Ture avanture

Poudarki

  • Grand Gelinaz! Shuffle 10. novembra
  • Cena večerje pri Hiši Franko (kuhar presenečenja): 144 evrov
Najzabavnejši del Gelinaz Shuffla je igra skrivalnic, kdo bo prišel. Kuharji v dneh pred prihodom sicer objavijo nekaj namigov, a običajno ne dovolj, da bi kdor koli uganil pravega. Foto: Cookinc
Ana Roš je s serijo Chef's Table postala svetovna kuharska zvezda. Hiša Franko, v kateri ustvarja s svojim partnerjem, sommelierom Valterjem Kramarjem, je do konca jeseni razprodana do zadnje mize. Foto: Netflix
Hiša Franko - kulinarični hedonizem z razgledom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lani je v Hišo Franko v sklopu velikega "mešanja" kuharjev priletel Mauro Colagreco. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

40 najboljših kuharjev sveta menja kuhinje, med njimi tudi Ana Roš

Projekt Grand Gelinaz! Shuffle v drugi izvedbi
5. oktober 2016 ob 08:30
Kobarid - MMC RTV SLO

Novembra se v svoji drugi izvedbi vrača projekt Grand Gelinaz! Shuffle, pri katerem bo 40 vrhunskih kuharskih mojstrov iz 17 držav za en večer zamenjalo kuhinje. Med njimi je kot ena od le petih žensk tudi Ana Roš.

Roševa je pri projektu sodelovala že lani, ko je odpotovala v Borago, restavracijo najboljšega čilskega kuharja Rodolfa Guzmana, medtem ko je v Hišo Franko priletel z dvema Michelinovima zvezdicama ovenčani Mauro Colagreco, čigar restavracija Mirazur na Azurni obali je kar šesta restavracija na seznamu 50 Best.

Kuharska virtuozinja iz Kobarida skrivnost, kam bo potovala letos, skrbno drži zase, kar je tudi čar Gelinaz Shuffla - gostje rezervirajo mizo, kdo jim bo tisti večer kuhal in kakšen bo meni (skandinavski minimalizem Reneja Redzepija iz Nome? Divja amazonska kuhinja Alexa Atalaja iz D.O.M.-a? Trizvezdična sofisticiranost Massimiliana Alajma iz Le Calandre? Nova indijska kuhinja Ananda Gaggana?), pa izvedo šele na kraju samem.

Kulinarična loterija
Skratka, čista loterija. In za 144 evrov na osebo, kolikor stane miza pri Hiši Franko za tisti večer 10. novembra, lahko, če so vam karte naklonjene, dobite tudi chefa trenutno prvouvrščene restavracije sveta, Massimiliana Bottura iz Osterie Francescane.

Hiša Franko, ki je po Netflixovi seriji Chef's Table postala najbolj vroča destinacija pod Alpami, vseeno ostaja med cenejšimi - za Restaurant at Meadwood v Napi bi odšteli 372 evrov, za Attico v Melbournu 246 evrov, za Nomo 255 evrov, za newyorško Blanco 295 evrov, za Narisawo 350 evrov, za nam razmeroma bližnjo Osterio Francescano pa 250 evrov. Vse omenjene, razen Francescane in Narisawe, so že razprodane.

Celotna izkušnja je še precej bolj enkratna, pa tudi naporna za sodelujoče kuharske mojstre. Ti namreč v svojo izbrano destinacijo - brez svojega osebja, receptov, pripomočkov ali surovin - priletijo že nekaj dni prej, se namestijo v hiši gostujočega kuharja, vsrkajo tamkajšnjo kulturo in se udomačijo v tuji kuhinji, nato pa navdahnjeni od tamkajšnjih tradicij in surovin pripravijo osemhodni meni.

Roševa je vajena delati pod stresom in tudi v kakšnih manj optimalnih pogojih, bolj zanimivo je videti, ali se zna tudi kateri od tistih, ki kuhajo z več desetglavim osebjem in kulinaričnim laboratorijem, kot je Redzepi, tako hitro znajti v skromnejših razmerah.

Sodelujoči chefi
Alex Atala (D.O.M., Brazilija), Inaki Aizpitarte (Le Chateaubriand, Francija), Massimiliano Alajmo (Le Calandre, Italija), José Avillez (Belcanto, Portugalska), Massimo Bottura (Osteria Francescana, Italija), Danny Bowien (Mission Chinese Food, ZDA), Sean Brock (Mc Crady's, ZDA), Manu Buffara (Manu, Brazilija), Daniel Burns (Luksus, ZDA), Riccardo Camanini (Lido 84, Italija), Paul Carmichael (Momofuku Seiobo, Avstralija), Dominique Crenn (Atelier Crenn, ZDA), Sven Elverfeld (Aqua, Nemčija), Anand Gaggan (Gaggan, Bangkok), Adeline Grattard (Yam'tcha, Francija), Sean Gray (Momofuku Ko, ZDA), Rodolfo Guzman (Borago, Čile), Zaiyu Hasegawa (Jimbocho Den, Japonska), Dan Hunter (Brae, Avstralija), Mikael Jonsson (Hedone, London), Christopher Kostow (Restauran at Meadwood, ZDA), Virgilio Martinez (Central, Peru), Carlo Mirarchi (Blanca, New York), Vladimir Mukhin (The White Rabbit, Rusija), Yoshihiro Narisawa (Narisawa, Japonska), Matt Orlando (Amass, Danska), Christian Puglisi (Relae, Danska), Dave Pynt (Burnt Ends, Singapore), René Redzepi (Noma, Danska), Niko Romito (Italija), Ana Roš (Hiša Franko, Slovenija), Alexandre Silva (Loco, Portugalska), Ben Shewry (Attica, Avstralija), Bo Songivsava (Bo Lan, Bangkok), David Thompson (Nahm, Bangkok), Lee Tiernan (Black Axe Mangal, London), Simone Tondo (Tondo, Francija), Mitsuharu Tsumura (Maido, Peru), Blaine Wetzel (Willow's Inn, ZDA), Jock Zonfrillo (Orana, Avstralija).

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 05.10.2016 ob 10:09
veleum77 Jst imam raje Renault Kangoo-ja kot Ferrarija..bi se pa z veseljem enkrat na let z njim peljal ... Štekaš?
Rotty
# 05.10.2016 ob 09:16
Sej vse lepo in prav, samo kaj draga Katja je to zaena beseda chef!? A je to mogoče direktor (povzeto po Alenki Bratušek chef of Budget department - direktor direktorata za proračun).

Glavni kuhar, šef kuhinje, vodja kuhinje...ne pa posiljenka chef. Torej sodelujoči kuharji ne sodelujoči chefi!
oliva
# 05.10.2016 ob 15:36
Meni to tudi estetsko ni oz. je wannabe.
Podobno kot kup umetniških instalacij, kjer prosperirajo tisti, ki so najbolj samozavestni, najmanj samokritični in seveda tisti z zvezami.
Zamejec88
# 05.10.2016 ob 11:55
Zopet Slovensko zavajanje. To NI 40 NAJBOLJSIH kuharjev sveta. to je 40 kuharjev iz 17 drzav.
BAČO
# 05.10.2016 ob 13:36
Ko pogledate drugo fotografijo potem je vsakemu takoj jasno, da to sploh ni kuhanje.Gospa je verjetno dobra kuharica toda vse skupaj se malce preterava!!!
Bivši uporabnik
# 05.10.2016 ob 10:44
40 najboljših kuharjev sveta menja kuhinje

Sem mislil, da se je Gorenje izprsilo in jim podarilo nove kuhinje. Potem bi to res sodilo pod Aktualno...

Pa ubogi enaištirideseti, da ga ne spustijo zraven. Po mojem je čist soliden.
vito1975
# 05.10.2016 ob 10:24
veleum77

Nihče ti ne brani imeti svojega mnenja...
Po mnenju nekaterih je tudi Steven Segal umetnik igralskega poklica...
endrug
# 05.10.2016 ob 09:14
njam
tanj
# 05.10.2016 ob 09:08
Srajčka, posteljica in pena...uf...
dr.Kuštrin
# 05.10.2016 ob 12:18
....Quod licet Iovi, non licet bovi :)
QUENDI
# 05.10.2016 ob 11:13
....pozabili so na zdrav meni za brezdomce in socialno ogrožene oz. kakšno mizico bi lahko oddali v dobrodelne name....aja - verjetno jim šmorn ne rata........pa nam pravijo da je kriza......

veleum77....tudi tvoje izvrstne izbire ne zmorejo....čeprav v Munchnu v prestižnem hotelu strežejo vampe po ceni,ki ustreza 5 zvezdicam.......
acoschwanz
# 05.10.2016 ob 10:20
Vrhunsko!
PONOS
# 07.10.2016 ob 14:56
To pa ne pomeni da imamo samo Ano Roš.....
PONOS
# 07.10.2016 ob 14:39
Hmmh imeli smo kar nekaj kulinaričnih šovov in bi ljudje lahko boilj cenili to stresno delo ki je hkrati umetniško,ustvarjalno poleg vrhunskega izgleda je potrebno pričarati tudi posebne okuse ki šokirajo brbončice ob enem paziti na lokalne in sezonske specifike.Ustvarjanje v vrhunskih restavracijah je podobno ustvarjanje peščene mandale budističnih menihev , po mukotrpni kreaciji se ta zopet spremeni v prah tukaj se spremeni v istrebek ostane pa spomin in okus.To se ceni in plača....
oliva
# 05.10.2016 ob 11:56
"Po mnenju nekaterih je tudi Steven Segal umetnik igralskega poklica..."

:)

Te primerjave so mi najbolj zabavne od vsega.
Pa dunajc pa pomfrit. :))
Robiland
# 05.10.2016 ob 11:13
vse za dobro clovestva! Pohvalno

*sarcasm off
inteligenca
# 07.10.2016 ob 22:36
Enostavno ne razumem zakaj ljubitelji dunajcov in pečenic sploh komentirajo tovrstne teme.Sam delam v dobri "ne tako dobri" restavraciji kot je od Roševe pa mi je vse kristalno jasno,da dobrega kuharja je danes zelo težko dobiti. V tovrstnih ošterijah dela najboljši kader,kar pomeni,najboljši natakarji,pomočniki,kuharji in ti fantje in punce ne bodo delali za isti denar kot punca,ki vas streže na jutranji malici.Tudi sestavine,ki jih ti kuharji izbirajo so najboljše obenem pa tudi najdražje.Ogromno je treba delati na promociji in si izmišljevati svoje recepte,če hočeš biti v eliti.kar pomeni ogromno ne direktno plačanega denarja za čas in surovine..
Najlažje je biti Jovo,ali Portal strežeš velke šnicle za spodobno ceno,nobene filozofije,kasirajo pa fantje boljš kot Roševa z manj skrbmi.
veza
# 05.10.2016 ob 15:11
Eno samo preseravanje, ljudje umirajo od lakote in žeje , eni se pa grejo neke skrivalnice in zmišljevanja s hrano, kjer polovico "okraskov" pustiš na krožniku, ker so pač namenjeni dekoraciji , hrana pomeni preživetje, ne pa pregananje dolgčasa , tudi vsa tovrstna tekmovanja in resničnostni šovi se mi zdijo brez pomena, ne bom jih našteval...
oliva
# 05.10.2016 ob 11:55
ps. in zame totalno neprivlačen, celo neokusen plakat.

(tudi te fotke kuharjev od blizu so mi mal neapetitlih)
darko56
# 05.10.2016 ob 19:48
pa zakaj komentirate umetnost, če je ne obvladate. vsaj kak izpit je treba naredit iz vrhunske gastronomije. testan krompir, pa pohan piščanec tut ni. čeprav ga imam zelo rad...
oliva
# 05.10.2016 ob 11:53
Jaz sam upam, da bodo še 'pečenice s kislim zeljem', tako da se pridružujem @veleumu.

Nekdo je primerjal s ferarijem? :))

No bolj primerna bi bila primerjava s Smartom. ;)
veleum77
# 05.10.2016 ob 09:38
raje grem v lokalno gostilno na pečenico s slanim krompirjem in kislim zeljem, kakor da jem tele umetniške izdelke. oprostite, ampak za moje pojme se delajo norca iz hrane.
Kazalo