Dunajski božični sejem je eden najbolj obiskanih. Foto: EPA
Dunajski božični sejem je eden najbolj obiskanih. Foto: EPA

Svetovalna družba Mercer je tudi letošnje leto s pomočjo 39 meril, kot so politična stabilnost, možnost šolanja, rekreacije in bivanja, stanovanjske in okoljske razmere, zdravstvena oskrba, javni promet, naravno okolje in podobno, izvedla primerjavo med 221 mesti po vsem svetu.

Avstrijski prestolnici, kjer je kakovost življenja najvišja, na lestvici najudobnejših deset sledijo: Zürich (Švica), Auckland (Nova Zelandija), München (Nemčija), Düsseldorf (Nemčija), Vancouver (Kanada), Frankfurt (Nemčija), Ženeva (Švica), Bern (Švica), Köbenhavn (Danska).

Med prvimi 25 na lestvici prevladujejo evropska mesta, Ljubljana pa se je uvrstila na 75. mesto, dve mesti višje kot lani.

Honolulu in San Francisco sta najbolje uvrščeni ameriški mesti (29. in 30. mesto), najvišje uvrščeno azijsko mesto pa je Singapur, ki je na 25. mestu po kakovosti življenja. Najslabše se je znova odrezal Bagdad v Iraku, kjer je kakovost življenja najnižja.

Najvarneje v Luksemburgu
Pri Mercerju so objavili tudi seznam najvarnejših mest. Za najvarnejše mesto je razglašen Luksemburg, sledijo pa Bern, Helsinki, Zürich, Dunaj ... Ljubljana se je na lestvici najvarnejših mest uvrstila nekoliko višje - slovenska prestolnica je zasedla 30. mesto.