Neskončna belina Aljaske, v kateri se skrijejo tudi mogočni polarni medvedi. Foto: EPA
Neskončna belina Aljaske, v kateri se skrijejo tudi mogočni polarni medvedi. Foto: EPA
Znameniti Uluru velja za največjo samostoječo skalo na svetu, leži pa v avstralski puščavi v notranjosti celine. Ta monolit je Unesco na svoj seznam varovanja naravne dediščine uvrstil leta 1987. Foto: EPA
Pri organiziranju safarija se boste slej ko prej srečali s pojmom »velikih pet«: lev, bivol, leopard, slon in nosorog, ki jih na potepu v divjino »morate« videti. Foto: EPA
Lahko narava ponudi še kaj lepšega? Foto: EPA
Festival divali
Festival divali je namenjen tudi čaščenju boginje izobilja lakšmi. Foto: EPA
New York
Lani so že 74. pred Rockefellerjevim centrom na Peti aveniji postavili praznično drevesce. Foto: EPA

Če še ne veste, kam bi jo mahnili na primer poleti, da ne boste potem tarnali, da je vsako leto enako in da druge možnosti razen hrvaške obale tako ali tako ni, vam razkrivamo nekaj neobičajnih možnosti. Ko pa nastopijo turobni jesenski dnevi, jih nikakor ni treba preživeti s kislim obrazom in z mrzlimi nogami v domačem kraju. In novo leto? Katero je najbolj noro mesto, da se zavrtite v ritmu zabave in pozdravite prihod leta 2008?

Julij: Aljaska - kratkočasenje pod polnočnim soncem
Neskončni topli dnevi in kratke julijske noči obljubljajo idealne pogoje za obisk zadnjega res odmaknjenega koščka pod ameriško zastavo. Poleti se bo Aljaska predstavila v najlepši luči. Čeprav nikoli, res nikoli ne boste videli vseh njenih čudes, se splača odleteti na drugi konec sveta in jo začeti odkrivati. Nekaj možnosti, ob katerih se bodo adrenalinskim zasvojencem zasvetile oči: sprehodi po narodnem parku Denali, prebijanje s čolnom po fjordih in ozkih zalivih, odkrivanje divjega polotoka Kodak in opazovanje tamkajšnjih medvedov, vožnja s kajakom ob obali Katmai, ki jo še popestrijo dremajoče vidre na ledenih skalah …

Avgust: Avstralija - edini čas, ko lahko raziščete vso celino
Če želite prekrižariti deželo »tam spodaj« od severa do juga in od vzhoda do zahoda, se odpravite na dolgo pot v avgustu. Pričakala vas bo zima, a brez skrbi - avstralske zime so precej podobne tistim na Floridi, zato vas snežni metež ne more presenetiti. Ta mesec je idealen čas za občudovanje dveh največjih naravnih zanimivosti: Veliki koralni greben sicer skozi vse leto kar kliče po snorklanju in potapljanju, a med oktobrom in majem sta tu oviri neznosna vlaga in smrtonosne meduze. Znamenita oranžna »prikazen«, vzpetina Uluru oziroma Ayer's Rock pa prav avgusta zablesti v vsem svojem sijaju. Tudi Sydney in njegova Harbour Bridge in Opera sta prav v tem obdobju za popotnike zelo prijazna.

September: Kenija in Tanzanija - safari vašega življenja
Ste si vedno želeli iti na safari? Ne naredite napake in se odpravite na črno celino v primernem času. Če lahko izbirate, spakirajte kovčke in poletite v divjino septembra, ko je ob Ekvatorju suho obdobje, kar pomeni, da boste lahko na njihovi poti do zalog vode opazovali velike črede živali. Poleg tega bodo divje živali zaradi skromnega rastja v tem obdobju bolje vidne vašim očem. Na milijone zeber, gazel in drugih rastlinojedcev se septembra v lovu za vodo preseli iz tanzanijskega parka Serengeti v kenijsko Masai Maro, njih pa skušajo izslediti plenilci, kot so levi in krokodili. Neverjetna množica divjih živali je nekaj, kar si boste zapomnili vse življenje.

Oktober: Vermont - čarobne barve jesenskega listja
Ameriška zvezna država Vermont se vsako jesen ogrne v čudovito odejo škrlatne in zlate barve in privablja ljubitelje narave z vsega sveta. Dneve lahko preživite na milijon načinov: s kolesarjenjem, z jahanjem, s pobiranjem buč ali le preprostim pomirjujočim sprehajanjem po gozdovih. Ko pa pade noč, se družba zbere ob ognju in poseda v ljubkih gostiščih, ki dajejo občutek domačnosti. Cene prenočišč se oktobra sicer dvignejo, a razlogi so več kot upravičeni: kamor koli jo boste mahnili, boste osupnili nad popolno igro narave, primerno za vsako razglednico, in opazovali lenobne krave in pokrite mostove.

November: Indija - topla, suha in »začinjena« s festivali
Konec monsunskega obdobja pomeni, da večino Indije razveselijo topli in suhi dnevi. November je hkrati tudi mesec najrazličnejših praznovanj, med katerimi posebno mesto zavzema divali, hindujski festival luči, ki v vso državo kar za pet dni prinese veselje. V tem času mesta in kraje preplavijo sveže rože, domačini si poklanjajo darila, s prižiganjem svečk in prirejanjem veličastnih ognjemetov pa simbolizirajo zmago svetlobe nad temo in dobrega nad zlim. V tem mesecu je čas tudi za Radžastan puškar melo, največji sejem kamel v vsej Aziji.

December: New York - nakupi, razvajanje in ponočevanje
Frank Sinatra je Veliko jabolko oboževal v juniju, večina ljudi pa nori od navdušenja nad tem velemestom v decembru, ko si za božično-novoletne praznike nadene veliko rdečo pentljo in se okrasi z nešteto lučkami. New York turiste privablja skozi vse leto, a december ima še poseben šarm, saj je mogoče videti vsakoletno postavljanje in okrasitev ogromnega božičnega drevesca pred Rockefellerjevim centrom ter nato preizkusiti spretnost na drsalkah na drsališču pred drevescem. To, da je največje ameriško mesto prestolnica nakupovanja, saj njegove ogromne veleblagovnice skrivajo vse mogoče proizvode na svetu, pa je tako ali tako samoumevno. Če dodamo še neskončno izbiro vseh mogočih svetovnih restavracij in burno nočno življenje, ki se ne konča vse do zore, je samoumevno, da se noben kraj na silvestrovo ne more kosati z mestom, ki nikoli ne spi.

Slavko Jerič