Za ogled ene največjih grških znamenitosti  je zdaj treba plačati 12 evrov, tuji turisti pa bodo morali že naslednje leto seči globlje v žep. Foto: Reuters
Za ogled ene največjih grških znamenitosti je zdaj treba plačati 12 evrov, tuji turisti pa bodo morali že naslednje leto seči globlje v žep. Foto: Reuters

Cene za ogled grških znamenitosti naj bi se podvojile, po nekaterih podatkih celo početverile. Za dvig vstopnin se je grška vlada odločila, ker si ne želi, da bi breme odplačevanja dolga padlo zgolj na pleča Grkov, ki so se že morali sprijazniti z višjimi davki in rezi v javnem sektorju.

Zveza grških turističnih delavcev je opozorila, da bi zvišanje cen lahko negativno vplivalo na turizem, ki v Grčiji kljub gospodarski krizi cveti. Skrbi jih, da bodo imele višje vstopnine ravno nasproten učinek od pričakovanega - namesto da se bo državna blagajna zaradi višjih vstopnin polnila, se bodo turisti obisku Grčije raje odpovedali in se preusmerili na cenejše destinacije.

Višje vstopnine že prihodnje leto
Vlada miri, da je strah odveč, saj je po njihovem mnenju znano, da so vstopnine prenizke, šele zvišanje, pravi Ioanna Baltsou z ministrstva za kulturo, bo cene dvignilo na raven Evropske unije. Dvig vstopnin načrtujejo v letu 2016, višje cene bodo veljale v času turistične sezone, od aprila do novembra, preostali čas bodo cene vstopnic nižje za 50 odstotkov.

Po trenutnih predvidevanjih naj bi tako za ogled Akropole tuji turisti namesto 12 odšteli 20 evrov, poroča The Telegraph. Več pa bo treba odšteti tudi za ogled 200 muzejev v državni lasti.

Grška vlada pričakuje, da se bo po zaslugi ukrepa v državno blagajno steklo dodatnih 10,5 milijarde evrov.