Ture avanture
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Nov terminal na pekinškem letališču. Foto: EPA

Dodaj v

Tudi letališče v Pekingu pripravljeno na igre

Odprli tretji terminal pekinškega letališča
1. marec 2008 ob 10:52
Peking - MMC RTV SLO

Med pripravami Pekinga na poletne olimpijske igre so v kitajski prestolnici odprli nov, supermoderen letališki terminal.

Potniško letalo iz Džinana na vzhodu Kitajske je prvo pristalo na novem, 2,7 milijarde dolarjev vrednem terminalu, prvo pa je proti Londonu poletelo letalo družbe British Airways.

Kot je povedal britanski arhitekt Norman Foster, je stekleno-jekleni terminal, zgrajen v obliki velikega zmaja, največja pokrita struktura, ki so jo kadar koli zgradili. Zgradba je dolga 3,25 kilometra in se razteza na 98 hektarjih, kar je približno enako velikosti 170 nogometnih igrišč.

Zaradi vedno več poletov sta stara terminala letališča v Pekingu v zadnjih letih presegla svoje zmogljivosti, tretji terminal pa so zgradili v manj kot štirih letih, ravno pravem času, da se bo lahko letališče kosalo z velikanskim povečanjem števila potnikov, ki naj bi si ogledali olimpijske igre med 8. in 24. avgustom. Skozi letališče naj bi samo letos potovalo 64 milijonov potnikov v primerjavi s 50 milijoni lani in 20 milijoni leta 2000.

A. G.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo