Ture avanture
kontrola
Letališča po svetu so vse bolj avtomatizirana, vedno večjo vlogo pri tem pa ima umetna inteligenca. Foto: Reuters

Dodaj v

Potnike bo ob vstopu v državo sprejela umetna inteligenca

Povečanje varnosti in pretočnosti na letališčih
2. november 2018 ob 10:37
London - MMC RTV SLO

Potniki na nekaterih evropskih letališčih se bodo na mejnonadzornih točkah kmalu srečevali z novim varnostnim programom, ki ga bo poganjala umetna inteligenca. Program bo potnikom postavljal vprašanja in ob tem razčlenil njihovo obrazno mimiko.

Program iBorderCtrl, namenjen povečanju varnosti in pretočnosti na letaliških kontrolnih točkah, bodo ta mesec preizkusili na letališčih v Latviji, Grčiji in na Madžarskem, umetna inteligenca pa bo sprejemala potnike, ki bodo pripotovali iz držav, ki niso članice EU-ja.

Potniki bodo morali virtualnemu avatarju odgovoriti na vrsto vprašanj v povezavi s potovanjem, umetna inteligenca pa bo ob tem analizirala njihov obraz, da bi presodila, ali govorijo resnico. Avatar bo postal bolj skeptičen in spremenil svoj ton glasu, če bo sistem posumil, da oseba laže. Če bo sum program ocenil za upravičenega, bo potnika poslal na dodatno preverjanje k svojim človeškim sodelavcem, tiste, za katere bo presodil, da ne predstavljajo kakršne koli grožnje, pa bo spustil naprej.

"Program bo potnika prosil, naj potrdi svoje ime, starost in datum rojstva, povprašal pa ga bo tudi o namenu potovanja in o tem, kdo potovanje financira," je povedal KeeleyCrockett z manchestrske metropolitanske univerze, ki sodeluje pri projektu. Tehnologija je bila do zdaj preizkušena na manjšem številu ljudi in strokovnjaki, ki stojijo za skoraj 5-milijonskim projektom, upajo na 85-odstotno uspešnost.

Pretekli algoritmi za prepoznavanje obrazne mimike so glede na študijo ameriške univerze MIT slabše rezultate dosegali pri obravnavi žensk in ljudi, ki imajo temnejšo polt. "Ne verjamem, da je mogoče ustvariti 100-odstotno natančen sistem," je povedal Crockett in dodal, da se bo natančnost sicer povečevala s številom analiziranih potnikov. Sistem bodo nadzorovali ljudje, ki jim bo na voljo analiza vsakega potnika. V začetni fazi se bodo z virtualnim spraševalcem srečali le tisti potniki, ki se bodo s tem predhodno strinjali.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
mali_piscek
# 02.11.2018 ob 12:00
Svet drvi v najhujše oblike razčlovečenja, kakor smo jih videli v futurističnih filmih ob koncu prejšnjega stoletja.

Jaz sem nekoliko starokopiten, zato sem vesel, da sem živel v času, ko smo ljudje bili še ljudje, ter da sem dovolj star, da ne bom rabil gledat to popolno razčlovečenje življenja.
josh k.
# 02.11.2018 ob 15:48
Avatar bo postal bolj skeptičen in spremenil svoj ton glasu, če bo sistem posumil, da oseba laže.

Zdaj ti bodo še aparati težili...to bo lomilo, ko bo kakemu potniku pošlo potrpljenje.
peglezn
# 02.11.2018 ob 15:00
V začetni fazi se bodo z virtualnim spraševalcem srečali le tisti potniki, ki se bodo s tem predhodno strinjali.

S stališča strojnega učenja je to malo khm, razen, če ne računajo na to, da se bo strinjal tudi kak dejanski terorist?
AdebisiRTV
# 02.11.2018 ob 12:19
Nekaj podobnega imajo že v ZDA, ko greš na imigracijski avtomat in tam vneseš nekaj osnovnih podatkov, medtem te pa sistem oceni, ali moraš na skrajšano ali celotno proceduro k mejnemu policistu, za kar dobiš natisnjeno potrdilo s kodo in fotografijo.
-Jani-
# 02.11.2018 ob 17:17
Pretekli algoritmi za prepoznavanje obrazne mimike so glede na študijo ameriške univerze MIT slabše rezultate dosegali pri obravnavi žensk in ljudi, ki imajo temnejšo polt.

To pa zato, ker je šovinističen in rasističen...
SKEpsiS
# 02.11.2018 ob 21:11
Očitno so gledali preveč Swarcheneggerjevih filmov (Total Recall, Terminator, ...).
KLIPAN
# 03.11.2018 ob 12:08
Ups, to bo komedija.
Robot bo naredil napako, v državo spustil islamista, ki bo potem naredil kak zločin in umetna inteligenca oz. roboti bodo čez noč postali-levičarji in Soroševi plačanci.
Vsa zabava, ki smo ji do sedaj priča bo nula proti temu. Komaj čakam:))
Roko_europe
# 02.11.2018 ob 21:39
Na dunajskem letališču sam redno že vsaj tri leta uporabljam avtomatski kontrolni prehod, kjer potem, ko ti scanner skenira potni list potem še kamera prepozna obraz in te "spusti" čez letališko mejno kontrolo. Ta v članku o omenjeni sistem ni noviteta, ampak le nadgradnja obstoječega.
ForwardThinking
# 03.11.2018 ob 20:26
Razčlovečenje.
velenjcan
# 02.11.2018 ob 23:20
Program bo potnika prosil, naj potrdi svoje ime, starost in datum rojstva, povprašal pa ga bo tudi o namenu potovanja in o tem, kdo potovanje financira,"

Naslednja stopnja ("nadgradnja") bodo vprašanja o številki čevljev (da se ugotovi, ali potnik ne laže), o tem, s kom je doživel prvo spolno izkušnjo (ali je spremenil spolno usmerjenost), o tem, koliko denarja porabi na mesec (da se bo videlo, ali se ga splača spustiti v državo glede na predvideno porabo), kako je bilo ime njegovi prababici po materini strani (da se zve, če nima arabskih prednikov) ipd.
Vse to samo zato, kerso potniki v mednarodnem prometu tako neprevidni, da praviloma letijo z linijskimi oz. čarterskimi prevozniki. Tisti, ki pridejo z malimi zasebnimi letali, vstopnih kontrol nimajo ali pa so simbolične.
Kazalo