Ekipa oddaje Na lepše med snemanjem osnovnih jadralskih veščin. Foto: Miro Cetinski
Ekipa oddaje Na lepše med snemanjem osnovnih jadralskih veščin. Foto: Miro Cetinski
Razred Optimist - jadrnica, ki daje bodoče olimpijske in svetovne prvake. Irena Shyama Hlebš v družbi Jureta Žbogarja. Foto: Miro Cetinski

Jadranje je namreč pomemben del poletnega turizma, saj ponuja drugačno perspektivo potovanja. Združuje adrenalin, sprostitev in možnost obiska več destinacij naenkrat v kratkem času - kar sovpada z dopustovanjem sodobnega gosta. Kaj vse je treba vedeti o jadranju, kje je mogoč najem voditelja čolna, kako je s privezi in oddajo jadrnic ter kako je z učenjem jadralnih osnov pri otrocih?

Izpostavljamo Bohinjsko jezero kot premalo znano jadralsko destinacijo, kjer lahko začetniki poceni osvojijo osnove in prve zavoje na jadrnici miniaturnih dimenzij. Tu se lahko prevažate z modelom MINI 12, ki bolj kot na pravo plovilo, spominja na model za daljinsko vodenje. Jadrnica enosed je nastala okoli leta 1983, v času poslavljanja starih regatnih jadrnic za Pokal Amerike. MINI 12 je replika 12 metrov dolge regatne jadrnice, pomanjšane na 3,85 metra s 5 metrov visokim jamborom z možnostjo krajšanja, navijalnim flokom in poševnikom za genaker. Je presenetljivo hitra, saj je največja kontrolirana izmerjena hitrost nekaj čez šest vozlov in je izvrstno učno sredstvo ter tekmovalno plovilo.

V izolski in portoroški marini smo preverili, katere jadrnice vse je mogoče najeti, kakšen je odnos med čarterskimi gosti in pravimi jadralci, koga povabiti s seboj na krov ter kakšno vlogo ima voditelj čolna. Izpostavljamo trening jadranja v razredu Optimist z Juretom Žbogarjem, jadralsko legendo Dušana Puha in adrenalinsko jadranje s športnim katamaranom Tornado. Slednji velja za eno najhitrejših dvotrupnih jadrnic, ki so bile vse od Montreala leta 1976 pa do leta 2008 olimpijska disciplina. Katamarana Tornado, na katerem posadka potrebuje precej moči in uigranosti, se še danes drži prestižni sloves formule 1 olimpijskega jadranja.

Ko govorimo o jadranju pa ne moremo mimo ponudbe športnega turizma na slovenski obali. Kaj lahko gost izbira in kje? Kajtanje na rtu Seča, supanje, jadranje na deski med Portorožem ter Bernardinom ali pa v koprski Žusterni. Predstavljamo tudi hit med adrenalinci - wakeboard, mešanico smučanja in deskanja na vodi. Prav tako pa izpostavljamo vprašanje, kako športni turizem približati osnovnošolcem ter kakšno infrastrukturo imajo obalni športni ponudniki pri tem na voljo. Več v oddaji Na lepše - v petek ob 21:30 na 1. programu TV Slovenija.