Planinski izlet
Številni alpinisti preprosto ignorirajo opozorila o ustrezni opremi. Foto: Reuters

Dodaj v

Mont Blanc: Župan uvedel globo za alpiniste brez primerne opreme

Vsako leto več smrtnih žrtev
18. avgust 2017 ob 15:40
Chamonix - MMC RTV SLO, STA

Župan francoske občine Saint-Gervais, pod katero spada tudi Mont Blanc, je uvedel denarno kazen za alpiniste, ki se bodo v gore odpravili brez primerne opreme, kot so dereze ali vrvi. Ukrep je uvedel zaradi vse pogostejših nesreč, katerih vzrok je bila ravno pomanjkljiva oprema alpinistov.

Alpinisti, ki ne bodo imeli primerne opreme za vzpon na goro, bodo morali plačati sicer skromnih 38 evrov globe. Takšen ukrep je bil potreben, saj vznemirjenja željni pohodniki po besedah župana Jean-Marca Peillexa niso želeli "poslušati opozoril".

Župan je zato izdal uredbo, ki določa seznam primerne opreme. Novo pravilo, ki bo prevedeno v angleščino in ruščino in bo javno razobešeno, od alpinistov zahteva, da med drugim uporabljajo čelado, vodoodporni gorski jopič, dereze in opremo, primerno za reševanje iz razpok. Poleg tega morajo imeti cepine, plezalni pas in vrvi.

Novo pravilo velja predvsem za najlažjo in najbolj priljubljeno pot do vrha t. i. voie royale, ki je pod jurisdikcijo Peillexove občine.

Po besedah Peillexa je bilo na 4.809 metrov visokem Mont Blancu v povprečju izvedenih od 80 do 100 reševalnih akcij. Letno na najvišji gori Evrope (zahodno od Rusije) umre približno deset ljudi, samo letos avgusta so se med vzponom ponesrečili alpinisti iz Japonske, Češke, Francije in Južne Koreje.

Lokalne oblasti pa so ustavile madžarski par, ki je nameraval vrh osvojiti s svojima devetletnima dvojčkoma, navaja AFP.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
eMZe
# 18.08.2017 ob 16:01
To je gotovo kršenje človekovih pravic, da ne moreš biti tepec v gorah.
Franci Skok
# 18.08.2017 ob 17:46
Zadeti Derviš,
Verjetno te bo presenetil podatek, da za diabetesom samo v Sloveniji letno zboli med 50 in 100 otrok in mladostnikov! In za te bolnike je ena izmed najbolj pomembnih stvari v njihovem življenju tudi redna telesna aktivnost, med katere vsekakor sodi tudi "hribolazenje"!
Si predstavljaš, da bi dali na mizo zakon z odločnim NE, za dostop do www-ja osebam tvojega kova, ki trenutno imajo dostop do "vse pameti tega sveta" pa kljub temu taisti splet obremenjujejo z nebulozami kakršne si zapisal pod tem člankom!

Pa še en link o dogodku, kateremu bi ti s svojo "pametjo" enostavno dal NE;

https://med.over.net/clanek/sladkorcki-osvajajo-triglav/
guerrillamail
# 18.08.2017 ob 16:58
Novo pravilo, ki bo prevedeno v angleščino in ruščino in bo javno razobešeno, od alpinistov zahteva, da med drugim uporabljajo čelado, vodoodporni gorski jopič, dereze in opremo, primerno za reševanje iz razpok. Poleg tega morajo imeti cepine, plezalni pas in vrvi.

Problem nastane, ko ljudje ne znajo uporabljat zgoraj nastete opreme. Kaj ti pomaga oprema za resevanje iz razpok, ce jo ne znas uporabljat. Enako velja za dereze in cepin. Da ne govorimo o varovanju pri hoji na ledeniku.
lofoti
# 18.08.2017 ob 16:42
po mojem opazanju,pri nas v visokogorju ni problem slaba oprema gornikov.

vec tezav povzrocijo ljudje,ki si kupijo predrago opremo in gredo v lov za selfijem.

klasicni planinec je tudi v skromni opremi neproblematicen.

ta vtis se mi je potridil par dni nazaj,v martuljski divjini.
penzl
# 18.08.2017 ob 16:14
Tudi pri nas kaj takega ne bi škodilo... Vse živo lazi v hribe s pomanjkljivo ali celo povsem neustrezno opremo.
firtoh
# 18.08.2017 ob 22:03
Če greš na MB,moraš plačati zavarovanje,ki pokriva tudi morebitno reševanje s helikopterjem,brez tega ne moreš na vrh,Vsaj v Chamonixu je tako,ker občina plačuje helikopter.
Na italijanski strani pa reševanje stane 8000 evrov
Skippy
# 18.08.2017 ob 17:38
Nekdo predlaga neko kazen in kot prvo so komentarji, daje to potrebno tudi pri nas. Pri vseh kaznih, ki se objavijo v novicah, je isto. Koliko kazni potrebujete??? In to v drzavi, kjer placujete rekordne prispevke za zdravstvo, ki ga ne morete koristiti, zdravniki pa s placami 100k letno.
Bivši uporabnik
# 18.08.2017 ob 19:27
Skippy ima prav.

O opremi v gorah pri nas gnjavijo tisti, ki tja sploh ne hodijo. Skoraj vsi so pac primerno opremljeni.
Ti gorski reševalci so res eno čudo; rešujejo, pa sploh ne hodijo v gore.

Kljub temu, da je pri nas, roko na srce, vecina destinacij dosegljiva za v natikacih.
Predvsem pri sestopu gre lahko z natikači še bolj hitro.

Seveda bodo spet oporekali oni brez kondicije in oni, ki redko kam gredo in jim vsaj hribcek predstavlja neverjetni napor.
Spet recimo ti reševalci. Brez vsake kondicije so; že samo malo pogledaš slike, pa vidiš da s tistimi nosili komaj lezejo v breg.
Bivši uporabnik
# 20.08.2017 ob 10:37
Zakaj globo? Tisti, ki ga bo potrebno reševati zaradi svoje neodgovornosti, naj plača reševanje.
Kemik
# 18.08.2017 ob 19:12
Sem bil tam pred slabim tednom dni in res je super razgled iz Aiguille du Midi, kjer se z gondolo pride na nadmorsko višino 3842 m:

Kar se pa tega navedenega ukrepa glede glob za neprimerno opremljene planince tiče, pa mislim, da bi moralo planincem, ki se odločajo za takšne ture, biti jasno, s čim imajo opravka in kakšno opremo rabijo, da pridejo s te ture živi nazaj. Za sam obisk Aiguille du Midi (razgledne ploščadi in ledeinške gondole do Punta Helbronner na francosko-italijanski meji) sicer človek ne rabi niti planinskih čevljev, a če se odloči za odhod z razgledne plošče na pot po ledenikih ali vrhovih gor ali celo plezanje po ledenih stenah, pa mora biti res maksimalno opremljen, ker je sicer res življenjsko nevarno. Kakorkoli, vsi, ki se odločijo za to, so tam na lastno odgovornost in varnost.
friks
# 18.08.2017 ob 17:52
Franci Skok

moraš vedet, da je Derviš zadet
logistik
# 18.08.2017 ob 16:50
@LijepaNasa Kaj pa če se vrh sedaj nahaja v Franciji?
Skippy
# 18.08.2017 ob 17:43
O opremi v gorah pri nas gnjavijo tisti, ki tja sploh ne hodijo. Skoraj vsi so pac primerno opremljeni. Kljub temu, da je pri nas, roko na srce, vecina destinacij dosegljiva za v natikacih. Seveda bodo spet oporekali oni brez kondicije in oni, ki redko kam gredo in jim vsaj hribcek predstavlja neverjetni napor. In zakaj kazen 38 eurov? Ker taksna je splosna kazen v Franciji za prekrske. Ni to nenormalna Slovenija, ko cloveku poberes 2 placi, ker ni plocevinke dal v pravo kanto.
kingestone
# 01.09.2017 ob 12:39
ideja o pravilni opremi ni slaba, vendar je kazen po eni strani bedarija in zopet neka nova pravila, kar pa za svobodno družbo ni primerno.

problem je tudi kje postaviti meje; lahko imaš gojzerje pa so slabši za na triglav kot neki fini športni tekaški patiki... tudi jst sem super in fino prišel na triglav z nizkimi pohodnimi čevlje, pa naj dobim kazen ker nisem imel visokih?
melanholik
# 20.08.2017 ob 21:22
@ned0
Poznam recimo nekaj ljudi, ki pozimi v visokogorje ne nosijo minimalne plazovne opreme, ker saj je njihova stvar, če jih zasuje. Očitno niso sposobni dojet, da bodo zato tudi drugi bolj izpostavljeni tveganju, ko jih bodo poskušali rešit (tako tisti, ki so z njimi, kot kasneje reševalci). Sploh pa ne tega, da zaradi pomanjkljive opreme ne morejo ustrezno pomagat drugemu, če ga zasuje.

Hvala da si omenil plazove. Ravno plazovi so tisti, kjer se najjasneje vidi, kako deplasirano je govorjenje o neustrezni opremi. Ravno ponesrečenci v plazovih so praviloma dobro izurjeni in opremljeni hribolazci ali (pogosteje) smučarji, ki so točno vedeli, v kaj se podajajo.
Če pa se dotaknem seznama opreme za Mont Blanc, v osnovi je tisto res razumen nabor opreme, brez katerega tja gor najbrž ni pametno (seveda pa ga je vselej treba jemat z zrnom soli). Je pa seveda vprašljiv sam koncept zakonske regulative početja, ki bi moralo temeljit na usposobljenosti, izkušnjah in lastni presoji zahtevnosti.
123pepe321
# 20.08.2017 ob 17:38
Ali je kdo našel županovo spletno stran s navedeno zahtevano opremo?
Tako, da vemo o čem sploh se pogovarjamo...
Bivši uporabnik
# 19.08.2017 ob 10:02
Altair, ogroža vsaj še reševalce, ki so izpostavljeni nevarnosti, ko ga morajo rešit ali spraskat s skal. Druga stvar pa je, da na izpostavljenih poteh pomeni večje tveganje tudi za tiste pod njim. S papučami boš bistveno bolj verjetno zdrsaval in sipal dol kamenje. Ali pa usul dol sebe, kar si verjetno lahko predstavljaš, da v vertikalni plezalni poti ni najbolj ugodno za tiste spodaj.

Problem je, da eni mislijo, da držijo boga za jajca s tem, ko grejo neustrezno opremljeni v gore. Potem je tu še egocentričnost v smislu "saj je samo moj problem, če se razsujem". Ne ni, ker je cel kup ljudi na koncu vključenih v to in dodatno izpostavljenih tveganjem, tudi če sploh ne gledaš stroškov. Pa to niso samo reševalci, ampak tudi drugi, ki bodo prvi na mestu in poskušali pomagat.

Poznam recimo nekaj ljudi, ki pozimi v visokogorje ne nosijo minimalne plazovne opreme, ker saj je njihova stvar, če jih zasuje. Očitno niso sposobni dojet, da bodo zato tudi drugi bolj izpostavljeni tveganju, ko jih bodo poskušali rešit (tako tisti, ki so z njimi, kot kasneje reševalci). Sploh pa ne tega, da zaradi pomanjkljive opreme ne morejo ustrezno pomagat drugemu, če ga zasuje.
Altair
# 19.08.2017 ob 09:27
zadeti derviš ga pa pihne. verjetno se ne bi strinjal z dodatnim pogojem nekaznovanosti v prometu. ker ce si objesten v prometu, bos tudi v gorah.
a ni najbolj preprosto komercializirat resevanje v gorah pa naj vsak rine gor tako kot zeli. nekdo v papucah ne ogroza nikogar drugega razen sebe in bo svojo odgovornost placal sam (ali preko zavarovalnice) in ze prenehajmo z razpravo o opremi.
nevem
# 19.08.2017 ob 01:01
"Župan francoske občine Saint-Gervais, pod katero spada tudi Mont Blanc, je uvedel denarno kazen za alpiniste".

Najbrž so bili madžarski par in njuna devetletna dvojčka... vrhunski alpinisti... s pomanjkljivo opremo.

Spet ene bose novinarske račke... tokrat v terminologiji.
Murko
# 18.08.2017 ob 16:49
Oh, Francozi so še zadaj. Pri nas s helikopterji brezplačno rešujejo vsakega, ki se mu ne da več sestopiti z gora.
21.12.2012
# 18.08.2017 ob 20:12
hvala reševalcem, da jih imamo. bolje išta nego ništa.
ni pa mi zdaj jasno kje je ta gora, francija, italija ali blizu rusije?
u qratz
# 19.08.2017 ob 06:15
zaradi mene lahko štorklate v polni bojni opremi,magari s pancerj,čelado in cepinom po asfaltu,me ne moti,želim,da tudi mene in moje natikače pustite na miru
vojnaslo91
# 18.08.2017 ob 16:47
Mont Blanc: Župan uvedel globo za alpiniste brez primerne opreme
------------------------
Zanimivo... to bi bilo dobro tudi za naše alpiniste
Zadeti Derviš
# 18.08.2017 ob 16:05
Zgled, ki mu velja slediti tudi pri nas. Prej ko bo na mizi zakonski osnutek o minimalnih gorniških standardih opreme in telesne kondicije (odločen NE! astmatikom, diabetikom, kroničnim bolnikom in ljudem s kardiovaskularnimi boleznimi) ter dorečena implementacija le tega, manjša bo potrata Davkoplačevalskega Denarja zaradi neodgovornih hribolazcev.
Kazalo