V Adelbodnu ta konec tedna že tradicionalno potekajo moške tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju. Foto: EPA
V Adelbodnu ta konec tedna že tradicionalno potekajo moške tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju. Foto: EPA
LeVinova z družino na novoletni voščilnici. Foto: US Embassy

"Skušam razumeti kaos v vrstah pred sedežnicami na švicarskih smučiščih," je zapisala LeVinova, potem ko je preživela prvi dan novega leta v enem bolj znanih smučarskih letovišč. "V Adelbodnu smo nadvse uživali, sem bila pa precej zbegana zaradi množice ljudi, ki se je trla pred sedežnicami, in neučinkovitostjo v smislu, koliko ljudi je bilo na vsaki sedežnici."

Nato je veleposlanica, ki v Švici službuje od julija, svoje sledilce na Facebooku povprašala, katera švicarska smučišča so najbolje organizirana in ali "obstaja optimalni način za navigiranje čakalne vrste".

Elitizem ZDA proti ljudskosti Evrope?
Njene izjave so v Švici dvignile kar nekaj prahu, Jürg Schmid, direktor švicarske turistične zveze, pa je naglo skočil v bran svoji državi in LeVinovi svetoval, naj počaka do konca smučarske sezone, preden poda svojo sodbo, ob tem pa ji še zabrusil, da švicarska smučarska letovišča pač niso "elitistična" kot ameriška.

Švicarski tabloid Blick ob tem piše, da bi izjave LeVinove lahko vodile do diplomatskega spora večjih razsežnosti, češ da je izražanje takih mnenj v javnosti v nasprotju z diplomatsko etiketo.

Vrhunec zime
Veleposlanici pa so se v bran postavili pri britanskem Telegraphu, pri katerem se strinjajo, da verjetno podobni občutki prevevajo vsakega Severnoameričana, ki se prvič znajde na evropskih smučiščih. "Kje so pasovi, ki usmerjajo smučarje in deskarje v urejene vrste proti vsaki sedežnici posebej? Kje je tisti vljudni odnos - "ne, izvolite, za vami"? Kaj pa posamične vrste za smučarje, ki smučajo sami in bi želeli hitreje do konca vrste? In kje so prijazni upravljavci, ki bi usmerjali ljudi, da bi zapolnili vse sedeže?" se sprašujejo pri časniku.

"Namesto tega boste na višku sezone na večini evropskih smučišč ob dnu sedežnic našli morje nedisciplinirane gruče, zmedeni Američani pa bodo samo gledali, medtem ko bodo veterani na smučiščih že vedeli, kako preskočiti vrsto in se izmuzniti na čelo, spet drugi bodo z vso silo branili svoj položaj, otroci pa se bodo potuhnjeno smukali pod vašimi komolci, vas zadevali s čeladami in poteptali vaše smuči, da bi se prebili na čelo. Po vsem tem pa sedežnice na pol prazne peljejo proti vrhu, ker hočejo ljudje na vsak način potovati 's svojimi'." Telegraph ob tem dodaja, da se zdi, da ni toliko težava z (ne)organiziranostjo evropskih smučišč, kot je olika evropskih smučarjev.

Nekatera večja evropska smučišča so po zgledu severnoameriških že uvedla enojne vrste, pasove in upravljavce sedežnic, manjšim, kot je tudi Adelboden, kjer je gneča samo na vrhuncih, pa se to preprosto ne obrestuje. Ali, kot je LeVinovi na Twitterju odgovoril Schimd: "Za novo leto je gneča v Adelbodnu največja. Preostanek zime je drugačen. Preverite sami." LeVinova je na to odgovorila, da se že veseli.