Množice turistov si stavbo ogledujejo od zunaj, nato pa pohitijo na njeno opazovalno ploščad. Foto: EPA
Množice turistov si stavbo ogledujejo od zunaj, nato pa pohitijo na njeno opazovalno ploščad. Foto: EPA

Empire State Building je bil od koncu gradnje leta 1931 najvišja stavba na svetu, čeprav že dolgo ne drži več tega naslova, pa se na njegovo opazovalno ploščad dnevno valijo množice turistov, ki opazujejo panoramo Manhattna in kot "nori" pritiskajo na fotoaparate in telefone. Milijoni obiskovalcev se skoraj na vrh pripeljejo v hitrih dvigalih, tako da ne vidijo notranjosti enega izmed zaščitnih znakov New Yorka, ki pa je menda precej siromašna.

Delavci delajo v skromno opremljenih betonskih pisarnah z umazanimi preprogami in slabo svetlobo. A to se bo spremenilo, saj so se lastniki 103-nadstropnega nebotičnika, zgrajenega v slogu art decoja, odločili za prenovo, s katero želijo Empire State Building spremeniti v enega najdražjih in najprestižnejših poslovnih prostorov na svetu. Zgradba bo tako dobila ogromen fitnes za vse uslužbence, razkošno restavracijo ter velik konferenčni center.

Delodajalci želijo s prenovo delavce v pisarnah zadržati (še) dlje in jih hkrati spodbuditi, da v njej potrošijo tudi nekaj dolarjev, upajo pa tudi, da bodo novi prostori postali mikavni za uspešna podjetja. Tako naj bi se v prenovljeno stavbo preselilo vodstvo družbenega omrežja LinkedIn in parfumerije Coty.

Veliko ulic na Manhattnu kar prekipeva od modernih lokalov, kavarn in privlačnih restavracij, v neposredni bližini Empire State Buildinga pa so še vedno večinoma trgovine s turističnimi spominki in ne preveč privlačni obrati s hitro hrano.