Postojnska jama je najbolje obiskana turistična znamenitost v Sloveniji. Foto: BoBo
Postojnska jama je najbolje obiskana turistična znamenitost v Sloveniji. Foto: BoBo
Spoznala sta zgodbo o "slovenskem Robinu Hoodu", vitezu Erazmu Luegerju, in njegovem žalostnem koncu na stranišču. Foto: BoBo

Naslovnica omenjenega portala je danes namenjena Postojnski jami in njenim nenavadnim lepotam. Lepo priznanje in odlična promocija, vsekakor, a žal avtorjema članka Simonu in Susan Veness imena Postojne ni uspelo zapisati pravilno. Ves čas namreč pišeta o Postonji in Postonja Caves. Še dobro, da sta v članek dodala tudi nekaj povezav, tako bodo lahko morebitni obiskovalci našli prave podatke ...

Na ogledu Postojnske jame sta imela avtorja prispevka sicer srečo videti človeško ribico, kar sta opisala kot "nenavaden prizor" - a hkrati poudarjata, da se v slovenskem podzemlju vse zdi kot iz onstranstva. Prevzeli so ju kapniki, posebej pa ju je navdušila koncertna dvorana, ki je gostila velikane, kot so nadvojvoda Ferdinand I., avstrijski cesar Franc Jožef in italijanski diktator Benito Mussolini.

O Škocjanskih jamah in Predjamskem gradu
Škocjanske jame avtorja medtem označita kot "manj zasigane - a prav tako presunljivo čudovite". Poudarita uvrstitev jam na Unescov seznam svetovne dediščine in njihov vzdevek - podzemni Veliki kanjon. Jame opišeta kot podzemni svet "ogromnih vertikalnih dimenzij".

Njuna zadnja postojanka pa je Predjamski grad. Človeška roka je tu po njunem opisu posegla v naravno skalo z "dih jemajočo milino". Spoznala sta zgodbo o "slovenskem Robinu Hoodu", vitezu Erazmu Luegerju, in njegovem žalostnem koncu na stranišču.

Ta zgodba je njunemu ogledu dodala bolj komični zaključek. A nič ni moglo preseči "mračnega občutka" potovanja skozi redek in neustavljiv del Slovenije, "skrivni svet skritih zakladov in presenetljive zgodovine", sta zapisala.