Sadovnjak bodo uradno odprli v sredo (Fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Sadovnjak bodo uradno odprli v sredo (Fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Mestna občina Ljubljana je namreč na parcelah ob PST-ju na Grbi uredila javni sadovnjak, ki bo odprt za meščane in obiskovalce mesta in v katerem bo sadje na razpolago od sredine poletja do pozne jeseni.

Sadovnjak je sestavljen iz dveh delov. Na južnem delu bo posajenih 48 jablan, 18 dreves hrušk in šest dreves sliv, na severnem delu pa bo raslo 36 drugih sadnih drevesnih vrst, tudi takšnih, ki so pri nas manj pogosta, in sicer murve, nešplje, skorša, jerebike, kutine, kakija, asimine, oreha, kostanja, črnega bezga, šmarne hrušice in evodije.

Sadna drevesa bodo sicer močnejša kot v sodobnih sadnih nasadih, zato ne bodo potrebovala opore, bo pa seveda minilo nekaj let, da se bodo razvila do svoje končne oblike in velikosti ter polno rodila, so ob tem opozorili na občini.

"Sadovnjak bo odprt za meščane in druge obiskovalce mesta, hkrati pa bo tudi prijetno okolje za čebele in druge živali, ki se bodo tam počutile kot doma," so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Ureditev javnega sadovnjaka je sicer eden izmed ciljev, zastavljenih v programu varstva okolja za Mestno občino Ljubljana 2014-2020, in del aktivnosti v okviru Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016. Prvih pet let bo zanj predvidoma skrbel Kmetijski inštitut, za košnjo pa mestni oddelek za varstvo okolja.