Lani je bilo mogoče z nemškim potnim listom brez vizuma vstopiti v največ držav. Letos je primat prevzel japonski potni list. Foto: Reuters
Lani je bilo mogoče z nemškim potnim listom brez vizuma vstopiti v največ držav. Letos je primat prevzel japonski potni list. Foto: Reuters
Mejni pregled
Potni listi so za potovanja po daljnih deželah neizogibni. Foto: Reuters

Seznam najvplivnejših potnih listov je sestavilo podjetje Henley & Partners, ki je ugotovilo, da imajo Japonci najmanj preglavic z urejanjem vizumov pred potovanji v tujino. V zadnjem letu se je močno olajšalo potovanje v več azijskih držav, saj so mnoge vlade azijskih držav podpisale medsebojne sporazume o brezvizumskem režimu, poroča Telegraph.

"Na vrhu tega seznama so tradicionalno države, ki ležijo znotraj schengenskega območja. A v zadnjem času jih po odprtosti dohitevajo razvite azijske države, ki krepijo mednarodno trgovanje in diplomatske odnose," piše v poročilu.

Najbolj je v tem pogledu napredoval potni list Združenih arabskih emiratov, saj je v primerjavi z letom 2008 pridobil kar 38 mest. Njihova diplomacija si je namreč v letošnjem letu izposlovala največ brezvizumskih potovanj za svoje državljane med vsemi. Okrepila se je tudi moč gruzijskega, ukrajinskega, kitajskega in indonezijskega potnega lista.

Slovenski potni list se odlično drži, saj skupaj z madžarskim in malezijskim zaseda visoko deveto mesto.

Na dnu lestvice sta se znašla Afganistan in Irak, saj je s potnima listoma teh držav brez vizuma mogoče obiskati le 30 držav. Le malo bolje se piše sirskemu in somalijskemu potnemu listu.

Najvplivnejši potni listi:
1. japonski
2. singapurski
nemški
3. finski
francoski
italijanski
španski
danski
švedski
južnokorejski

Najmanj vplivni potni listi:
1. afganistanski
iraški
2. sirski
somalijski
3. pakistanski
4. jemenski
5. potni list palestinskih ozemelj
6. eritrejski
7. sudanski
8. nepalski