Umetno jezero Schlegeis. Foto: MMC RTV Slovenija
Umetno jezero Schlegeis. Foto: MMC RTV Slovenija
Avstrija
Razgled z gradu Landskron. Foto: MMC RTV Slovenija
Avstrija
Zbiranje motoristov na gradu Landskron. Foto: MMC RTV Slovenija
Avstrija
Enosmerna cesta do jezera Schlegeis. Foto: MMC RTV Slovenija
Avstrija
131 metrov visok jez. Foto: MMC RTV Slovenija

Pogled na hribe z obeh strani in urejene potke za sprehode in kolesarjenje privabijo veliko domačih in tujih turistov. Ustavili smo se v turističnem kraju Mayrhofen – mestu na koncu doline Zillertal, ki je tudi poznano smučarsko središče.

Številne lepo urejene sprehajalne in kolesarske poti vabijo na daljše ali krajše izlete. Za hribolazce ali plezalce pa je to dobra izhodiščna točka. Blizu je Innsbruck, kjer se lahko povzpnete tudi na skakalnico. Do tja je slabih 70 km. Iz Mayrhofna smo se odpravili k jezeru Schlegeis na nadmorski višini 1782 metrov.

Do Schlegeisa skozi štiri predore po ovinkasti gorski cesti
Do jezera vodi pot po dolini Zillertal, kjer so poleg umetnega jezera Schlegeis še štiri, in sicer Zillergründl, Sitllup, Durlassboden in Gmünd. Do Schlegeisa se lahko odpravite tudi z javnim avtobusom, ki vozi iz doline, ali z avtom. Strma in ovinkasta gorska pot vas vodila čez štiri predore z enosmernim prometom, zato morate biti pozorni na semaforje, ki jih marsikateri turist spregleda. Po približno 14 km vožnje iz vasi Ginzling prispete na veliko parkirišče.

Pot je odprta le poleti in je zelo priljubljena tudi pri motoristih. Z nadmorske višine 1250 m se hitro povzpnete na 1782 metrov, kjer leži umetno jezero Schlegeis, globoko 59 metrov, po površini pa meri 200 hektarjev in oskrbuje hidroelektrarno v dolini Zillertal. Preden prispete do jezera, se pred vami pojavi 131 metrov visok jez, po katerem lahko plezate ali se na vrhu po urejeni poti sprehodite. Lepo sončno vreme je kar vabilo na klopce ali ležalnike ob jezeru. Priporočljivo se je odpraviti v jutranjih urah, ko še ni preveč turistov, ker lahko tako res uživate v tišini in se naužijete gorskih lepot. Če se odpravite dovolj zgodaj, pa je to tudi odlična izhodiščna točka za odhod v planine.

Reschensee in potopljeno mesto v Italiji, na katero spominja samo še cerkveni zvonik
Zaradi podobnega sloga gradnje hiš ob meji med Avstrijo in Italijo niti ne veš, da si že prestopil mejo, le napis 'carabinieri' v italijanščini te opozori na to. Med potepanjem po avstrijskih vaseh in jezerih smo se na poti domov ustavili še ob umetnem jezeru Reschensee oziroma italijansko Lago di Resia na Južnem Tirolskem v Italiji.

Z združitvijo jezer Mittersee in Reschensee so potopili vas Graun in del vasi Reschen, čeprav so prebivalci temu nasprotovali. Zaradi okrepitve industrije so se morali ljudje izseliti, vendar niso od vlade prejeli nobenega nadomestila, s katerim bi si zgradili nova bivališča. Načrt za zajezitev jezer je začel nastajati že leta 1920, nato je druga svetovna vojna gradnjo ustavila. Načrtovali so le pet metrov globoko umetno jezero, po novih načrtih iz leta 1939 naj bi bilo globoko 22 metrov. Do poletja 1950 so bile vse hiše in druga stavbišča uničena in potopljena. Če povzamemo še v številkah, se je moralo približno 70 % ljudi prisilno odseliti s teh območij, uničenih je bilo več kot 180 hiš in gospodarskih poslopij, izgubili pa so več kot 500 hektarjev obdelovalnih površin.

Vaščani so se bili prisiljeni preseliti, nekateri so odšli k sorodnikom, drugi v barake, če niso imeli kam. Na nekoč poseljeno območje danes spominja le zvonik iz 14. stoletja, ki moli iz jezera. Danes je to turističen kraj, kjer se ustavijo številni obiskovalci. Ob lepem vremenu si vzamejo čas za sprehod ali počitek ob jezeru oziroma se na jezero podajo z ladjico. Sicer pa je v okolici kraja tudi veliko izhodiščnih poti za v gore, kamor se pohodniki radi podajo.