Na londonskem razglednem kolesu se je zaročilo že pet tisoč parov. Foto: EPA
Na londonskem razglednem kolesu se je zaročilo že pet tisoč parov. Foto: EPA

135 metrov visoko znamenitost so slovesno odprli že 31. decembra leta 1999, vendar so se prvi obiskovalci s kolesom zaradi tehničnih težav popeljali šele 9. marca naslednje leto.

Kolo tisočletja, kot tudi imenujejo London Eye, je do leta 2006 veljalo za največje na svetu, nato pa ga je "preraslo" japonsko kolo Zvezda Nančanga (visoko je 160 metrov). Sledili sta še dve višji, in sicer leta 2008 v Singapurju (165 metrov) in leta 2014 v Las Vegasu (167,6 metra). Kljub temu London Eye še vedno velja za najvišjega v Evropi.

Razgledno kolo so postavili v središču Londona, tik ob reki Temzi. V vsaki izmed kabin (kolo jih ima 32, vendar so pri označevanju spustili "nesrečno" številko 13) je lahko naenkrat 25 ljudi, vožnja pa traja približno 30 minut. Na lep dan lahko obiskovalci občudujejo razgled v radiju 40 kilometrov, vendar pa London Eye ne ponuja več razgleda z najvišje točke v mestu, saj so leta 2013 v stolpnici The Shard (Črepinja) odprli razgledno ploščad na višini 244 metrov.

Kljub nekaterim začetnim nasprotovanjem je London Eye, poleg Big Bena, kmalu postal zaščitni znak Londona. Danes velja za najbolj obiskano plačljivo turistično znamenitost, na leto pa se na vožnjo s kolesom poda približno 3,5 milijona ljudi. Vstopnica za odraslega stane 21,5 funta.