Palec gor ali dol za tole novost? Foto: AZC
Palec gor ali dol za tole novost? Foto: AZC

Mestne oblasti so objavile razpis za postavitev novega mostu v prestolnici. Daleč največ pozornosti je požela povsem sveža ideja arhitekturnega podjetja AZC, ki si je zamislilo nekaj "odbitega" - napihljiv most, sestavljen iz treh plavajočih PVC-trampolinov s premerom 30 metrov, ki bi plavali na bojah.

Vsaka enota bi bila napolnjena s 3.700 kubičnimi metri zraka, zato bi ljudje pri prečkanju lahko normalno hodili ali pa razigrano skakali.

Proti stresu velemesta
Kot so dejali arhitekti, je namen mostu "radostno in poskakujoče predajanje gravitacijski sili ob prečkanju reke". "Želimo postaviti nekaj otročjega in lahkotnega, s čimer bi se borili proti stresnemu življenju v velemestu, kakršno je Pariz. Zakaj ne bi Sene preprosto preskočili, tega še nismo videli."

Most bi bil postavljen v bližini že obstoječega mostu Pont de Bir-Hakeim, kar pomeni, da bi se z njega - ob visokem skoku - odpiral čudovit pogled na Eifflov stolp.

Ideja je le malokoga pustila ravnodušnega, se pa pojavljajo varnostni in zdravstveni pomisleki, zato še ni znano, ali bo napihljiv trampolin čez Seno zaživel tudi v praksi.

V francoski prestolnici je čez reko postavljenih 37 mostov. Zadnjega, Passerelle Simone de Beauvoir, so odprli leta 2006, najstarejši, Pont Neuf, pa je bil po naročilu Henrika IV. zgrajen leta 1607.