Pogled s ptičje perspektive. Foto: Reuters
Pogled s ptičje perspektive. Foto: Reuters

Obiskovalci - in teh ni malo, saj velja Eifflov stolp za najbolj oblegano turistično znamenitost francoske prestolnice, lahko tako po novem vrvež pod stolpom opazujejo skozi stekleno dno 57 metrov nad tlemi. To je običajno prvi postanek obiskovalcev, preden se povzpnejo na najvišjo ploščad na 276 metrih, z novostjo pa želijo tudi na prvi ploščadi obiskovalce zadržati nekoliko dlje.

Prenova prvega nadstropja je del obsežnejših obnovitvenih del, za katero je predvidenih 30 milijonov evrov stroškov, lotili pa so se jih z mislijo, da bi Eifflov stolp ohranil privlačnost in pritegnil še več turistov. Na ploščadi v prvem nadstropju so poleg tega staro železno ograjo nadomestili s steklenimi ploščami, ki so za boljši razgled nagnjene navzven.

Tudi trgovine in muzej
"Želeli smo, da bi ljudje opazili, kako je zgradba s svojimi štirimi stebri pritrjena v tla,"
je dejal glavni arhitekt prenove Alain Moatti. Prenova se je začela maja leta 2012, med novosti pa sodijo tudi nove trgovine, restavracije in muzej, ki prikazuje 125-letno zgodovino slavne konstrukcije. Poleg tega je Eifflov stolp postal nekoliko bolj "zelen", saj so nanj namestili štiri solarne plošče, ki bodo priskrbele polovico vse tople vode, ki jo porabijo v stolpu. V nekaterih straniščih bodo uporabljali tudi deževnico.

Eifflov stolp vsako leto obišče sedem milijonov obiskovalcev, 85 odstotkov je tujcev. Kot je znano, je stolp poimenovan po Gustavu Eiffelu in je bil odprt leta 1889. S 324 metri metri je bil 41 let najvišja stavba na svetu, dokler ga ni leta 1930 v večni bitki za ta naziv prehitel sedež Chryslerja v New Yorku.

Foto: EPA, Reuters