V Mariboru so zadovoljni s turističnim obiskom, še posebej z zasedenostjo hotelov v zadnjih dneh. Gostje se bodo lahko zabavali tudi ob bogatem prazničnem programu. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
V Mariboru so zadovoljni s turističnim obiskom, še posebej z zasedenostjo hotelov v zadnjih dneh. Gostje se bodo lahko zabavali tudi ob bogatem prazničnem programu. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
V Mariboru zadovoljni z obiskom turistov

V hotelih največjega mariborskega nastanitvenega ponudnika v teh dneh tako rekoč ni več mogoče dobiti proste sobe. "Največ je Ukrajincev, Rusov, potem so tudi Srbi, Hrvati, Črnogorci, slovenski gostje, Italijani, Madžari," je povedala Anita Ačko iz Term Maribor.

Tujim gostom so razprodali tudi silvestrovanja v svojih hotelih, tako tudi za največje, v hotelu Habakuk, ni več mogoče dobiti proste mize. "Glede na mednarodno zasedbo naših gostov letos pripravljamo posebno presenečenje Show cooking, se pravi, pripravo hrane pred gosti," je razkrila Ačkova.

Polna zasedenost hotelov se v Mariboru obeta še vse do druge polovice januarja.

Mariborski ponudniki prenočitvenih zmogljivosti so sicer do konca septembra našteli 241.893 prenočitev, v enakem obdobju leta 2015 pa 226.895, pri čemer je razmerje med domačimi in tujimi nočitvami s 86 odstotki izrazito v prid slednjim.

Na celotnem območjui so letos imeli 318.059 prenočitev, lani 300.490, pri čemer jih je dobra četrtina šla na račun domačih gostov. Skupaj je bilo po devetih mesecih v teh krajih 158.183 gostov, leto prej pa 141.409, od tega 78 odstotkov tujih.

Kam gredo Mariborčani?
Se je pa za pobeg na lepše odločilo tudi veliko Mariborčanov. Še vedno je največ zanimanja za oddih v toplicah in ob morju.

"Veliko potnikov potuje tudi v slovensko Istro, v samo slovensko Primorje. Dosti jih gre tudi v slovenske terme, zdravilišča," je povedala Diana Lah iz agencije Relax Turizem. Nataša Keza Kotnik iz agencije Sonček dodaja: "Ta ponudba se načeloma malce odmika k bolj sodobnim variantam, recimo takšnim, kjer bivaš v hotelu brez obvezne silvestrske večerje in se silvestruje po ulicah in trgih, gostinskih lokalih in podobno."

Na turističnih agencijah sicer opažajo še več zanimanja za zimska potovanj v toplejše čezmorske kraje ter porast prodaje različnih tedenskih aranžmajev v času šolskih počitnic ne glede na letni čas.

V Mariboru zadovoljni z obiskom turistov