Adria bo letela na Luton. Foto: Nina Kojima
Adria bo letela na Luton. Foto: Nina Kojima
Luton
Iztok Jarc, Glyn Jones, Alen Mlekuž in Tine Murn. Foto: Ninan Kojima

Odločitev Adrie je bila dobro sprejeta tako med slovenskimi izseljenci kot tudi na veleposlaništvu v Londonu, kljub vsemu pa so nekateri skeptični nad izborom novega letališča Luton, saj naj bi bil ta v primerjavi z drugimi londonskimi letališči veliko bolj odročen.

Današnje novinarske konference, ki so jo skupaj z Adrio pripravili pri Slovenski turistični organizaciji in veleposlaništvu naše države v Londonu, se je udeležilo zadovoljivo število britanskih turističnih partnerjev ter novinarjev.

Vrnitev slovenskega nacionalnega prevoznika so v mesecih pred olimpijskimi igrami in kraljičinem diamantnem jubileju vladanja številni ocenili kot primerno poslovno potezo, od katere bo imela korist tudi Slovenija.

Slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji Iztok Jarc si je ob lanskem zaprtju redne proge prizadeval, da bi se slovenski nacionalni prevoznik v najkrajšem mogočem času vrnil na britanski trg.

Slovenija je priljubljena turistična destinacija, tudi Evropska prestolnica kulture vzbuja zanimanje pri britanskih gostih, poudarja Jarc, ki še opozarja, da je London nedvomno eno izmed najpomembnejših središč za sklepanje poslov.

Direktor letališča Luton Glyn Jones je na novinarski konferenci povedal, da so na letališču Luton ponosni, da bo tako prestižen letalski prevoznik pristajal in vzletal pri njih. Na Lutnu pristaja tudi večina flote izraelskega prevoznika Elata.

Direktor korporativnega komuniciranja pri Adrii Airways Alen Mlekuž se z mnenjem, da je letališče Luton manj priročno, ne strinja, poudarja pa, da so poteze Adrie predvsem poslovne. Luton jim bo zagotovil ugodnejšo vzdrževanje letal, prevoz z vlakom do centra Londona pa je med najkrajšimi mogočimi in traja 22 minut.

Pri slovenski turistični organizaciji v Londonu so prepričani, da se bo z ponovno vzpostavljeno redno progo Adrie med Londonom in Ljubljano v Slovenijo spet vrnil tisti profil britanskih gostov, ki letenje z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki zavrača.

Tine Murn iz slovenske turistične pisarne v Londonu je še dodal, da gre za letališče, ki je dovolj dobro za poslovne partnerje nogometnega društva Arsenal in nizozemske nogometne reprezentance, zato bo zagotovo odgovarjalo tudi slovenskim potnikom.

Pri Adrii še upajo, da bodo po novi progi segli tudi poslovneži - še en profil potnikov, ki po navadi ne ustreza ponudbi nizkocenovnih letalskih prevoznikov.