Eskimska vas letos stoji pri petem stebru sedežnice Vitranc. Foto: Uradni profil projekta Eskimska vas na Facebooku
Eskimska vas letos stoji pri petem stebru sedežnice Vitranc. Foto: Uradni profil projekta Eskimska vas na Facebooku

Tam namreč danes tudi uradno odpirajo eskimsko vas, ki sicer obratuje že od prejšnjega tedna, a so letošnje neugodne zimske razmere žal preprečile "gradnjo" snežnega hotela. Organizatorji so tako uspeli zgraditi le igluja za bar in restavracijo.

Urejeni iglu meri osem krat šest metrov, sprejme pa lahko do 80 ljudi. V restavraciji lahko sedi 40 gostov, ki jim postrežejo s kranjsko klobaso, pred iglubarom pa so uredili tudi snežno teraso za goste.

Prvotno so sicer eskimsko vas, v kateri izgradnja igluja stane okrog 25.000 evrov, želeli urediti že decembra in jo odpreti do božično-novoletnih praznikov, vendar so jim zagodle visoke temperature in pomanjkanje snega. Januarja pa je ekipi desetih ljudi v dobrem tednu dni vendarle uspelo urediti oba igluja, njuno notranjost in teraso. Vas so zgradili s pomočjo posebnih kalupov. Temperatura zraka v iglujih je med nič in štirimi stopnjami Celzija.

S Krvavca v Kranjsko Goro
Ker je zaradi neugodnih vremenskih razmer vas manjša kot pretekla leta in prenočevanja v iglujih ne morejo ponuditi, so se organizatorji osredotočili na kulinarično ponudbo, osrednja letošnja turistična storitev pa je eskimska avantura. Gre za triurni program, sestavljen iz krpljanja, zabavnega programa in pojedine v eskimski vasi.

Eskimska vas je v preteklih štirih letih sicer gostovala na Krvavcu in dosegla velik uspeh - organizatorji so lani našteli več kot 400 prenočitev in 5.000 obiskovalcev - letos pa se je eskimska vas preselila v Kranjsko Goro. Njeni prednosti sta zlasti lažji dostop in veliko tujih gostov.