Slovenska smučišča si med zimskimi počitnicami obetajo dober obisk, a so z njim ob koncu prvega od dveh počitniških tednov različno zadovoljna. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska smučišča si med zimskimi počitnicami obetajo dober obisk, a so z njim ob koncu prvega od dveh počitniških tednov različno zadovoljna. Foto: MMC RTV SLO
Tudi na Rogli so ta teden zmogljivosti skoraj v celoti zasedene, enako kaže za prihodnji teden. Foto: BoBo
Krvavec
Na Krvavcu je obisk ta teden zaradi novozapadlega naravnega snega in zimskih šolskih počitnic zahodne regije pričakovano povečan, a je žal zaradi slabšega vremena letos v primerjavi z istim obdobjem lani precej slabši. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Centri, ki imajo veliko nastanitvenih zmogljivosti, jo bodo bolje odnesli, saj gostje prihajajo za več dni in se ne odločajo glede na dnevno vreme. Tisti, ki imajo manj prenočitvenih zmogljivosti, so bolj ranljivi," trenutne razmere na slovenskih smučiščih na splošno ocenjuje predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Ernest Kovač, sicer direktor družbe Golte.

Tako so tudi na Golteh z zasedenostjo hotela v prvem počitniškem tednu, ko so proste dni uživali šolarji zahodne polovice države, zadovoljni; njihova zasedenost je okoli 90-odstotna. Podobno pričakujejo tudi v drugem počitniškem tednu. Niso pa na Golteh zadovoljni z dnevnim obiskom, ki je bil ta teden slabši zaradi slabega vremena.

Tudi na Rogli so ta teden zmogljivosti skoraj v celoti zasedene, enako kaže za prihodnji teden. "Po pričakovanjih bodo med slovenskimi zimskimi počitnicami največ prenočitev ustvarili domači gostje. Gostje bodo na Rogli ali v Termah Zreče preživeli v povprečju pet dni oz. štiri noči," je dejala predstavnica za odnose z javnostjo v Uniturju Tina Tinta Kovačič. Glede na povpraševanje in gibanje rezervacij v zadnjem hipu na Rogli pričakujejo, da bo odstotek zasedenosti še nekoliko višji, sicer pa imajo med počitnicami povečan obisk dnevnih smučarjev.

Na Mariborskem Pohorju je bil obisk smučarjev ta teden skladen z vremenom, je dejal Andrej Verlič, ki upa, da se bo vreme stabiliziralo in da bo prihodnji teden, ko imajo počitnice šolarji iz vzhodne polovice države, boljši obisk. So pa nastanitvene zmogljivosti na območju Maribora, ki jih upravljajo Terme Maribor, zelo dobro zasedene. Kot so povedali v termah, je bila zasedenost v prvem počitniškem tednu okoli 90-odstotna, podobno pričakujejo prihodnji teden.

Na Kopah letošnja sezona zaradi neugodnega vremena ne poteka po načrtih najemnikov žičniške infrastrukture, družbe Vabo. Prvi počitniški teden je zaznamovalo deževno in sneženo vreme z meglo, kar je na smučišče privabilo izredno malo smučarjev. Za drugi teden počitnic pričakujejo lepše vreme, so pojasnili v družbi Vabo in dodali, da pa imajo hotelske zmogljivosti polno zasedene.

Tudi v Kranjski Gori upajo, da bo drugi počitniški teden vremensko bolj naklonjen smučanju, kot je bil prvi. Glede na izredno zahtevne vremenske in snežne razmere v letošnji sezoni so sicer z razpletom sezone zadovoljni. Doslej so našteli več kot 112.000 obiskovalcev, tako da je sezona za okoli 13 odstotkov boljša od lanske, ki je bila za smučišče Kranjska Gora podpovprečna.

Iz Žičnic Vogel Bohinj so sporočili, da je na Voglu okoli dva metra in pol snega, v dolini pa ga je tudi zapadlo skoraj pol metra, tako da so s petkom uradno odprli najdaljšo smučarsko progo v Sloveniji, 7,5 kilometra dolg Žagarjev graben. Spust po tej progi s 1230 metri višinske razlike je namenjen zahtevnejšim smučarjem, ob tem pa upravljavci opozarjajo, da naj smučarji zaradi nevarnosti snežnih plazov ostajajo znotraj označenih in urejenih prog.

Na smučišču Cerkno izjemno zadovoljni
Z obiskom med počitnicami pa so izjemno zadovoljni na smučišču Cerkno. Zlasti v drugem delu počitnic imajo hotelske in apartmajske zmogljivosti skoraj v celoti zasedene, so pojasnili. Hotel Cerkno, ki ima 76 sob, je ta teden okoli 80-odstotno zaseden, prihodnji teden pa bo 90-odstotno. V lanski sezoni so na smučišču Cerkno našteli več kot 85.500 smučarjev, v tokratni sezoni doslej več kot 67.000 smučarjev.

Na Krvavcu je obisk ta teden zaradi novozapadlega naravnega snega in zimskih šolskih počitnic zahodne regije pričakovano povečan, a je žal zaradi slabšega vremena letos v primerjavi z istim obdobjem lani precej slabši, je sporočil Luka Vrančič iz družbe RTC Krvavec. Je pa velika večina nastanitvenih zmogljivosti na smučišču Krvavec v tem tednu polno zasedenih. V prihodnjem tednu zimskih šolskih počitnic pričakujejo manj organiziranih otroških smučarskih tečajev, vendar v primeru ugodnih vremenskih razmer povečan obisk.