Ture avanture
V Portorožu tudi v septembru pričakujejo dober obisk, čeprav so pri tem, kot opozarjajo, odvisni tudi od vremena, ki je letos nekoliko muhasto. Foto: BoBo
Turiste vse bolj zanimajo doživetja, med temi pa je vsekakor na prvem mestu gastronomija. Aktualni so tudi krajši izleti po obali in zaledju. Številne turiste in enodnevne obiskovalce pa pritegnejo številne poletne prireditve. Foto: MMC RTV SLO
Tudi v Kopru opažajo boljšo poletno sezono od lanske. Foto: BoBo

Dodaj v

Poletna turistična sezona v slovenski Istri uspela

Boljše kot lani
3. september 2018 ob 18:23
Portorož,Izola,Koper - MMC RTV SLO, STA

Turistični delavci v slovenski Istri se poslavljajo od, kot ugotavljajo, zelo uspešne poletne sezone. V Portorožu so presegli lanske številke, prihodki hotelirjev so višji od lanskih. Tudi v Izoli je število gostov še naraslo glede na lansko poletje, podobno zadovoljni pa so prav tako v Kopru.

V Turističnem združenju Portorož tako ugotavljajo, da so na destinacijah Portorož in Piran po številu hotelskih prenočitev v juliju za eno odstotno točko presegli lanske številke, ki so bile izjemne. V avgustu pa opažajo za dve odstotni točki več hotelskih prenočitev kot v enakem obdobju lani.


Skladno z izjavami hotelirjev ocenjujejo še, da bodo njihovi letošnji prihodki višji od lanskih, saj številni dosegajo višjo povprečno ceno kot lani v enakem obdobju.

Kot še opažajo v turističnem združenju, se v Portorožu spreminja tudi segment gostov: "Vse več je takšnih, ki so pripravljeni poleg namestitve doživeti še kaj posebnega in edinstvenega." Skladno s tem jim na destinaciji ponujajo vse več edinstvenih doživetij, pri čemer se ne omejujejo le na obmorski pas, ampak vključujejo tudi zaledje.

V Portorožu tudi v septembru pričakujejo dober obisk, čeprav so pri tem, kot opozarjajo, odvisni tudi od vremena, ki je letos nekoliko muhasto. Napovedi tamkajšnjih hotelirjev glede obiska so sicer pozitivne, saj predvidevajo, da bo letošnja sezona celo malenkost boljša od lanske, ki je že bila rekordna.

Polna zasedenost tudi v Izoli
Tudi julijski podatki v izolski občini pričajo o polni zasedenosti. Tako so v tamkajšnjem turističnem združenju zaznali za odstotek več prenočitev v hotelskih namestitvah, porast v gostiščih in hostlih je bil devetodstoten, v kampih pa šestodstoten. Pri tem so v juliju opazili porast čeških, madžarskih in belgijskih gostov. Razmerje domači : tuji je na isti ravni kot v prvih šestih mesecih. Povprečna doba bivanja v juliju je bila 3,4 dne. Najdlje so se zadržali slovenski, nemški in češki gostje, in sicer v povprečju po pet dni.

Za avgust v Turističnem združenju Izola statističnih podatkov še nimajo, po besedah hotelirjev pa bo tudi ta mesec dobro zaseden. "Ekstremno povečanih indeksov sicer ne pričakujemo, saj julij in avgust predstavljata glavno poletno turistično sezono, kar pomeni, da so kapacitete vsa leta polno zasedene," so dodali. Tudi po prvih pogovorih z gostinci so ti s poletno sezono zadovoljni.

Na splošno so sicer v Izoli v prvih sedmih mesecih leta v vseh nastanitvenih enotah zaznali 162.833 opravljenih prenočitev, glede na prvo polovico leta 2017 pa so imeli 29-odstotni porast prenočitev. Največ, dobrih 108.000 prenočitev, so v prvem letošnjem polletju zaznali v hotelih. V prvi polovici leta 2018 so kot običajno v Izoli prevladovali domači gostje. Teh je bilo 59 odstotkov, sledijo avstrijski (13 odstotkov), nemški (sedem odstotkov) in italijanski (pet odstotkov).

Napovedi za september so prav tako dobre. Kot so še pojasnili v izolskem združenju, so hotelske kapacitete v večini že prodane oz. rezervirane.

Tudi v Kopru opažajo boljšo poletno sezono od lanske. Tako so na mestni občini zaznali 20 odstotkov več prihodov in okoli deset odstotkov več prenočitev v primerjavi z lanskim poletjem. Kot so pojasnili, je to tudi posledica večjega števila nastanitvenih obratov.

V primerjavi z lanskim poletjem v Kopru opažajo porast nemških, belgijskih, poljskih in švedskih gostov, več pa je tudi domačih gostov. Pričakovanja so v septembru tudi obetavna, saj tako v Kopru kot na območju slovenske Istre gostijo številne večje prireditve, ki bodo zagotovo vplivale tudi na prenočitve.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Flegica
# 04.09.2018 ob 07:04
Posebno doživetje da iščejo turisti? Lahko bi jim v Portorožu ponudili recimo “the godfather expirience” samo da namesto tarantele zaigrajo turbofolk! Pa namesto Pacina in drugih bi imel Hota, Kostiča and Co. Portorož je v resnici v zadnjih 20 letih postal katastrofa-govorim iz prve roke in ne samo kot turist! Za domačine je postalo nevzdržno in večina se jih je že preselila-pa ne toliko zaradi turizma kot zaradi “turizma” od turbofolka celo noč, pretepov, razgrajanja...Zanima me zakaj recimo Evgenija ne razišče še te plati turizma-al ne sme ker so veljaki iz Sd?!? Pa hvala za brisanje komentarja-oz resnice
velenjcan
# 03.09.2018 ob 21:28
A receptorje v portoroških hotelih v hrvaški lasti so že naučili slovensko?
solinar
# 04.09.2018 ob 06:40
Ostale so smeti ob cestah, ki jih odmetavajo stoječi v kolonah in mladi ponočnjaki ko ob stranskih cestah iščejo prostor za prenočevanje.
Hvala lepa za takšno sezono. Dobičke so že spravili na varno Hrvaški hotelirji, pa Kostiči in razni Hoti.
commodore
# 03.09.2018 ob 18:48
vsi zadovolnji le tisti ki delajo v gostinstvu vse bolj obupani
Sandopes
# 04.09.2018 ob 08:53
Pa fekalije v morju,tone smeti in plastike v KP morju,kebab turisti in pijana mularija na vsakem koraku,itd,itd,itd, Tudi o temu se pise po tujih forumih....
aaa
# 04.09.2018 ob 08:38

Geres*

A ne bi bil čas, da bi ponudili višji nivo storitev, s tem višje cene in začeli malo omejevati število gostov?


Tudi v Monte Carlu je totalna gužva. Jim boš tam tudi isto predlagal? Če živiš v turističnem kraju moraš pač to vzeti v zakup.
ElTorro
# 03.09.2018 ob 19:45
A ne bi bil čas, da bi ponudili višji nivo storitev, s tem višje cene in začeli malo omejevati število gostov?

A ni bolje tako kot je - da so povečali tako število gostov kot tudi cene?
Hess
# 05.09.2018 ob 07:34
Sam že 20 let nisem bil na slovenski obali - imam rad, da je na destinaciji, kamor grem tudi plaža - plaža v pravem pomenu besede in ne, da grem na pomol.
Franc 1952
# 04.09.2018 ob 04:05
@velenjčan
"A receptorje v portoroških hotelih v hrvaški lasti so že naučili slovensko?"
Se v vseh teh letih v Velenju nisi naučil vsaj angleško in bosansko?:)
Sandopes
# 05.09.2018 ob 18:56
LOsmarko@ :)))) Bo treba kaksno knjigo v roke! Ta nas del morja je NAJBOLJ onesnazen v celem Jadranu iz "enostavnega" razloga,ker vsi tokovi nosijo sem smeti in umazanijo. Vsak biolog ti bo lepo povedal,tudi tebi na razumljiv nacin,da je nase morje (ves Trzaski zaliv.Veliko ljudi sicer niti ne ve da nase morje spada pod tako imenovani Trzaski zaliv) ) najbolj oneznazen predel Jadrana.
Sandopes
# 05.09.2018 ob 13:32
Oprostite za iskrenost...a je Portoeoz postal navadna greznica. Dobesedno. Zal.
našejenaše
# 04.09.2018 ob 16:04
Če odštejemo sorodnike iz držav bivše Juge, ki med poletjem (zastonj) obiščejo svoje sorodnike na SLO obali, je število turistov, ki trošijo zanemarljivo...
Bivši uporabnik
# 06.09.2018 ob 10:46
Za ta denar, ki ga zapraviš na naši obali, sem dober mesec v Aziji in to na rajskih plažah. .
losmarko
# 05.09.2018 ob 19:17
@Sandopes
Očitno ti ne prebereš kar jaz napišem, ker repliciraš z drugo temo... jaz nisem nikjer napisal da morje ni onesnaženo... cel Jadran je onesnažen nekje več nekje manj.
Ne moreš pa kot kronski dokaz prilepiti link o enkratnem dogodku oz. incidentu uhajanja kanalizacije ali smetmi, ki so problem celotnega Jadrana...
Ne vem no, eni komentirate res nerealno, dobesedno na tak način, kot da je v Piranu "greznica", na drugi strani zaliva v Savudriji pa "Maldivi"... :)))
losmarko
# 05.09.2018 ob 18:44
@Ljubinica
kot si že napisala se je z nekaterimi osebki brezveze obremenjevati...
@Sandopes, jaz sem komentiral čisto drugo stvar... no da te popravim, ob dogodku smeti na naši obali, je bilo podobno onesnaženje tudi v Kvarnerju, kajti večina teh smeti (če poznaš tok Jadranskega morja) priplava iz južnih krajev. V Dubrovniku imajo recimo ob močnem J vetru, vsako leto na tone smeti na plažah. Da o kanalizacijskih izpustih v morje na HR otokih ne govorimo...
In ja, če ne verjameš se tudi v našem morju lahko najde kristalno čista voda, seveda ne na Koprskem pomolu, kakor tudi ne recimo na Splitski rivi ali v ladjedelnici v Puli... če razumeš?
Sandopes
# 05.09.2018 ob 17:26
LOSMARKO@ Link1 in LINK2 Lahko se kaj,ce zelis :)
losmarko
# 05.09.2018 ob 17:13
@Hess
To je enako, kot če bi jaz komentiral turizem v Albaniji, kjer še nisem bil, na podlagi negativnih komentarjev o Albancih, ki prodajajo kebab v Ljubljani...
Oprosti ampak nekdo, ki 20 let ni bil v nekem kraju, enostavno ne more podati verodostojnega mnenja o turističnem dogajanju v tem kraju.
Logično pa je, da očitno SLO obalo zelo slabo poznaš, ker kolikor vem je cca 70% obale naravne neokrnjene, večji del celo zaščiten naravni rezervat.
kingeston
# 05.09.2018 ob 10:18
višji nivo storitev v sloveniji ni možen, ker nobeden ne zna nič o turizmu.
vse kar znajo je zaposliti študente za kelnarijo ter najcenejše kuharje za popeči zmrznjene stvari.

zato pa te pocenske zadeve privabijo samo najnižjo drhal ki ne zapravi veliko, se pretepa in posluša turbofolk.
pa tudi portorož ne izgleda več kot mondeno središče, ampak še ena balkan avenija...
Ljubinica
# 05.09.2018 ob 09:33
Hess in seba goričan - človeku se kar želodec obrne, ko prebere vajin komentar.

Sama nisem hribolazec, nikoli nisem bila in nikoli ne bom šla na Triglav, pa je zame najlepši in najbolj dragocen.
Res, nimamo rajskih plaž, imamo pa košček morja, za katerega smo krvaveli in krvaveli so tudi mnogi tujci, ki se jim je zdel dovolj "lep" in vreden, da bi ga imeli.

Ob takih državljanih, kot sta vidva, sploh ne potrebujemo zunanjega sovražnika.
aaa
# 04.09.2018 ob 11:18
@Fleaa
Najboljše, da še Avstrijci naredijo isti ukrep, za tiste ki se k nam vozijo, a ne?
Drncl
# 03.09.2018 ob 20:54
Fajn. Grem vsako leto za 10 dni v slovensko Istro in je super.
velenjcan
# 06.09.2018 ob 13:55
Franc 1952
# 04.09.2018 ob 04:05
Prijavi neprimerno vsebino
@velenjčan
"A receptorje v portoroških hotelih v hrvaški lasti so že naučili slovensko?"
Se v vseh teh letih v Velenju nisi naučil vsaj angleško in bosansko?:


Ne verjamem, da bi ti pomagalo, če bi prebral še enkrat, deska je deska in ploh je ploh.
Ljubinica
# 05.09.2018 ob 20:11
Sandopes, spet nekaj na pamet pišeš.
Kdaj si bil nazadnje na naši obali?
V Piranu je ogromno tujih turistov in ne boš verjel, celo kopajo se. Seveda jih pa na naših 47 km ne more biti toliko kot na 2000 in nekaj km hrvaške obale, a ne?! In na Hrvaškem ne toliko kot na nekaj 10000 km grške obale. To ti lahko logika pove.
Zaradi mene jih je lahko tudi manj oz. bom zadovoljna že, če ne bodo gneče delali na naših tini mini plažicah :)
Sandopes
# 05.09.2018 ob 19:19
Je treba bit objektivni. Samo to. In da. Greznica je v vsem Trzaskem zalivu. TUDI zaradi tega ni pri nas nobenih tujih turistov.
Mihsss
# 05.09.2018 ob 13:20
@Ljubinica: To so ljudje s kupom osebnih težav, ki jim spletne strani predstavljajo ventil za sproščanje nezadovoljstva nad samim sabo. Ko nekoga blatijo, se jim zdijo njihova bedna življenja za odtenek bojša. Ne zmeni se za njih.
zapravico
# 04.09.2018 ob 07:10
Čudi me da ne jamrajo
losmarko
# 05.09.2018 ob 19:35
Ja res je..
Potem pa bodi objektiven in povej, da na HR iz večine turističnih resortov je kanalizacija speljana direkt v morje, medtem ko je na naši obali več ali manj vse speljano na čistilno napravo...
Ljubinica
# 05.09.2018 ob 17:57
Sandopes, in kaj želiš s temi linki sporočiti?
Glede na lego našega morja je to logično, saj se vsa svinjarija vedno nabere v nekem nepretočnem zalivu. Hrvati, Albanci in Grki imajo to srečo, da gre vsa njihova svinjarija k nam, Italjani pa se na severnem delu spopadajo s podobnimi težavami kot mi, južneje pa delijo srečo s prej omenjenimi državami.
Je pa dejstvo, da si glede na odnos nekaterih sodržavljanov, predvsem pa politikov še tega pljunka morja ne zaslužimo.
Mislite, da če bodo lastniki Hrvati, bodo pa lepše delali z našo obalo? Da bo tukaj potem kristalno čisto morje?
Ne, ker po naravi stvari ne more biti. Je pa naše. In če svojega ne spoštuješ, potem res ne vem, zakaj se sploh borimo za ta pljunek morja. Mislim, da ne Hrvati ne Italijani ne bi imeli nič proti njemu. Celo Madžari ga rade volje vzamejo.

Vsak se lahko namaka, kjer hoče, nihče tega nikomur ne brani. Pljuvanje po lastnem domu, domovini pa je zame nekaj najgršega.
Da je Portorož postal poden, kar se pravzaprav lahko celo strinjam, pa nismo toliko krivi Slovenci, ampak predvsem "Slovenci", ki so ga dobili v upravljanje.
Fleaa
# 04.09.2018 ob 10:48
aja paseveda Šiškota & co za izterjavo kazni.....
seba goričan
# 05.09.2018 ob 08:13
slovenska obala?bodite resni, raje grem na bazen al pa v bano
Sandopes
# 04.09.2018 ob 12:41
aaa@ K nam se prav nobeden ne vozi namerno. Slovenija je samo tranzitna drzava.
Fleaa
# 04.09.2018 ob 10:41
kot prvo bi bilo potrebno krepko podražit kratkoročne vinjete za tujce, nato uvesti videokontrolo glede vinjet in tistim, ki je ne kupijo zaračunat več kot jih pride 14dni dopusta pri naših južnih bratih, nabit še kako okoljevarstveno takso za tiste, ki se samo peljejo skozi lepo našo ... zahtevat od EUja keš da porihtamo AC križ in potem porihtat avtoceste, da ne bo med sezono furanje do šikta vzelo 1uro cajta ... pol naj se pa furajo in čakajo pred karavankami vsaj po 4ure
Geres*
# 03.09.2018 ob 18:57
A ne bi bil čas, da bi ponudili višji nivo storitev, s tem višje cene in začeli malo omejevati število gostov? Na koncu ali prodaš 10 paketov po 1.000 eur ali 20 po 500 eur je finančno računica ista (razen za sobodajalce). Vpliv na okolje in kvaliteta življenja domačinov pa bistveno boljša.

Pa to ne velja samo za Obalo, ampak npr tudi za Zgornje Posočje, Bled, Bohinj... Za domačine v turističnih krajih postajajo poletja že na meji vzdržnega.
Kazalo