V juho recimo. Naj vsak dela, kar želi. Ima pravico. Jaz pa imam pravico zapisati, da ne razumem nečesa. Nimam?
keka77
# 08.09.2016 ob 10:27
Haha Tabasco.. Bodi resen Tabasco je "hec" poleg tega je ena izmed najslabsih pikantnih omak na trziscu. Gesan, mogoce tebe samo zge ker nisi vajen. Sem eden izmed "norcev", ki uziva za povprecnega cloveka nenormalno pekoco hrano in cilije. Jaz obcutim in cutim razliko v okusu brez problemov.. Lp
MaliPandit
# 08.09.2016 ob 07:56
Uau in to naj bi bilo pekoce,. Pri nas ima ze vsak deseti slovenec doma na vrtu Carolina Reaper chilli s 2.200. 000 SHU, kar je verjetno ene 5x vec kot pa je najbolj pekoc juzno korejski curry.
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo