Bi poskusili fižolovo torto? Foto: Siniša Rančov
Bi poskusili fižolovo torto? Foto: Siniša Rančov
fižolov dan
Hrovaški kuharji so pripravili desetmetrsko fižolovo klobaso. Foto: Siniša Rančov
Janez Bogataj
Etnolog Janez Bogataj je pozdravil vse obiskovalce. Foto: Siniša Rančov
Fižolova jed
V Hrovači ne želijo, da gre v pozabo ali izginotje avtohtona sorta fižola, imenovana ribn'čan, zato mu vsako zadnjo soboto v mesecu avgustu na kulinarično-etnološki prireditvi namenijo pozornost. Foto: Siniša Rančov

Pod sloganom Ribn'čan, a ne urban so v Hrovači na sončno soboto pripravili prireditev, na kateri so obiskovalci lahko poskusili več kot 30 različnih fižolovih jedi.

Vrata v "fižolov kulinarični raj" so se odprla ob 12. uri s pozdravnim govorom etnologa Janeza Bogataja in govorom predsednika Vaškega etnološkega turističnega društva Hrovače Ivana Prelesnika, potem pa je pot obiskovalce zanesla na Škrabčevo domačijo, kjer so se lahko tisti najbolj zagreti lahko naučili speči fižolov kruh.

Za vse ljubitelje fižola prilagamo še nekaj receptov, ki so jih postregli na letošnjem Fižolovem dnevu.

FIŽOLOVA MUSAKA
Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, šopek peteršilja, 100 g korenčka, 150 g paprik različnih barv, 0,5 kg kuhanega fižola, 5 jajc, 100 ml mleka
sol, poper, olje. Priprava: jajca in mleko razžvrkljamo in popopramo, zelenjavo narežemo in popražimo, dodamo fižol ter prelijemo z jajčnim mlekom. Damo v pečico, da masa zakrkne. Hladno razrežemo na poljubne kose. Za en pekač je potrebna dvojna masa.

FIŽOLOVA SOLATA
Sestavine: 1/2 srednje velike zeljnate glave, 250 g kuhanega fižola, 250 g kuhane koruze, 150 g kuhanega graha, ena kumara, ena paprika, 3 kuhani korenčki, ena žlica gorčice, 5 žlic majoneze, 3 žlice kisle smetane, sol, poper, kis. Priprava: zelje, kumaro, papriko in korenje narežemo. Dodamo še preostale sestavine, zmešamo in začinimo.

NADEVANE PAPRIKE S FIŽOLOM
Sestavine: 15 paprik, 1/2 kg fižola, 1 žlica moke, 1 por, 3 stroki česna, 20 dag suhega mesa, 2 jajci, 1 žlica rdeče paprike, 2 žlici peteršilja, poper, sol, olje. Priprava: za nadev najprej 20 minut kuhamo fižol in odlijemo. Nato ga v sveži vodi znova kuhamo in dodamo por. Ko je fižol kuhan, mu dodamo na drobno narezano suho meso, česen, jajca, peteršilj, nato naredimo prežganje iz moke in rdeče paprike, ki ga redčimo s fižolovo juho. Prežganje polijemo po nadevanih paprikah. Omaki dodamo še sol, poper in peteršilj ter jed kuhamo eno uro.

Pester program je vključeval tudi tekmovanje v pripravi domače ribn'ške trojke, hrovaški kuharji pa so med drugim postregli tudi z desetmetrsko fižolovo klobaso.

Da mlatenje, "pajtlanje" in prebiranje fižola po starem ne uide pozabi, so obiskovalcem prikazali Gornikovi, na prireditvi pa so se poklonili tudi nekaj častnim občanom, ki štejejo več kot 80 let.