Sonce in morje nista dovolj za srečo prebivalcev. Foto: EPA
Sonce in morje nista dovolj za srečo prebivalcev. Foto: EPA

Mesto bogatih in slavnih ima namreč dva obraza. Zaradi krize so številni prebivalci Miamija ostali brez služb in nekateri tudi brez domov, mesto ob morju pa velja tudi za eno izmed ameriških mest z najvišjo stopnjo kriminala.

Pri reviji Forbes, kjer so raziskavo opravili, menijo, da je Miami za najnesrečnejše mesto izbran zaradi vse večjih razlik med prebivalci. Na eni strani v South Beachu živijo bogataši in zvezdniki, na drugi strani pa so reveži. "Miami ima sonce in čudovito vreme, vse drugo pa ljudi onesrečuje," so še zapisali.

Mest niso ocenjevali na podlagi indeksa revščine, ampak so za merilo poleg stopnje brezposelnosti in inflacije vzeli vse pritožbe prebivalcev. Tako so upoštevali tudi stopnjo kriminala, dohodke prebivalcev, korupcijo, stroške bivanja, čas popotovanja od doma do službe in vreme.

Življenje v Miamiju je tako ugodno le, če ste LeBron James ali Enrique Iglesias. Slednji si namreč ureja 20 milijonov dolarjev vreden dom na zasebnem otoku, kjer bo živel s svojo partnerico Ano Kurnikovo. Bogataši pa predstavljajo le dober odstotek prebivalcev Miamija, za kar 75 odstotkov prebivalcev pa velja, da se težko prebijajo iz meseca v mesec.

Težave prebivalcem povzroča tudi padanje cen nepremičnin. Sicer so cene hiš za nove kupce zdaj precej ugodnejše kot pred leti, kar pa otežuje položaj lastnikov, ki imajo svoja posojila zavarovana s hipoteko.

Na drugo mesto se je uvrstil Detroit, ki velja za mesto z najvišjo stopnjo kriminala v ZDA, tretje najnesrečnejše mesto je Flint, četrto West Palm Beach, peto Sacramento, do desetega mesta pa sledijo še Chicago, Fort Lauderdale, Toledo, Rockford in Warren.