Ture avanture
(7)
Gold Bridge
Most leži na 1400 metrih nadmorske višine in ponuja veličasten razgled na pokrajino. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: "Počutim se, kot da hodim nad oblaki"

Edinstveni most navdušuje
4. avgust 2018 ob 13:17
Danang - MMC RTV SLO, Reuters

Most v osrednjem delu Vietnama je tako unikaten, da je dobil pozornost tako domače kot tuje javnosti.

Vietnam se od junija naprej lahko pohvali z nenavadnim mostom, ki se ga je zaradi zlate barve prijelo ime Zlati most. A bolj kot zlata barva turiste navdušujeta velikanski roki, ki "držita" most. "Roki se zdita tako resnični. Dajeta vtis, da lahko človek zgradi, kar koli si zamisli," je povedal eden od turistov, drugi pa je dodal, da se počuti, kot "da hodim nad oblaki".

150 metrov dolg most, namenjen zgolj pešcem, je v goratem predelu v bližini mesta Danang. Območje je že zdaj izredno priljubljeno med turisti, po zaslugi unikatnega mostu pa bo ta del Vietnama zagotovo privabil še več obiskovalcev.

Presenečeni nad odzivom
Za projektom stoji arhitekturni biro TA Landscape iz Hošiminha. "Most smo namenoma zasnovali tako, da ljudje pomislijo na božje roke, ki iz zemlje vlečejo zlate niti," je povedal eden od glavnih arhitektov Vu Viet Anh, ki je priznal, da ga je presenetila pozornost domače in mednarodne javnosti za njihov projekt.

Za gradnjo mostu so potrebovali skoraj eno leto.

Sa. J., Foto: Reuters
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Gold Bridge
Prijavi napako
Komentarji
mike_casper
# 04.08.2018 ob 14:24
Lepo.
los-t
# 04.08.2018 ob 14:38
Hud...ideja za naše, a mora res vse stati na dolgočasnih stebrih?
luna med oblaki
# 04.08.2018 ob 15:55
Most je res nenavaden, nekaj posebnega...
Mihsss
# 04.08.2018 ob 21:23
Oh, spet eden od "Če bi ga gradili pri nas" duhovitežev. Eni in isti, zlajnani komentarji. Pojdi raje na svež zrak, ti bo dobro del.
pepieinschlag
# 04.08.2018 ob 16:53
Če se pojavijo v dlaneh krči, bo pa panika...
Roko_europe
# 04.08.2018 ob 19:14
Zanimivo... če bi ga gradili pri nas, bi bil zagotovo nekajkrat dražji in naš gradbinec bi zagotovo šel v stečaj že po prvem postavljenem stebru- roki )))
bori
# 05.08.2018 ob 02:33
Roko_europe # 04.08.2018 ob 19:14
Zanimivo... če bi ga gradili pri nas, bi bil zagotovo nekajkrat dražji in naš gradbinec bi zagotovo šel v stečaj že po prvem postavljenem stebru- roki )))

Oni vedo, zakaj so ga postavili in tako oblikovali. Skoraj vsak, ki to kje vidi, verjetno ve, zakaj. Ali se vsaj zamisli in vpraša. Nekateri pač ne. Sicer pa največji 'svobodnjaki' gradijo zidove danes. Kako zanimivo.
Tu je pa še en primer tipske instant 'power' arhitekture.. Jutri bo obletnica, 6. avgusta, arhitekt pa je bil 'mali deček'.. oziroma 'Little Boy'... v par sekundah.. fascinantno..

.. in 'gradbinec' še danes ni šel v stečaj..
Kazalo