Potovalna mrzlica bo trajala 40 dni. Foto: EPA
Potovalna mrzlica bo trajala 40 dni. Foto: EPA

Medtem ko so Evropejci končali počitnikovanje ob božično-novoletnih praznikih, se na Kitajskem potovalna mrzlica ob t. i. prazniku pomladi šele začenja. Ta bo trajala 40 dni.

Med praznovanjem novega leta po lunarnem koledarju na Kitajskem letos pričakujejo več kot 3,6 milijarde potovanj. Oblasti napovedujejo, da bo letos opravljenih za 200 milijonov potovanj več kot lani, zato opozarjajo, da bo transportni sistem v državi močno obremenjen.

Kitajsko novo leto oziroma praznik pomladi, ki bo letos 31. januarja, je najpomembnejši praznik na Kitajskem in za veliko število migrantskih delavcev je to edina priložnost v letu, ko obiščejo svoje otroke in starše. Podobno velja tudi za študente.

Praznik je tudi vrhunec turistične sezone, saj številni izkoristijo proste dneve za potovanje.

"Naše trenutne transportne zmogljivosti ne morejo v celoti zadostiti povpraševanju med praznikom pomladi kljub hitremu razvoju infrastrukture v preteklih letih," je izjavil namestnik vodje državne komisije za razvoj in reforme Lian Weiliang. Ob tem je opozoril, da bo v tem obdobju na določenih območjih še vedno težko dobiti vozovnico.

Kot napoveduje Lian, se bo potovalna mrzlica začela v četrtek in bo trajala 40 dni. Večina potovanj, 3,2 milijarde, bo po napovedih opravljenih po cesti, kar je 5,8 odstotka več kot lani. Z železnico bo opravljenih 258 milijonov potovanj oz. 7,9 odstotka več kot lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.