Najdražji dvorec na svetu. Foto: Reuters
Najdražji dvorec na svetu. Foto: Reuters
Ludvik XIV.
Kompleks je poimenovan po Ludviku XIV. Foto: Reuters

Palača med Versaillesom in Maly-le-Roijem je zgrajena po navdihu iz 17. stoletja. Ponaša se z zunanjimi in notranjimi bazeni, kinom, igriščem za skvoš, dvema plesnima dvoranama in celo z nočnim klubom. Arhitekturni presežek sestavlja deset bivajnskih apartmajev, velika soba za sprejeme s skoraj 16 metrov visokim stropom, prepredenim s freskami, knjižnica, vinska klet s prostorom za 3.000 buteljk in celo meditacijska soba pod ogromnim stropnim akvarijem.

Kompleks je zgrajen na posesti, kjer je nekoč živela in delovala švicarska straža, ki je skrbela za varnost Ludvika XIV. Tudi današnji kompleks se z nekaterimi detajli očitno poklanja francoskemu Sončnemu kralju - na vrtu stoji ogromna replika versajske fontane Apollo, ki ima kipe, prekrite z zlatimi lističi, na pročelju je ura, enaka kot versajskem dvorcu. Celotna ideja je delo savdskega razvijalca Emada Khashoggija, ki je za obsežno triletno delo zaposlil več kot 200 ljudi.

15.000 kock zlata
Dvorec, ki je leta 2013 predstavljal tudi eno izmed mogočih krajev za poroko Kim Kardashian in Kanyeja Westa, je bil končan leta 2011 in je od takrat čakal na morebitnega kupca. "V treh letih nam je uspelo narediti to, za kar so pri dvorcu Chateau Vaux-le-Vicomte potrebovali 50 let," je za Independent povedal eden izmed delavcev. Khashoggijevo podjetje je uporabilo 13 različnih tipov marmorja in 15.000 kock zlata. Predvideva se tudi, da je na knjižnih policah več kot 198 metrov knjig v usnjenih knjižnih ovitkih.

"Elegantno urejene cvetlične gredice, blesteča zlata fontana, neskončna razporeditev cvetlic, marmorni kipi, labirint, park in vrtovi v celoti obujajo spomin na genija Andréja Le Notra," je o vrtnarju kralja Ludvika XIV. dodal eden izmed sodelujočih pri tem ogromnem projektu. Za varnost nepremičnine je odlično poskrbljeno, saj je na celotnem posestvu več kot 40 nadzornih kamer, ki omogočajo pregled posnetkov s celotnega sveta celo prek iPada.

Ceno 275 milijonov evrov sta potrdila dva vira, ta vsota pa občutno prekaša lansko 192-milijonsko kupčijo stanovanja v londonskem kompleksu One Hyde Park. V Londonu je sicer kar nekaj nepremičnin, ki so ocenjene na veliko višjo vrednost od pariške palače, vendar zadnja leta interesa za njihovo prodajo enostavno ni.