Ture avanture
(8)
Rimski forum
Z aplikacijo Rome Reborn, ki jo je razvila mednarodna skupina strokovnjakov, je tako za zdaj mogoče preleteti antični Rim, se sprehoditi po Rimskem forumu in vstopiti v Maksencijevo baziliko. Foto: Youtube
Model Itala Gismondija
Po besedah direktorja projekta Bernarda Frischerja so sicer sanje o oživiti antičnega Rima že stare. Kot je povedal na predstavitvi aplikacije, pa se mu je konkretna ideja za projekt porodila, ko je videl model (na posnetku) italijanskega arheologa Itala Gismondija, nastalega med letoma 1935 in 1971. Foto: Wikipedia Commons

Zaživel je Oživljeni Rim: s spletno aplikacijo na obogateno pohajkovanje po antičnem mestu

Po 22 letih razvijanja je zaživela aplikacija Rome Reborn
27. november 2018 ob 12:29
Rim - MMC RTV SLO, STA

Po kar 22 letih razvijanja je zaživela spletna aplikacija Rome Reborn, torej Oživljeni Rim, ki omogoča virtualni potep po tem antičnem mestu in ogled njegovih spomenikov, kot so bili videti leta 320, ko je bil Rim na vrhuncu urbanega razvoja.

Z aplikacijo, ki jo je razvila mednarodna skupina strokovnjakov, je tako za zdaj mogoče preleteti antični Rim, se sprehoditi po Rimskem forumu in vstopiti v Maksencijevo baziliko. Kmalu bo na voljo Panteon, v prihodnjem letu Kolosej z okolico in do leta 2020 še Cesarski forumi in Cesarska palača, poroča italijanska tiskovna agencije Ansa.

Do spletne aplikacije Rome Reborn lahko dostopate na tej povezavi.


Po besedah direktorja projekta Bernarda Frischerja so sicer sanje o oživiti antičnega Rima že stare. Kot je povedal na predstavitvi aplikacije, pa se mu je konkretna ideja za projekt porodila, ko je videl model italijanskega arheologa Itala Gismondija, nastalega med letoma 1935 in 1971.

V angleškem, kitajskem in italijanskem jeziku
Kot je povedal Frischer, bo nekatere lokacije mogoče preleteti, v nekatere arhitekture vstopiti. Profesor klasične arheologije na Univerzi v Firencah Paolo Liverani pa je povedal, da bodo aplikacijo posodabljali v skladu z novimi odkritji in razvojem tehnologij.

Spletna aplikacija Rome Reborn omogoča virtualno dostopanje do več kot sedem tisoč stavb na površini več kot 14 kvadratnih kilometrov znotraj Avrelijevega obzidja, raziskovanje detajlov in ogledovanje objektov z različnih perspektiv. Dostopna je v angleščini, kitajščini in italijanščini, mogoče jo je prenesti tudi na svoj računalnik.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Maksimvs
# 27.11.2018 ob 13:57
To kar so razvijali 22 let, naredijo razvijalci računalniških iger v treh. Ali sem kaj spregledal!?
nutcracker
# 27.11.2018 ob 15:25
@maksimvs
Motiš se, na insulae v tretjem štuku vidiš kako so meščanke valjale pizze tistega časa... Nisi ničesar spregledal, firma je iz Indiane USA (poglej about/contact), tako hud marketing (mednarodna skupina strokovnjakov, prof. iz Firenc, direktor projekta), da jih je še MMC povzel :-)

Ne vem samo kako se institucije kulturne dediščine iz Rima ne pobunijo.

Buy now, Coming soon... umaknite ta oglasni članek, če vam ga niso plačali.
sssitrap
# 28.11.2018 ob 12:32
zgleda ekstra cenenoin zastarelo, kot ohranjevalnik zaslona iz leta 99
Adanos
# 27.11.2018 ob 21:15
Koliko sem videl na Steamu, je tale stvar dejansko takšna, da ne moreš poljubno hodit okoli, ampak te samo teleportira na točno vnaprej določene točke.
Torej precej brezveze. Pa grafika je tako enih 15 let stara.
GLaDOS
# 27.11.2018 ob 15:58
22 let za tole....no ja...kot je rekel ze Maksimvs....gaming industrija tole bolje spedena....ze Rome: Total war 2 tole scat pelje haha....

Tole je meni kot MS Flight simulator z nekaj modi (govorim o verziji 2002)....
alcatraz
# 27.11.2018 ob 12:46
v Las Vegasu že zidajo...
oziris.va
# 28.11.2018 ob 11:16
Grafično je izredno zaostala/zastarela. Predvsem pa nič interakcije. Škoda, pa bi bilo lahko dosti zanimivejša.

Glejte, kako naj bi izgledala takšna stvar, pa čeprav samo opazuješ:


Animacija izdelana za Zgodovinski muzej v Melbourne-u v Avstraliji pred skoraj desetletjem nazaj.
kingeston
# 29.11.2018 ob 11:47
če bo italija šla po zastavljeni poti bo to edina možnost si ogledati rim, brez da bi se rabil prebiti med smetmi, migranti in mafijo do priljubljenih turističnih točk...
Kazalo