Italijanski turistični delavci so nad letošnjo poletno turistično sezono razočarani. Niti znameniti
Italijanski turistični delavci so nad letošnjo poletno turistično sezono razočarani. Niti znameniti "ferragosto", italijanske kolektivne počitnice, ni napolnil hotelov. Foto: EPA

V hotelih je letos avgusta v primerjavi z lani počitnikovalo za 1,1 odstotka manj turistov, od tega tri odstotke manj Italijanov, medtem ko je bilo tujcev za 2,1 odstotka več. Julija je bil padec kar petodstoten, ugotavljajo v združenju.

Še slabši so kazalniki za prvih osem mesecev leta - turistični obisk se je v primerjavi z lani zmanjšal za 2,6 odstotka, prihodki od prodaje pa so tako zaradi manjšega obiska kot številnih znižanj cen ponudb padli kar za okoli deset odstotkov.

Cene se po zagotovitvah združenja niso zvišale že tri leta, slabi rezultati pa se letos odražajo tudi pri zaposlovanju v sektorju - število zaposlenih se je letos skrčilo za 2,6 odstotka, tako med zaposlenimi za določen kot za nedoločen čas.

Sezono so rešili tuji gostje
Izjemno slabo se je v juliju in avgustu odrezala Toskana, kjer je hotelski obisk v primerjavi z lani upadel za več kot deset odstotkov, tako med domačini kot tujci. Podobno velja za Sardinijo, kjer je v hotelih počitnikovalo 7,1 odstotka manj gostov, od tega za skoraj 11 odstotkov manj Italijanov in dober odstotek manj tujcev.

Tuji gostje so letos počitnikovanje najbolj povečali v Emiliji-Romaniji, kjer se je hotelski obisk tujcev povečal za 11,7 odstotka, sezono pa so tuji turisti rešili v Kampanji in na Siciliji, kjer je v hotelih bivalo 12 odstotkov več tujcev.