Ture avanture
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Pred Hišo Stare trte na Lentu v Mariboru vsako leto slovesno opravijo tradicionalni rez Stare trte. Foto: BoBo

Video: Hišo Stare trte si je ogledalo več kot pol milijona obiskovalcev

10. obletnica mariborske osrednje turistične znamenitosti
21. april 2017 ob 18:12
Maribor - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Pred desetimi leti so na mariborskem Lentu odprli Hišo Stare trte. V njej je prodajalna vina, večkrat pa pripravijo tudi vinsko-kulinarične dogodke. Odprta je vsak dan, na leto jo obišče 50 tisoč ljudi, v desetih letih pa si jo je ogledalo več kot pol milijona obiskovalcev.

Ob obletnici odprtja so pripravili razstavo, zaživela pa je tudi spletna stran staratrta.si.

Leta 2005 je mariborska občina od Term Maribor odkupila spodnji del objekta, v katerem je danes Hiša Stare trte. Desetletje zaprta gostilna, v kateri so zastajale fekalije in vlaga, je bila potrebna temeljite prenove, ki so ji stanovalci nad njo sprva nasprotovali, a so dela vendarle stekla. V letu 2007 je tako mesto dobilo osrednjo turistično znamenitost, ki jo je do zdaj obiskalo več kot pol milijona ljudi.

Stavba, ob kateri raste najstarejša trta na svetu, je bila v 13. stoletju sestavni del mariborskega obrambnega zidu, v 16. so prizidali notranje prostore in ob njej zasadili trto. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila ob gradnji jezu v Melju za hidroelektrarno v Zlatoličju že skoraj določena za rušitev.

"Ko so leta 1968 razpravljali, da se bo gladina Drave dvignila in da bo poplavilo vse tukaj, so razmišljali tudi o rušenju severne strani hiš na Vojašniški ulici. Torej, tudi ta hiša, ob kateri raste trta in trta z njo, bi padla," je lani povedal mestni viničar Stane Kocutar.

Osrednjo mariborsko turistično znamenitost na Lentu letno obišče 50.000 obiskovalcev. V njej pa se vrstijo številni vinsko-kulinarični dogodki, ponuja pa tudi izjemno zbirko štajerskih vin in je odprta vse dni v letu.

VIDEO
Hiša stare trte ima že 10 let odprta vrata
D. S., Matej Korošec, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
SF0100
# 22.04.2017 ob 11:38
Gremo Maribor
u qratz
# 22.04.2017 ob 13:01
stare hiša videla trte mene bo ne
redshift
# 22.04.2017 ob 08:30
Super. Čez kakšno leto, pa si bodo lahko ogledali še lakirnico. V avtomobilski industriji je namreč prihodnost. Ne v vseh milijonih turistov, ki vsako leto potujejo po svetu.
Kazalo