Center Pachamama v Kunovi. Imenujejo ga tudi
Center Pachamama v Kunovi. Imenujejo ga tudi "indijansko posestvo". Zakonca poskušata živeti skladno z naravo, kolikor je le mogoče, in tako v kulinariki kot tudi pri gradbenih materialih izbirata naravne surovine. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Vrelec zdravilne mineralne vode v Radencih
Eden izmed vrelcev zdravilne mineralne vode v Radencih. Sicer jih na sprehodu skozi mesto srečate še veliko. Ne manjkajo niti srčki na pločnikih, ograjah in hišah. Srčna zgodba povezuje tako zdravilišče kot domačine v okoliških krajih. Foto: MMC RTV SLO

Odgovor je "indijanska posest", kot ji pravijo domačini, v bližini Radencev, v Kunovi.
Tam sta si zakonca Luz in Dhiraj Roschmann uredila Pachamama center, ki že ob prvem pogledu izstopa in vzbuja pozornost. Mož je domačin - Slovenec, žena pa prihaja iz Peruja, a že okrog 17 let živi v Sloveniji. Zakonca sta si na svojo željo uredila center harmoničnega bivanja, neskončne ustvarjalnosti in popolnega miru in ga poimenovala Pachamama center. Mož, čigar pravo ime je Brane, je posest (večjo parcelo) podedoval. Je izjemen ljubitelj narave in oblikovanja iz lesa. Ko je spoznal Luz, ki je prav tako velika zagovornica "vračanja od narave k naravi", pa so se ideje, kako opremiti dom, kar množile. Zemeljske oblike in barve, brez ostrih robov, meditacija, sobivanje rastlinja, topli odnosi, vse to so vsebine, po katerih posegata in jih želita približati ljudem.
Je sploh mogoče izdelati dom, hrano in kozmetiko iz čiste narave?
Celotna hiša je izdelana iz gline in prekrita s trstiko. Vsak kotiček je drugačen; zakonca sta vse naredila sama, postopoma, počasi. "Mi smo del narave, zakaj ne bi tudi živeli tako? Zakaj imamo toliko plastike, zakaj ne pogledamo okrog sebe in uživamo več zelišč, solate, travniških rastlin?" nam razmišljujoče pojasni Luz, v simpatični slovenščini, ki je zelo eksotična in na trenutke ne popolnoma slovnično pravilna. Vsakdo se pozitivno začudi, ko zagleda mozaike iz kamenčkov, odpadnih ploščic in stekla, ogromno je tudi lesa, saj se mož ukvarja z izdelovanjem najrazličnejših predmetov ravno iz tega materiala. "Drugi to mečejo stran, že uporabljene ploščice, steklo - to so steklenice od sokov", nam pokaže na kuhinjo na terasi, zraven rastlinjaka.

Zeliščni vrt na biodinamičen način oziroma permakulturo
Luz se je v zadnjem času posvetila izdelovanju mil iz povsem naravnih sestavin, sicer pa je po poklicu frizerka. "Delala sem v salonu v Ljubljani, dolga leta sem barvala lase z barvami, ki so mi smrdele ... same kemikalije, nisem mogla več, koža me je srbela," nam pove. "Narava je rešitev, naravna hrana, ki jo dajemo nase in vase, lepi odnosi, čist zrak. To je rešitev. To sem si vedno želela!" še doda. Na posestvu sta imata velik nasad bambusov iz petih različnih vrst, zeliščni in zelenjavni vrt, rastlinjak in ogromno sprostitvenih kotičkov, kjer potekajo različne delavnice (ustvarjanje z glino, izdelovanje mil, ustvarjanje iz lesa, meditacije ...).
"Končno imam svoj zeliščni vrt, jaz kar pustim, da narava v njem kroži, listi odpadejo, tako zemlja sama sebe pognoji. To je zelo zdravo, naravno, pa še nič dela ni, narava za vse poskrbi. Ta moj zeliščni vrt je videti malce neurejen, ampak tudi v naravi ni vse popolno. Malo je kje kaj zasušeno, nekaj plevala je, a tudi to je del narave," odgovori Luz na vprašanje, zakaj se je odločila za biodinamičen način vzdrževanja zeliščnega vrta.
"Tukaj pa je moj kotiček, samo moj," pokaže na sobico s policami. "Tukaj doživjam svoj notranji mir, izdelujem mila iz svojih zelišč, uporabljam samo hladno stiskana olja in tako nastanejo mila za vso telo, tudi šamponi, vse popolnoma naravno. To me sprošča, delam dobro zase in za druge."
Ko odpadni material ustvari novo umetnijo
"Življenje je en sam mozaik, vedno nekaj dodaš, zamenajš barve, malo popraskaš, ko hodiš, malo se kaj odlomi", nadaljuje in razloži, zakaj je okrog hiše po tleh in v letni kuhinji vse izdelano v tehniki mozaika. Vidimo, kako lahko odpadno steklo in ploščice zasijejo v novi podobi. Tudi vhod v ratlinjak je izdelan izključno iz odpadnih steklenic, kamenja in gline. "Mozaik je kot meditacija, lepljenje koščkov, misli, sanj, staro, novo ...", se zasmeje Luz.
Kraj Kunova je v bližini Radencev in Cerkvenjaka
Pobeg na svež zrak v objem narave, ki je bližini reke Mure ne manjka, sploh v teh pomladnih dneh, zna biti čudovita in nepozabna izkušnja. Veliko ljudi obišče Center Pachamama samostojno (ob predhodnem dogovoru) ali se prijavijo v Zdravilišču Radenci, ki tudi organizira voden ogled. Ravno v teh dneh, ko se mnogi pripravljajo na že 34. maraton treh src, ki bo 17. maja, ga zna obiti precej tekačev. Sicer pa, če smo že v bližini reke Mure: tudi Radenci so kraj, ki ponuja obilo lepe narave, sprostitve, svežega zraka, izredno pozitivne in umirjene energije, sploh v bližini vrelcev naravne mineralne vode, ki jih v tem kraju resnično ne manjka.
Parki ponujajo prelepo naravo, celoten kraj pa je tako ali drugače prepleten s simbolom srca. Bele srčke srečujemo na pločnikih, rdeče na ograjah, največ pa jih je mogoče opaziti v bližini zdravilišča. Srčna zgodba diha s samim krajem, vanjo pa so vključene tudi okoliške vasi, ki na to temo skupaj z zdraviliščem pripravljajo različne vsebine (npr. ogled kmetij, kolesarjenje, udeležbo na različnih sejmih, ročna dela domačinov, delavnice, pogovore in podobno).