Za začetek Dnevov pohodništva je bil tek na Vogel. Foto: Žičnice Vogel Bohinj
Za začetek Dnevov pohodništva je bil tek na Vogel. Foto: Žičnice Vogel Bohinj

Pohodništvo je bilo eden prvih vzgibov za turistični obisk Bohinja, ki se ponaša z bogato gorniško zgodovino. Ker je razvoj turizma v Bohinju še vedno povezan s pohodništvom, se je Turizem Bohinj v sklopu slovenskega projekta Slovenija hodi - pohodniški dnevi, pred petimi leti prvič odločil organizirati Dneve pohodništva v Bohinju.

Tudi letos se bodo v okviru Dnevov pohodništva zvrstile vodene pohodniške ture, ki so tematsko obarvane. Omeniti velja Pohod od Ajdovskega gradca do slapa Savice: Od Valjhuna, sina Kajtimara, do Bogomile, lepe kot devica, pohod iz Bohinja v Čadrg: Vse na štuporamo in pohod po visokogorski arheološki Železni poti.

Drugi sklop dogodkov je tekmovalne narave in poleg teka na Vogel v prihodnjih dneh vključuje še Bohinjski treking in ob sklepu Dnevov pohodništva kajakaško tekmo, je za STA povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Tretji sklop Dnevov pohodništva pa je posvečen predvsem konferencam in delavnicam, kjer se skušajo organizatorji dotakniti problematike pohodništva in kolesarjenja, jo osvetliti in po strokovni plati vplivati na razvoj teh dveh turističnih produktov.

Bogat bo tudi program za otroke, ki bodo v Zlatorogovi deželi v Ukancu skozi legende spoznavali Bohinj in krepili svoj odnos do narave, kulture in okolja.

Med udeleženci Dnevov pohodništva, ki podaljšujejo bohinjsko turistično sezono, običajno prevladujejo nemški in slovenski gostje. Langus pa si želi, da bi se povečalo tudi število gostov iz drugih držav, predvsem iz držav Beneluksa in Anglije.