Ture avanture
Piran
V piranski občini bodo mnogi hoteli julija in avgusta polno zasedeni. Foto: BoBo
turizem, Turčija
Letošnji hit med slovenskimi turisti je znova Turčija. Foto: Reuters

Dodaj v

Sloveniji se obeta rekordna turistična sezona, a Slovenci še vedno najraje na dopust v tujino

Nekateri hoteli so dvignili cene
30. junij 2018 ob 13:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Najbolj priljubljeni slovenski turistični kraji so skoraj popolnoma zasedeni, a ne po zaslugi domačih turistov, ti se še vedno najraje odpravijo na Hrvaško, v Turčijo, Egipt ali Grčijo.

V piranski občini bodo mnogi hoteli julija in avgusta polno zasedeni. Letošnja sezona bo po trenutnih podatkih o zasedenosti primerljiva z lansko, ki je bila rekordna, so povedali v Turističnem združenju Portorož. Največ gostov prihaja iz Avstrije, Italije in Nemčije. Veliko je tudi domačih gostov, precej je tudi tistih iz višegrajskih držav.

Nekateri hoteli so si zaradi polne zasedenosti lahko privoščili dvig cen, v povprečju so te za pet odstotkov nad lanskimi, so še dodali.

Med gosti prevladujejo tujci
V Kopru poudarjajo, da vse več gostov rezervira svoje počitnice ali oddih v zadnjem trenutku, zato težko sklepajo, kakšna bo letošnja turistična sezona. V prvem četrtletju letošnjega leta je bila zasedenost podobna kot v enakem lanskem obdobju. Med gosti je bilo okoli 70 odstotkov tujcev, med njimi pa največ Italijanov in Hrvatov, Nemcev, Avstrijcev, Srbov in Madžarov.

V Turističnoinformacijskem centru Bovec so pojasnili, da v juliju in avgustu pričakujejo od 85- do 90-odstotno zasedenost, odvisno od vrste nastanitve. Šlo bo za ponovitev ali izboljšanje dosežka iz lanskega leta, vsekakor pa pričakujejo občutno boljše rezultate kot v letih pred tem. Med gosti v dolini reke Soče sicer prevladujejo tujci, ki jih je okoli 80 odstotkov, okoli 33 odstotkov vseh gostov prihaja iz germanskih držav.

Še vedno je največ povpraševanje po aktivnostih v naravi, predvsem na vodi. Iz leta v leto se ob tem povečuje zanimanje za pohodništvo (dva zelo uspešna produkta sta Alpe Adria Trail in Soška pot), raziskovanje ostalin soške fronte, gorsko kolesarjenje, planinarjenje, poletni obisk smučišča Kanin z žičnico, obiske festivalskega in kulturnega dogajanja v dolini, jadralno padalstvo (paragliding) in v zadnjih dveh letih skoke z letala (skydiving) ter druge zračne športe na letališču Bovec, so povedali.

Večina gostov v Mariboru je prehodnih
V Mariboru pa bodo v poletni sezoni zmogljivosti zapolnjene od 70- do 75-odstotno. "Glede na cilje, ki si jih je zastavil Zavod za turizem Maribor - Pohorje v planu za leto 2018, pričakujemo 10-odstotno rast prihodov gostov in prenočitev v destinaciji," so dodali v omenjenem zavodu.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so imeli na letni ravni 22-odstotno rast pri prenočitvah ter 14-odstotno rast pri prihodih v Maribor ter 25-odstotno rast pri prenočitvah ter 19-odstotno krepitev pri prihodih na širše območje Maribor - Pohorje.

Največ gostov, ki v poletnih mesecih prenočijo v Mariboru, sicer prihaja iz Avstrije, Nemčije, Madžarske, Italije, Poljske, Češke, Nizozemske in Skandinavije. "Večinoma so to tranzitni gostje, športniki (kolesarji, pohodniki) in prav tako azijske skupine," so dodali. Pri tem opažajo, da gostje pogosto rezervirajo sobe en dan pred prihodom, na dan prihoda ali pa pridejo celo brez rezervacije.

Hrvaška med Slovenci še vedno najbolj priljubljena
Medtem bo največ Slovencev letos počitnikovalo ob hrvaški obali. V Relaxu so povedali, da so cene na Jadranu v primerjavi z lansko sezono v povprečju višje za 2,3 odstotka. Poleg Hrvaške je sicer na Jadranu pri njih hit letošnjega poletja tudi Črna gora, letalsko povezavo s to državo imajo vzpostavljeno trikrat tedensko.

Po letih padcev so znova v porastu tudi počitnice na Mediteranu. "Hit letošnje sezone je Turčija," poudarjajo v Relaxu. Več je tudi rezervacij in povpraševanja za grške otoke, Španijo, Egipt in Tunizijo.

Tudi v agenciji Palma pravijo, da so najbolj priljubljene destinacije Slovencev to poletje Grčija, Egipt in Turčija, stalnica ostaja Sredozemlje. Letos so prodali za okoli 30 odstotkov več paketov. Za vse cilje letos vlada večje zanimanje kot lani, veliko gostov si je prostor zagotovilo že z zgodnjimi prijavami.

"Absolutno so še pridobile destinacije, kot so Turčija, Egipt, Grčija, Ciper in Španija," so sporočili iz Palme.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
ibanez67
# 30.06.2018 ob 15:35
Ne vem,zakaj v Franciji na Azurni obali ne moreš stečat slovencev ? Mi hodimo že 10 let tja in lahko samo rečem : ugodno,prijazno in lepo kot v raju ( drug planet,sploh če primerjaš s HR ).
royayers
# 01.07.2018 ob 08:38
Hrvaška, še kar? Kako nor moraš bit, da dopustiš, da ti vsako leto 10-15% več vzamejo, in 10-15% manj dajo. Čestitam slovenc(eljn)i. In še ta čudovit odnos do alpskih srbov in ostala poniževanja ter neprijaznost do nas.

Tisti, ki imate nepremičnino dol ok, ostali pa... Medtem pa v Toskani, ja v Toskani, dobiš neprimerno več, za manj denarja. In kralj sem tam kot turist!
Vrhovni
# 01.07.2018 ob 08:13
Hrvaška ima lepe plaže, a njihov odnos do Slovencev me je prepričal, da ne hodim več tja. Ob tem so se letalski prevozi tako pocenili, da za isti denar dopustujem v tropih in se ob tem ne počutim kot tretjerazredni gost.
Mr.Mr.
# 30.06.2018 ob 14:54
Najboljš je it v Turčijo za en teden, all inclusive, pa nič ne delaš, sam kopaš se pa ležiš.
Neki najslabšega kar se ti lahko zgodi :) z vidika turizma.
Celjan27
# 30.06.2018 ob 16:39
Makron:

Lej, glede na to, da delam v turizmu, ti povem da je bolje imeti malo turistov s polno denarnico, kot horde revezev. V sezoni tako lahko brez tezav oddas apartma za 150 eur/dan ali vec...

...namesto, da imas hostel - polno dela, oddas pa 10-im za 15 eur/noc.
Radoveden
# 30.06.2018 ob 17:18
"Kdor potuje v Turčijo, s svojim denarjem financira terorizem."

S svojim denarjem nenamerno financiramo kriminal v vsaki pori te družbe. Že samo s plačevanjem davkov doma, ki se s kriminanimi dejanji nezakonito pretakajo v koruptivne žepe.
oliva
# 30.06.2018 ob 21:03
Pač.
Normalno, vsakdo gre, kamor želi - na dopust, počitnice. Dost razumljivo, da želiš stran iz svojega okolja, če se greš spočit.
Za ene, za druge pa je dovolj slo destinacij, dostopnih; saj to je v bistvu tudi eden od čarov in danosti Slovenije (ni nujno potrebno gledat kot slabo, če folk ne pride v Izolo za 3 tedne na dopust ;)). Zato je pa treba več ponudbe dobre, raznolike, ne sam "Ljubljana, Bled in Bohinj. In Piran. In Postojnska jama". :)
Saj imamo reke, domač turizem, kmečki... avtohton... se mi zdi super to furat, negovat in ohranjat. In tudi povezat...
Tko kot se ne moreš sam na kvadraten meter morja šlepat (kot je pogost primer npr. na hrvaškem, ko je carsko morje, ampak to je pa tudi to. :)).
Radoveden
# 30.06.2018 ob 17:03
"...namesto, da imas hostel - polno dela, oddas pa 10-im za 15 eur/noc."

Kot investicija tistih 10 natrpanih postelj stane manj kot en apartma za 150/noč. Če ima nekdo več dela s preoblačenjem 10 postelj namesto 4 je pa prihranek na drugi strani z investicijo. Sploh pa se čiščenje zaračuna posebej. Probleme si delaš samo če si jih hočeš.
FancyBoy
# 01.07.2018 ob 15:05
"Hrvaško morje je meni the best"

Octino se nisi bil v Aziji ali pa drugje na Mediteranu. Problem Hrvaske je, da odirajo turiste na veliko, ponujajo pa zmeraj manj.
sejnik
# 30.06.2018 ob 18:25
Sloveniji se obeta rekordna turistična sezona, a Slovenci še vedno najraje na dopust v tujino

A gremo stavit, da gredo tudi Francozi na dopust najraje več kot 100 km od doma?
Radoveden
# 30.06.2018 ob 16:54
Ja lejga, Slovenci smo v Postojnski jami, na Bledu, v Bohinju, Piranu, na Goričkem, Mariboru, Ljubljani, v naših toplicah takih in drugačnh že bili. Tudi nam ni da bi za dopust kje tam spali masovno. Tako kot tujci je to bolj za dan ali par dni.

Ko bo Slovenija nudila toliko kot tiste destinacije v katere odhajajo Slovenci, potem pa ne rečem.

Za kaj takega pa bi Slovenija morala biti precej večja. Ne moreš pa nam Slovencem prodajat iste zgodbe enako kot tujcu, ki tu še ni bil.
raknac navi
# 01.07.2018 ob 13:40
Cez leto po Sloveniji, poleti pa raziskovat druge dezele in kulture. Kaj je v tem narobe?
Makrron
# 30.06.2018 ob 16:44
Tudi jax delam v turizmu in ti povem da ravno v temu je problem. Sem prihaja samo najnizji sloj turistov. Taki ki si lepih in znanih dedtinacij ne morejo provosciti. In se ti do tukaj samo en dan nato pa naprej v kaksen kamp na Hrvasko.
zapravico
# 30.06.2018 ob 15:28
In kje je tle problem?
mare008
# 30.06.2018 ob 14:16
@mary synan.... Dober si, kapo dol! Malo takih.....
slovenecnadunaju
# 01.07.2018 ob 13:21
Pa zdi se mi še, da živimi v eni najbolj lepih lokacij na svetu. Kar se tiče hribov, narave- je Slovenija izjemna lokacija. Hrvaško morje je meni the best, kot omenjeno prej, ne te štanc turistične destinacije, ampak bolj taki osamljeni otoki, ki jih imajo ogromno ali pa izven sezone. Italija ima eno mesto lepše kot drugo in z bolj bogato kulturno dediščino in hrano. Dunaj je tudi vedno na teh listah najboljših krajev na svetu.. Za večino ljudi živimo v totalnem luksuzu. Meni je bolj stresno z letalom v neke turistične poletne destinacije hodit, kot si vzet čas in si pri nas in v bližnji okolici najt kraje in tudi ljudi. Če se pa naveličaš tega mediteranskega luksuza pa še mal na Madžarsko zaviješ. Meni v tej regiji kar se tiče poletno-počitniškega potenciala ničesar ne manjka. Bi pa z veseljem šel na kak Tahiti če bi bilo bolj poceni.
romanl11
# 01.07.2018 ob 11:41
Letos lepo v Novi Sad na festival naprej, je pa mesto lepo in prijetno sploh center :).. Potem pa lepo septembra kaksna varijanta kot je Kazahstan ali kaj podobnega. Mogoce Minsk
:)
Radoveden
# 30.06.2018 ob 17:44
"a vendar je velika razlika. Erdogan je Hitler 21 stoletja!"

No ja, takih "hitlerjev" je dovolj po svetu. Povedati sem hotel da če bi gledal kam vse gre moj denar in kam se nato naprej porablja, bi lahko moja morala precej trpela. A če kupujem stvari na Amazonu pa pomagam ameriškemu kapitalizmu ki drži Turčiji štango? Lahko, lahko pa tudi ne. Turek misli da če je v Natu in če hodi na kavice k Putinu da drži cel svet za jajca. Mogoče je pa to kvečjemu le druge barve Tito?
Sorrento
# 30.06.2018 ob 17:04
Kdor potuje v Turčijo, s svojim denarjem financira terorizem.
Highland
# 30.06.2018 ob 15:01
Kak naslov... ker najbrz Italijani( z vsem morjem ki ga imajo) , Nemci, Avstrijci ipd sploh ne hodijo v tujino na pocitnice, so najraje kar "doma"... Za ta "pljunec" morja, povrh o obupni vecinoma zanikrno urejeni obali ( tista v Portorozu pa tudi NE hvala- jih je v ITA takih malo morje in placevat ter se guzvat na tistih "par" 100m2 mivke...)
Polymath
# 02.07.2018 ob 10:58
Najraje hodimo Bohinj, v Bohinj, pa v Bohinj. Lepa voda, mir in hribi naokrog. Kako morje neki? Lani se mi je zasral en reševalec na slo obali, ko je sedel na plaži, ko sem onega vprašal, kje je kakšen tuš, da si speremo sol dol, pa nas je napotil na tuš, za katerega je bilo treba plačat par evrov, da si se normalno lahko stuširal. Ko sem ga vprašal po tuširanju kje je kakšen javni wc, me je napotil do wcja, kjer je bilo par tuš kabin, zastonj in s toplo vodo. Presnet pezde!
slovenecnadunaju
# 01.07.2018 ob 13:04
Meni se zdi pa totaln luksuz, da smo tako blizu Hrvaške doma, ki ima kar veliko manjših, manj turističnih otokov, brez nekega jakega masovnega turizma, kjer imaš res mir in kjer do sedaj še nisem doživel neprijaznih gostiteljev.
Makrron
# 01.07.2018 ob 09:21
In kam naj gremo? V Portorozke fekalije ali v tone smeti in plastike v Koper?
Makrron
# 30.06.2018 ob 16:30
Slovenija ima tako malo turistov da ni sploh vredno omembe. Samo en Pompej ( par kvadratnih kilometrov) ima dvojno tujih turistov kot cela Slovenija. Slo 3 mio Pompej 5 mil.
dr.Kuštrin
# 01.07.2018 ob 00:49
ma ne me.... samo Demokracijo preberem, pa imam zadosti hlevskega gnoja in podeželja. A zdej pa še na dopustu... in to v živo :(
Sorrento
# 30.06.2018 ob 17:23
Radoveden,

a vendar je velika razlika. Erdogan je Hitler 21 stoletja!
Sorrento
# 01.07.2018 ob 09:07
Vsi tisti, ki razmišljate, da bi šli v Turčijo, prosim, preberite tole:

http://www.rtvslo.si/uredniski-izbor/turski-novinar-zaprt-zaradi-terorizma-za-turcijo-ne-vidim-upanja/459068

Bodite toliko človeški in ne nosite svojega denarja Erdoganu!
Komisar
# 30.06.2018 ob 18:35
Tujina? Hrvaška je širša domovina, in dolgoletna tradicionalna destinacija za pretežen del Slovencev.
Kazalo