Ture avanture
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Pogled na zeleno Logarsko dolino. Foto: BoBo
       Z načrtovanim in usmerjenim razvojem trajnostnega turizma na ravni destinacij in ponudnikov, ki ga je STO zastavila v programu Zelena shema slovenskega turizma, se širi zavest o trajnostnem poslovanju, izvedeni ukrepi pa mnogim vključenim destinacijam in ponudnikom že prinašajo pozitivne rezultate.       
 Organizator
Bohinjsko jezero. Foto: BoBo

Dodaj v

Zeleno, ki te ljubim zeleno: za turizem s trajnostnim učinkom

Zeleni dan bo 12. junija gostila štajerska prestolnica
30. maj 2017 ob 12:49
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Slovenska turistična organizacija (STO) in Konzorcij Slovenia Green pripravljata prvi Zeleni dan slovenskega turizma, ki naj bi postal vsakoletna stalnica v prizadevanjih za trajnostno usmeritev Slovenije.

Potekal bo 12. junija v Mariboru, kjer bo najprej kongres turizma z učinkom, sledila bo med drugim podelitev priznanj Slovenia Green.

Na zeleni dan vabijo vse predstavnike destinacij in turističnega gospodarstva, ki si prizadevajo za trajnostni razvoj. "Z načrtovanim in usmerjenim razvojem trajnostnega turizma na ravni destinacij in ponudnikov, ki ga je STO zastavila v programu Zelena shema slovenskega turizma, se širi zavest o trajnostnem poslovanju, izvedeni ukrepi pa mnogo vključenim destinacijam in ponudnikom že prinašajo pozitivne rezultate," so v vabilu na dogodek zapisali v organizaciji.

Na prvem kongresu turizma z učinkom bosta Primož Šporar in Zef Berisaj iz skupine Brez dobička, ki združuje organizacije in programe, delujoče na področjih družbenih naložb, družbenih inovacij, družbenega podjetništva, pravnega svetovanja, mediacije in mirnega reševanja sporov, varovanja človekovih pravic ter zagovorništva, organizacije konferenc ter razvoja splošno koristnih dejavnosti in storitev za kakovost življenja, spregovorila o inovativnih družbenih storitvah ter priložnostih turizma z učinkom.

Predstavila bosta metodologijo oblikovanja turistične ponudbe z učinkom. Sledila bo predstavitev primerov dobrih praks in izkušenj organizatorjev tovrstnih programov, v sklepnem delu pa se bodo na praktični delavnici pogovarjali o priložnostih za oblikovanje turizma z učinkom in razvijali ideje za programe.

Kongresu turizma z učinkom bo sledila podelitev priznanj Slovenia Green tistim, ki so sklenili pridobivanje zelenih znakov po programu Zelena shema slovenskega turizma. Kot poudarjajo na STO-ju, je družina destinacij in ponudnikov z znakom Slovenia Green vedno večja, v Evropi pa velja za zgled organiziranosti v prizadevanjih za zeleni turizem.

STO je prejemnica ugledne nagrade s področja trajnostnega turizma World Legacy Award, ki jo podeljuje revija National Geographic. Nagrado je osvojila v kategoriji trajnostnega upravljanja destinacije.

Prejemnike World Legacy Awards so razglasili marca v okviru svetovne turistične borze ITB Berlin. Nagrada za Slovenijo pomeni izjemno promocijo, saj nam prinaša vidnost, prepoznavnost, in to v segmentu trajnostnega turizma, ki je tudi naš cilj, je ob prejemu nagrade poudarila prva dama STO Maja Pak.

Nagrade World Legacy Awards prejmejo podjetja, organizacije ali destinacije, ki spodbujajo pozitivno transformacijo turistične panoge ter izkazujejo voditeljsko in vizionarsko vlogo na področju najboljših praks trajnostnega turizma. National Geographic jih podeljuje v petih kategorijah: spreminjanje Zemlje (Earth Changers), čut za destinacijo (Sense of Place), ohranjanje narave (Conserving the Natural World), vključevanje skupnosti (Engaging Communities) in upravljanje destinacij (Destination Leadership).

STO je slavila v tej zadnji kategoriji, v kateri ocenjevanje temelji na trajnostnih praksah, do okolja prijaznih pobudah ter zaščiti naravnega okolja in kulturne dediščine. Slovenija se je med tri finalistke uvrstila po uspešni prijavi in uspešno prestanem procesu ocenjevanja, ki je vključeval tudi štiridnevno ocenjevanje v Sloveniji.

Ob podelitvi nagrade so v National Geographicu med drugim Slovenijo označili kot eno najbolj trajnostnih držav na svetu. Pohvalili so njeno gozdnatost in biotsko raznovrstnost, obsežno zavarovano naravno in kulturno dediščino ter 96-odstotno uspešnost na lanskem ocenjevanju nizozemske organizacije Green Destinations, ki je Slovenijo razglasila za prvo zeleno državo na svetu, pa tudi shemo zelenega turizma Slovenia Green.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
uros1978
# 30.05.2017 ob 14:21
Turizem je prihodnost Slovenije.
vremenko
# 30.05.2017 ob 14:19
Slovenja je čudovita dežela, dokaz, da je tako majhen košček sveta lahko tako lep in raznolik. Dodajam dve čudoviti galeriji pokrajinskih fotografij Slovenije, ki sta jih posnela slovenska fotografa: Slovenija skozi objektiv fotografa Bojana Kolmana (50 fotografij) in 50 pokrajinskih fotografij Slovenije fotografa Dejana Hudoletnjaka
ggalini
# 30.05.2017 ob 18:12
Smo prestolnica v EU z daleč najslabšimi letalskimi povezavami ... .
dunbar
# 30.05.2017 ob 15:04
Turizem v resni gospodarsko razviti državi predstavlja relativno majhen delež BDP, tako da o turizmu kot o prihodnosti Slovenije ne razmišljam. Niti si ne želim množičnega na betonski džungli apartmajev in hotelov temelječega razvoja.

Res pa je, da bi jih lahko še veliko več prišlo v razne konce Slovenije, pa še ne bi mogli govoriti o masovnem turizmu, tako da je še veliko prostora za napredek...
kingestone
# 31.05.2017 ob 14:24
če želimo zeleni turizem seveda mora biti v prvem planu narava.

to pomeni nič množičnega turizma, bivanje turistov racionalno in v skladu z naravo.

dvig nivoja turizma (ki je v sloveniji praktično v podnu) in s tem dvig cen, pa se bomo rešili množičnosti. bo pač šel povprečen slovenček roštiljat v istro in ne v slovenske planine...
ajvard
# 31.05.2017 ob 09:55
kak manjši industrijski obrat bi lahko postavili na travniku na prvi sliki.
Barbikat
# 30.05.2017 ob 20:38
Turizem je pomembna panoga samo v drzavah tretjega sveta. Samo poglejte turisticni velesili Italijo in Francijo koliko (malo) predstavlja delez bdp turizem!!
james blake
# 30.05.2017 ob 13:30
včasih je huda, kako delujejo kolektivni možgani - turizem je z naskokom najhujša dejavnost, ki najbolj uničuje naravo in vse kar je včasih v njej prebivalo. z naskokom. središča mesta so zabaviščni parki s 24-urno "pridi in se zabavaj ter neomikano sodeluj v požrtijah, ki jih pravijo poulična hrana" kulturo, prebivalci so šli iz mest na podeželje, ga množiččno pozidali, uničili popolnoma vse ekosisteme in živijo, da se zabavajo, cele noči razgrajajo in hočejo dva avta na šoferja ter široke asfaltno betonske ploščadi do svojih enormnih prebivališč s črnimi strehami in obupno kričečimi fasadami,..in, kot pika na i. od svojega vele žara na dvorišču hočejo turizem v zadnjih koščkih zelenja, ki sploh še obstaja na tem planetu. pa kam je vsa pamet človeštva šla? zelenega turizma ni in ga nikoli ne bo. ali takrat, ko bomo s kontrolo natalitet uspeli čez nekaj sto let zmanjšati število ljudi na največ 100 milijonov, in ne povečati na 100 milijard (kar je tisočkrat več, torej tam kjer v sobi ob 1000 milijonih stoji eden človek, jih pri 100 milijardah stoji tisoč). zeleni turizem je zadnji udarec poslednjemu divjemu sobivajočemu na planetu in dodatno nesluteno trpljenje neskončnih milijard, ki jih nečloveško mučimo njihovo kratko življenje preden jih, vsi predebeli, dobesedno požremo.
Kazalo