Navade po svetu
Ob pohodniških poteh so postavljene opozorilne table. Foto: Youtube
Gozd se pojavlja že v japonski mitologiji, v zadnjih desetletjih pa nič manj ne buri domišljije. Foto: Youtube
Gozd prav zaradi njegovega morbidnega slovesa obišče tudi veliko radovednežev. Foto: AP
Logan Paul, ameriška zvezda YouTuba, je sprožil val ogorčenja, potem ko je na svojem kanalu ob obisku Japonske objavil posnetek žrtve samomora. Foto: Youtube
Po gozdu ležijo predmeti, ki so jih za seboj pustili obupanci - od čevljev do škatlic tablet. Foto: Youtube
Leta 2015 je Gus Van Sant posnel film Morje dreves, v katerem se lik, ki ga upodablja Matthew McConaughey, poda v Aokigaharo, da bi storil samomor. Foto: IMDb

Dodaj v

Zlovešča Aokigahara, japonski gozd samomorilcev

Gozd ponovno pod drobnogledom
14. januar 2018 ob 08:06
Tokio - MMC RTV SLO

Leta 2003 so v Aokigahari našli 105 trupel samomorilcev, s čimer si je ta gozd ob vznožju gore Fudži zapečatil sloves samomorilskega gozda.

V prvih dneh novega leta se je gozd spet znašel pod drobnogledom, ko je ameriški zvezdnik Youtuba Logan Paul na svojem kanalu objavil nazorne posnetke ene od teh žrtev samomora, na katero je naletel ob obisku Aokigahare. Ogorčenje javnosti je bilo popolno, saj se je 22-letni videobloger in igralec, ki ima na YouTubu 15 milijonov sledilcev, s svojimi kolegi iz umrlega norčeval, posnetek z nič kaj subtilnim naslovom Našli smo truplo v japonskem gozdu samomorilcev pa delil s svojimi sledilci.

Japonske oblasti se že leta prizadevajo, da bi javnost Aokigaharo nehala asociirati s samomori - zato so tudi nehali objavljati podatke o številu samomorilcev, ki jih vsako leto najdejo v "morju dreves", kot je poetični vzdevek gozda.

A zaman. Gozd, v katerem po japonski mitologiji domujejo "jurei", duhovi mrtvih, je bil že v 19. stoletju znan po "ubasutedžu" - gre za star japonski običaj, ko svojci onemoglo, priletno osebo odvedejo na odročni kraj in jo pustijo tam, da umre. Sem so tudi hodili menihi, da bi se izstradali do smrti. Po japonski folklori duhovi tistih, ki so si v Aokigahari vzeli življenje, tavajo v gozdnih vicah, tisti, ki vanj vstopijo, pa tvegajo, da ne bodo nikdar prišli iz njega.

Stolp valov
Širši javnosti je 30 kvadratnih kilometrov prostrani gozd z gostimi zelenimi strehami starih cipres in borovcev ter z mahom poraslimi skalami postal bolj znan po tem, ko je pisatelj Seičo Macumoto leta 1960 objavil roman Stolp valov o dveh ljubimcih, ki naredita dvojni samomor pod drevesi v Aokigahari. A gozd je v resnici slovel kot samomorilska točka že precej pred izidom romana.

Leta 2002 so v gozdu našli 78 trupel, a je ta neslavni rekord padel že leto pozneje s 105 trupli. Leta 2010 je policija naštela več kot 150 poskusov samomora v gozdu in 54 uspešnih samomorov. Najpogostejši metodi sta obešanje in prevelik odmerek zdravil oz. mamil, vse od leta 1970 pa policija, prostovoljci in novinarji vsako leto izvajajo iskalno akcijo za trupli.

Število samomorov naj bi poraslo marca, ob koncu japonskega fiskalnega leta, kar ni presenetljivo, saj so finančni neuspehi eden od glavnih razlogov za samomor na Japonskem, še posebej ob prelomu stoletja, ko je bila finančna kriza na vrhuncu.

Opozorila ob pešpoteh
Oblasti se skušajo proti samomorom boriti tudi z namestitvijo tabel ob vhodu v gozd, s katerimi pozivajo k samomoru nagnjene obiskovalce, naj pomislijo na svojo družino, poiščejo pomoč in si ne vzamejo življenja. Z opozorili so polepljene tudi pohodniške poti po gozdu. "Življenje je dragocena stvar, ki so vam jo dali vaši starši," se bere en napis, drugi pa navaja telefonsko številko za pomoč osebam v finančnih dolgovih. Domačini po gozdu izvajajo nekakšne straže in nagovarjajo samotarske pohodnike in tiste, ki kažejo znake stiske.

Aokigahara velja za enega najsrhljivejših krajev na svetu, kjer naj bi podzemne zaloge železa na posameznih odsekih ovirale delovanje kompasov, zaradi česar se sprehajalci pogosto izgubijo. Ob tem ni redko, da naletijo na človeška okostja, vrvi na drevesih in prazne škatlice tablet.

Gozd buri domišljijo Japoncev in se redno pojavlja v njihovih stripih (animeji in mange), videoigrah, literaturi, glasbi in filmih - leta 2015 je o gozdu in njegovi povezavi s samomori celovečerni film posnel tudi ameriški režiser Gus Van Sant, a kritiki so Morje dreves, kot je bil naslov filma, kljub Matthewu McConaugheyju v vlogi samomorilskega ameriškega obiskovalca, raztrgali. Leto dni pozneje je film o gozdu posnel še Jason Zada, grozljivko Gozd (The Forest).

Začaran krog
"To je začaran krog. Ljudje prihajajo v gozd, ker je slavna lokacija,"
je za New York Times nedavno povedal Jutaka Motohaši, direktor japonskega centra za preprečevanje samomorov, ki skuša odvrniti medije od poročanja o temni plati Aokigahare, a je nemočen ob moči družabnih omrežij in Youtuba. "Družabna omrežja in splet dodajajo novo dimenzijo. Ko smo postavljali smernice za poročanje o gozdu, nihče ni pomislil na vpliv YouTuba, ki je precej močnejši od konvencionalnih medijev. YouTube je zelo nov način za razkrivanje samomorov."

Logan je tako v svojem posnetku govoril o "maščevalnih duhovih, zavezanih mučenju obiskovalcev", ob tem podal še popolnoma netočno, staro statistiko samomorov ter dodal, da nikjer v gozdu ni telefonskega signala, kar ni res.

Francesca Di Marco, avtorica knjige Samomor na Japonskem 20. stoletja, pravi, da poveličevanje ali romantiziranje krajev, kot je Aokigahara, "ustvarja mit iz zadeve, na katero bi v resnici morali gledati kot na patologijo". "Reči, oh, Japonci se ubijajo na tako lepi lokaciji ali Japonci se ne bojijo samomora ali Japonci so zaradi samurajske dediščine bolj nagnjeni k samomorom, je način, kako pozabiti, da je samomor samo najvidnejši del duševne bolezni."

Število samomorov na Japonskem je po vrhuncu konec 90. let sicer v zadnjih letih upadlo (leta 2003 so našteli 34.500 samomorov, leta 2016 "samo" še 21.897), je pa država vzhajajočega sonca po samomorih še vedno šesta na svetu. Če so samomore na prelomu stoletja povezovali s finančno krizo, pa tudi s pritiski na delovnem mestu in v šoli ter z družbeno izolacijo, pa dodatno težavo predstavlja pomanjkanje pristojnih služb za boj z duševnimi boleznimi, pa tudi hude bolezni med vse starejšo populacijo. Japonci so poleg tega znani tudi po kronični nezaupljivosti do psihoterapije in zvračanju krivde za svoje počutje nase, kar vse skupaj še poslabša.

Telefonski stiki za pomoč v stiski:

- 112 - Reševalna služba
- 01 520 99 00 - Klic v duševni stiski (med 19.00 in 7.00)
- 080 116 123 - Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 h na dan)
- 116 111 - TOM telefon za otroke in mladostnike (med 12.00 in 20.00)

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
sajovick
# 14.01.2018 ob 08:40
@Keith: Vse sorodne novice najdete v povezavah na spodnji desni strani članka. KOt vidite, o samem gozdu ločenega prispevka ni bilo še niti enega, tudi v omembah, v sklopu kake druge novice, pa je številka še vedno enomestna.

lp Kaja Sajovic
ennui
# 14.01.2018 ob 10:39
Jaz bi bil pa samo vesel, če ne bi povsod na internetu videl zastonj reklam za tistega youtube "zvezdnika". Tip je povsod dobil članke, do te afere sploh nisem vedel za njega. Sedaj bo pa, zaradi izpostavljenosti, na dolgi rok precej profitiral zaradi svojega kretenizma. Žalostno.
presenečen
# 14.01.2018 ob 09:35
Človek se še vedno vpraša, kaj človeka pripelje do samomora? Kaj je najpogostejši vzrok za to:

-kriza smisla?
-družba ki taji resnico?
-Resnica, Pravičnost, Sprava?
-korupcija, klientalizem, družbena kraja, ki povzročijo opustošenje in neenakost?
-čemu živeti ko pa ni ljubečih odnosov?
-izumetničena družbena ureditev?
-družbeno izrivanje

Mir v srcih ponavadi pride, ko damo čast in slavo Ljubezni, Resnici in Življenju
jk11
# 14.01.2018 ob 13:53
Eh pa dajte no. Ne zdaj delat prispevkov o gozdu zdaj ko vlada razburjenje glede Logana. Samo dajete legitimiteto in zastonj reklamu onemu Youtube bumbarju.
henodarling
# 14.01.2018 ob 13:58
Svobodna odločitev v življenju posameznika. Če jo ima za vse, zakaj ne tudi za zaključek?
Kaj nam daje pravico, ocenjevati dejanje posameznika, ki je povsem legitimno?
nanook
# 14.01.2018 ob 10:14
@aparat-čik
rad bi ga obiskal, po možnosti ponoči ob polni luni, čisto sam.

Z GoProjem na glavi :)?
presenečen
# 14.01.2018 ob 09:42
Mnogo ljudi ne zdrži, ker ne prenese družbenih laži in krivice.. Samomori so alarm za družbo, ki je onečastila Resnico in Življenje. Naš bog je postal Kapital, Kapital in Samouresničenje.. Ta Levi in ta Desni. Kako smo vsi fini..


To ljudstvo me časti z ustnicami,
njihovo srce pa je daleč od mene.
Toda zaman mi izkazujejo čast,
ker kot nauke učijo človeške zapovedi.«
Mt 15
elGoyc
# 14.01.2018 ob 11:50
Gre se vprašati, zakaj imajo države, kot so Grčija, BiH, Italija, Španija itd. nekajkrat nižje število samomorov, kot mi in Japonci. Tu ne gre le za pritiske kapitalističnih družb, po uspehu, denarju itd. ker imajo izjemno visoko število samomorov tudi napol socialistična Bolivija ali recimo Šri Lanka, Belorusija...
Gre za odnos, ko je človek zadovoljen sam s sabo in s svojo situacijo, namesto, da podlega pritiskom družbe, kakršnikoli že so. Kolikor osebno poznam situacijo, se nihče ni ubil zaradi gmotnega položaja, ampak zaradi nezmožnosti soočiti se z novo situacijo (razpad zveze) ali z nekom, ki nanj izvaja pritisk (pogosto starši), veliko vlogo igra pogosto tudi alkohol. Za zunanjega opazovalca gre pogosto za lahko premostljive probleme, za žrtev pa se zdijo brezizhodni. Romantiziranje samomorov (Japonska tradicija, Romeo in Julija...), ki so zame strahopetno dejanje, seveda ne pomaga.
Manos de Piedra
# 14.01.2018 ob 11:05
@ennui:
"Jaz bi bil pa samo vesel, če ne bi povsod na internetu videl zastonj reklam za tistega youtube "zvezdnika". Tip je povsod dobil članke, do te afere sploh nisem vedel za njega. Sedaj bo pa, zaradi izpostavljenosti, na dolgi rok precej profitiral zaradi svojega kretenizma. Žalostno."

To samo dokazuje, kako gnil je kapitalizem, ki nagrajuje ljudi, ki lahko prodajo razne nesmisle masi kretenov, čeprav to škoduje družbi. Ne razumem, kako lahko kdorkoli to podpira. Žal je predvsem pri Američanih to nekaj, kar cenijo, ker jim je ta kapitalistična mentaliteta del narodne "kulture". Oni so zelo servilni in spoštljivi do vsakega, ki v okviru zakonitih dejavnosti (včasih pa tudi to ni pogoj) zasluži ogromno denarja, in bodo branili te ljudi v nedogled.

Tipičen primer tega ti je njihov pro wrestling, kjer se kup ogromnih odraslih moških obnaša kot otroci, ampak Američani njih cenijo kot "uspešne" ljudi in "zmagovalce". Če kaj rečeš čez takšne neumnosti si kao "zagrenjen" in "zavisten", ker kao tebi ni uspelo priti do tega denarja.

Dokler bodo Američani imeli takšno mentaliteto, bodo pri njih cveteli razni degeneriki in nezreli ljudje, ki znajo pritegniti zabite množice. In ljudje jim bodo ploskali.

Jaz tudi nisem pred to novico slišal za tega kretena, zdaj sem videl nek njegov video, kako skače po Tokyju in se tam dela norca iz lokalnih delavskih ljudi. Če bi jaz vodil državo, bi takšne stvari kaznoval s pet let težkega prisilnega dela, takšni ljudje si zaslužijo edino severnokorejski tretma.
Emmure
# 14.01.2018 ob 18:31
@henodarling...Svobodna odločitev v življenju posameznika. Če jo ima za vse, zakaj ne tudi za zaključek?
Kaj nam daje pravico, ocenjevati dejanje posameznika, ki je povsem legitimno?

točno tako.+1
dharma
# 14.01.2018 ob 20:43
Loganov primer je problematičen predvsem v yt cenzusu oz. bolje necenzusu. Torej vsako vejico, ki štrli ven od njihovega prepričanja gladko ukinejo medtem, ko se jim Loganov prispevek ni zdel sporen čeprav je.
Emmure
# 14.01.2018 ob 18:30
Grem jaz noter brez problema,mene je samo strah,da tam srečam kakšnega bedaka ala Logan.
heristalski166
# 14.01.2018 ob 13:51
me pa tut zanima kake reklame se napnejo na tole, kaj se proda, a če ma kdo take bolane, morbidbe sadistične voaristične je v stanju za kupit avto al mogoče darilo za valentinovo
heristalski166
# 14.01.2018 ob 13:48
@elGoyc
al pa kok samomorov majo šele skandinavske države, pa je tm baje taka blaginja, število vsekakor zelo varira v času in prostoru, npr število najstniških samomorov je s fejbukom eksplodiralo oz se je glede na leto 1950 popedeseterilo
heristalski166
# 14.01.2018 ob 13:02
ampak za gledat trupla, tako kot gledat kako nekdo zeksa liter viskija je očitno tako povpraševanje
Jonson
# 15.01.2018 ob 15:22
@CaEdMoN
Japonci - narod ki se bo iztrebil sam. So izolirani na svojih otokih, se ne razmnožujejo, delajo samomore, nadomeščajo se z visoko tehnologijo.

Veliko pretiravaš.
fah-q
# 15.01.2018 ob 13:21
@EMMURE
Grem jaz noter brez problema,mene je samo strah,da tam srečam kakšnega bedaka ala Logan.

zakaj se pa takih lolekov bojiš?
Ehehe
# 15.01.2018 ob 08:53
sem bil tam. šel sem tja ker sem videl VICE prispevek. res je kar malo srhljivo, sicer pa zelo lepa narava. drevje res raste tako na gosto in bujno da se hito zgubis. sam sem sicer bil pozimi, ko drevje nima listov in je bilo zato lažje, več svetlobe je bilo pa vidljivost je bila boljša. sicer so poti označene ampak je signalizacija precej slaba, tako da te včasih malo stisne če si sploh še na potki. bil sem sam, srečal nisem nikogar. tišina je bila neverjetna, samo kaki ptički sem pa tja. sem bil sicer v spodnjem delu gozda, ki ga praktično obdaja cesta, tako da tudi če se zgubiš si prej al slej zunaj. tako da, vse pod kotrolo.
k500
# 14.01.2018 ob 12:03
Aokigahara Forest
firtoh
# 14.01.2018 ob 11:30
"ubasutedžu" - gre za star japonski običaj, ko svojci onemoglo, priletno osebo odvedejo na odročni kraj in jo pustijo tam, da umre.
No,tudi pr nas lahko izberemo takšen kraj.Denarja za oskrbnino in domov za ostarele ne bo dovolj
Follow Me
# 14.01.2018 ob 10:30
Poudarek je odspodaj !!
Rešitev se vedno najde !!
CaEdMoN
# 14.01.2018 ob 09:23
Japonci - narod ki se bo iztrebil sam. So izolirani na svojih otokih, se ne razmnožujejo, delajo samomore, nadomeščajo se z visoko tehnologijo.
politik kritik
# 14.01.2018 ob 16:13
No, Loganov posnetek sem si pogledal na Liveleaku. Razen, to da je mladenič tudi sam malce moten (ne izključujem, da se tako dela namerno), ali pač le tipičen američan (kakor vzamete), na koncu lepo pove, da je samomor resna zadeva, oz. duševna bolezen in da je treba poiskati pomoč ob takem razmišljanju. Pove tudi, da so posnetki bili narejeni brez scenarijev, komentarji pa izrečeni v afektu. Tudi posnetek mrliča ni nič kaj grozovit. Vidijo se le pomodrele roke. Smo videli že mnogo hujše zgodovinske slike in posnetke umorov. Skratka Logan se je odločil da o tem spregovori, kar se meni zdi bolj pravilno, za razliko o Japoncev, ki bi to najraje nekam potlačli, če bi le mogli.
sivi gandalf
# 14.01.2018 ob 09:19
če majo športniki svoj plac, hazardeji svoj, narkomani svoj itd., pol naj imajo samomorilici tut enega :)
heristalski166
# 14.01.2018 ob 12:36
zanimivo da to štetje na youtube še funkcionira, glede na to da večina ljudi kozumira internet prek iphona, maca, ipada, katerega ogledi se ne štejejo
aparat-čik
# 14.01.2018 ob 09:39
rad bi ga obiskal, po možnosti ponoči ob polni luni, čisto sam.
Ramus
# 14.01.2018 ob 08:50
Japonska verzija ljubljanskega nebotičnika torej,...
keith
# 14.01.2018 ob 08:26
Kaja koliko prispevkov o temu gozdu si pa že objavila ? Ali je številka še enomestna ?
Kazalo