Eden veličastnejših hotelov v Abu Dabiju je tudi Palace. Foto: EPA
Eden veličastnejših hotelov v Abu Dabiju je tudi Palace. Foto: EPA

Z nafto bogati emirat, ki je med letoma 2003 in 2008 načrtno spodbujal gradnjo turističnih objektov, trgovskih središč in turistične infrastrukture na "državnih" zemljiščih, je ustavil izdajanje novih hotelirskih dovoljenj, vsa do zdaj izdana (če se gradnja še ni začela) pa bodo znova pregledali.

Soba za "borih" 90 evrov
Za ta ukrep so se odločili, ker je povprečna cena najema hotelske sobe v lanskem letu padla za kar 14 odstotkov na približno 450 dirhamov (okoli 90 evrov). Po poročanju abudabijskih medijev je razlog za padec cen predvsem to, da se je na spletnih straneh, namenjenih rezervaciji hotelskih sob, nenadoma znašlo štiri tisoč novih prenočišč. Skupno je tako v prestolnici Združenih arabskih emiratov na voljo kar 23.000 hotelskih sob.

Glede na to, da se mesto razteza komaj na 67,34 kvadratnega kilometra in da je tam ob popisu prebivalstva leta 2009 živelo manj kot 900 tisoč ljudi (oz. natančneje 896.751), je skrb, da toliko turistov in poslovnežev mesto vseeno ne more prenesti, utemeljena.

Arabski turistični raj sicer zadnja leta tudi zaradi številnih turističnih čudes, ki so v mestu rasla kot gobe po dežju, doživlja precejšnjo turistično rast - lani je na primer glavno mesto ZAE-ja obiskalo šest odstotkov in pol turistov več kot leto prej. Skupaj so v Abu Dabiju našteli 2,11 milijona prenočitev - torej več kot dvakrat več, kot ima mesto prebivalcev.