Prevozna sredstva
Ryanair je spremenil dovoljeno količino ročne prtljage. Foto: Reuters
Brezplačno bodo drugi kos ročne prtljage s seboj lahko vzeli le tisti potniki, ki bodo plačali prednostno vkrcanje v višini 5,6 evra. Foto: EPA

Dodaj v

Na krov Ryanaira zastonj le še z ročno torbico

Vodstvo želi izboljšati točnost letov
11. januar 2018 ob 21:51
Dublin - MMC RTV SLO

Irska nizkocenovna letalska družba Ryanair bo ročno prtljago, ki jo bodo lahko potniki vzeli na krov brezplačno, omejila na en majhen kos.

Letalski prevoznik Ryanair je doslej svojim potnikom dovoljeval dva kosa ročna prtljage, manjši, kot je na primer ročna torbica (35 cm x 20 cm x 20 cm), in večji (v dimenziji ročne prtljage 55 cm x 40 cm x 20 cm), ki so jo lahko brez doplačila vzeli s seboj na letalski krov. Vendar od ponedeljka naprej ne bo več tako.

Drugi kos prtljage bodo s seboj na krov lahko vzeli le tisti potniki, ki bodo doplačali prednostno vkrcanje v višini 5,6 evra.

Vsi tisti, ki tega ne bodo storili, bodo drugi kos prtljage sicer lahko vzeli s seboj, vendar ga bodo primorani izročiti osebju družbe, po pristanku pa ga bo mogoče prevzeti na tekočem traku, skupaj s preostalo prtljago. Če potniki tega ne bodo želeli storiti, z letalsko družbo ne bodo mogli potovati.

Na krovu bodo potniki lahko obdržali le prtljago v velikosti ročne torbice ali prenosnega računalnika, ki je dovolj majhna (torej največ 35 cm x 20 cm x 20 cm), da jo bodo lahko pospravili pod sedež pred seboj.

Tako so se odločili zaradi prepočasnega vkrcavanja
Nova pravila pomenijo, da bo sedaj za tekočim trakom na letališčih prtljago prevzemalo veliko več potnikov, kot doslej.

Do sprememb v količini dovoljene ročne prtljage je prišlo zaradi letalskih zamud, ki so bile posledica prepočasnega vkrcanja potnikov. Pogosto jih je namreč ovirala velika količina ročne prtljage. Letalske zamude pa so družbo v letu dni stale skoraj 51 milijonov evrov.

Hkrati pa so pri največjem letalskem prevozniku v Evropi cene za oddano prtljago znižali s 40 na 28 evrov in povečali omejitev teže prtljage s 15 na 20 kilogramov.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 11.01.2018 ob 22:18
@dare326
imaš za foto opremo, nimaš pa 5,6 evrov za doplačilo, da boš drugi kos lahko nesel s seboj?

Sicer pa pravilno, ti s prtljago povzročajo nemogoče zamude. Nekateri porabijo neskončno časa, da se zložijo v sedež.
Skippy
# 11.01.2018 ob 22:32
Ker bajsekom ne smeš reči, da so debeli; suhim pa lahko rečeš, kar ti pade na pamet.
elektrupunk
# 11.01.2018 ob 22:02
mal pretiravate z naslovom...v bistvu so iz stališča potnika dosegli izboljšanje stanja...če pa za tisto urco ali dve vržeš ročno prtljago pod kabino pa tud ni sile..
Triglavski zmaj
# 11.01.2018 ob 22:20
Zakaj pa ni cena karte odvisna tudi od mase potnika?
crime_dog
# 11.01.2018 ob 22:53
mal zavajujoč naslov ja, ker bosta še vedno oba kosa zastonj, le da bo moral drugi med prtljago. čeprav meni to vseeno ne diši preveč - raje imam svoj kovček nad glavo kot pa da ga check-inaš in potem vedno znova trepetaš na koncu če se bo sploh pripeljal po tistem traku (se je tudi že zgodilo da se ni).
tagaalbo
# 12.01.2018 ob 08:26
Avtor članka si zasluži šolski "kol".

Pri Ryanu navajajo:
You're entitled to bring 1 small personal bag (35cm x 20cm x 20cm) on board which must fit under the seat in front of you. If you want to bring 2 cabin bags on board you must add Priority & 2 Cabin Bags. If you arrive at the gate with 2 cabin bags, and you haven't purchased Priority & 2 Cabin Bags, your second bag will be taken off you and put in the hold free of charge.

Torej boš od zdaj naprej prtljago (po navadi majhen kovček), ki si jo nesel na letalo in stiskal v predale nad sabo, pustil pred letalom in ti jo bodo zastonj dali v prtljažni prostor spodaj, po pristanku jo boš pa dobil na tekočem traku. Kaj je to takšnega! Že zdaj se je to zgodilo na zelo polnih letih, ko ni bilo mogoče spraviti vseh kovčkov v kabino...

Meni osebno je tole super. Vlečenje tiste prtljage v potniško kabino ni noben luksuz; težko hodiš po hodniku med sedeži, dostikrat je nimaš več kam dati, potem ti jo pa na čisto drug konec letala stiskajo in samo upaš, da boš na koncu dobil svojo. Takole, kot bo zdaj, bo čisto ok.

Fer bi bilo, da bi avtor članka bolj precizno napisal, kakšno je novo stanje.
mikic007
# 11.01.2018 ob 22:31
Že sedaj se ti je lahko zgodilo, in samo pri Ryanair, da so ti dali ročno prtljago dol. Preprosto ni dovolj prostora na letalu, da bi lahko polno letalo zgoraj prevažalo vse. In vsi so imeli max dovoljenega s sabo. S stališča potnika še bolje, res pa malo počasneje. V primeru drage opreme pa je doplačilo smiselno, tako si tudi zagotovis varnejši prevoz takih zadev, ker ti ne premetavajo opreme vsi ostali..
windmaster
# 12.01.2018 ob 05:39
Sej je prav. Ta njihov sistem je ogromno ljudi izkoriščalo in potem so na avijon vlekli vse mogoče. Tisti ki amo po pravilih plačali za večje nahrbtnike, smo z tem odstopili prostor zmuzljivcem in zato čakali da so se vsi napakirali na avijon. Ista pravila za vse in bo vse teklo bolj gladko.
miha-posvetu
# 11.01.2018 ob 23:00
@mikic007 Še zdaleč ne samo pri Ryanairu, pri Easyjet že dolgo celo uradno piše, koliko manjša mora biti prtljaga, da garantirajo prostor na letalu, pri Adriji in drugih prevoznikih, ki letijo z manjšimi letali (npr CRJ900), pa je to skoraj obvezna praksa za 90% potnikov

Še vedno imaš lahko pri sebi manjši kos (kamor npr. spada tudi foto torba normalne dimenzije), če pa hočeš imeti oba kosa prtljage pri sebi pa pač doplačaš 5€ za priority boarding. Ker v 95% potujem samo z ročno prtljago in imam v njej od prenosnika, fotoaparata, drona,... priznam, da mi ta ukrep ni všeč, a tako tragičen pa tudi ni.
urle
# 12.01.2018 ob 07:37
nič proti. vsakič je gneča TOČNO zaradi ljudi, ki se selijo z Ryanairom, po dve omari vlečejo s seboj in potem jih zlagajo 10 minut v omare....
frozen pingvin 2
# 12.01.2018 ob 10:12
kok mi gre en blesav folk na živce. če pač nimaš 5 eur za prtljago da bi jo imel s sabo, potem ostani doma. že navaden pir v londonu stane več.

je pa prav, da nekako prisilijo potnike, da dajo prtljago dol. ker folk je res nadležen, ko vlači vse kufre na letalo, potem pa rabijo celo večnost, da svojo rit parkira na svoj sedež.
iluvatar
# 12.01.2018 ob 08:40
dobra ideja. Podpiram. V obup me spravlja vkakič znova, ko ljudje rinejo in želijo prinesti gor na letalo boga in pol. In če nisi med prvimi, se zgodi, da dejansko ne moreš pol manjše reči pospraviti na polico, zgoraj. Pa res traja pol ure, da vsi vse zložijo gor. Če bo tole pohitrilo vse skupaj, potem je ideja kar dobra.
mikic007
# 12.01.2018 ob 02:23
@miha-posvetu

Izpustil sem ne, torej "ne samo Ryanairu". Pri njih se mi ni nikoli zgodilo, se mi je pa pri vuelingu in easyjetu. V glavnem, ne gre za nekaj strašnega, še manj plačljivega, kot se namiguje v naslovu.
are
# 12.01.2018 ob 08:38
Meni je tako bolj všeč. Vedno, ko hodijo stevardese okrog in izbirajo tiste, ki morajo prtljago pustiti pred letalom, še svojega zraven potisnem.Res je nadležno, ko vsi svoje kufre zraven vlačijo, potisnejo jih pa tudi v prvi predal ki jim paše, potem pa ti išči po celem letalu kje je še prostor za tvojega. Če imaš pa kaj več vrednega pa doplačaš tistih 5€, to pa ni tak znesek.
slovenkaaaa
# 12.01.2018 ob 07:56
Meni se pa ni še nikoli nič zgodilo s prtljago, če sem jo oddala. Je lažje hoditi po letališču okrog. Sicer pa nisem človek, ki potrebuje ogromno prtljage, je samo ovira. Tudi ko gremo z vso družino na letalo, imamo v primerjavi z drugimi malo prtljage. Res nekje v tujini ne potrebujem ogromno parov čevljev s seboj, pa svojega fena in likalnika...
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 06:22
Čakam, da začnejo leteti čez Atlantik. Čas je že, da se tam malo zdrma ta velike.
S1026146
# 11.01.2018 ob 23:15
@dare326, daj če že tak rad gledaš slikice, še preberi malo pod njimi.
gesan
# 13.01.2018 ob 07:12
Nobena prtljaga razen nujnih osebnih stvari ne bi smela počet nič v potniškem prostoru!
Niti z plačilom!

PA to ne moreš verjet kaj nekateri bebavci počnejo z prtljago.
Mnogi se obnašajo točno tako, da če jim ne bi prepovedali, bi na letalo zvlekli tolko svojega kložja, da drugi sploh prostora ne bi imeli in briga jih baš za to...

Tolko o zavedanju!
In prav zaradi tega morajo obstajat tudi prepovedi!

Žalostno, da je človek tako zlagano, hinavsko...bitje, da se tega ni sposoben zavedat sam!
erny1
# 12.01.2018 ob 08:56
To je zdej samo uradno.
Do sedaj je bila itak taka praksa, sam da nisi do konca vedu al bos moral dat prtljago dol pred vhodom na avion ali ne. (če je bil let poln si pač moral dat). Moja zadnja 2 RYR leta sta se končala točno tako. Pač v vrsti na boarding so prišle punce, ti žigosale kovček in so ti ga odnesli dol. Simple.
Ni pa potem bilo kaosa na avionu pa borbe za prazna mesta za kovčke.
barto_
# 12.01.2018 ob 09:45
Pa saj je že kar nekaj časa tako oz. nekaterim so še vedno pustili prtljago na letalo. Meni osebno še boljše, ker ne rabiš rinit s prtljago gor. Ta mali kufer ti vzamejo neposredno pred vkrcanjem, potem pa počakaš tistih par minut. Važno, da je gratis. :D
Jarik
# 12.01.2018 ob 08:22
"Zakaj pa ni cena karte odvisna tudi od mase potnika?"

Tisti z "maso" ne morejo potovat z Ryanom.
rudes
# 12.01.2018 ob 06:55
Pri Adriji nisem videl nekega problema, ko sem oddal kabinsko prtljago pred vstopom in sem svoj kovček dobil takoj po pristanku. Se mi je pa že dogajalo (Wizz, TAP, Lufthansa pa še kdo) da so me prijazno poprosili, če jim izročim kovček, na pristanku pa....... S traku je prišel nov, prvič uporabljen, tako obtolčen, kot da bi dal Soško fronto skozi, drugič moker, da je teklo od njega, zasvinjan, itd. Sem se že odločil, brez kufra ne grem več na letalo. Je pa, če daš za karto v London npr. 25 €, tistih 5 dodatnih ojrov še vedno sprejemljivih.
razmisljujoci
# 14.01.2018 ob 02:38
Zavajujoč naslov, ki namiguje, da s standardnim kosom ročne prtljage ni več mogoče potovati zastonj, krši osnovna etična načela novinarstva. Gre zgolj za spremembo mesta, kjer bo ročna prtljaga med letom locirana, kar pa se je pogosto zaradi prezasedenosti omarc nad sedeži dogajalo že sedaj.
suvren
# 11.01.2018 ob 22:00
O'Leary-ju ne zmanjka idej. Lani, ko so mu piloti stavkali, je očitno imel preveč izpada, zdaj pa bo treba to nadoknadit. Mislim, da je s tem ukrepom preveč radikalen.
henodarling
# 13.01.2018 ob 16:44
Kdaj sploh bo cena odvisna tudi od mase, oz. teže potnika?

Zakaj moram kar naprej plačevati za njihovih več 10 kg špeha in še za tistih nekaj bornih svojih kg prtljage? In poleg kakega debeluha še neudobno sedeti, ker "visi še na moj sedež...

In še življenje "tvegam", da me tukaj zbrišejo! Ha, ha....
slovenkaaaa
# 13.01.2018 ob 12:47
ni več glih nizkocenovec, ne?

Za tebe je nizkocenovec, če je pod 5 eur do Londona, ne? Sicer je pa že drag.

Sodobni potrošniki... vse mora biti zastonj. Oblačila v trgovini, hrana, let do Londona. Po drugi strani pa vse mečemo stran, ker ničesar več ne cenimo. Pa kaj te cene pomenijo za delavce, nas ne briga. Glavno, da si jaz prinesem vso hrano v London s seboj, če bo družba dobila kazen zaradi mojega tovorjenja in tiščanja in zamujanja, ni moj problem.

Pa sem z nizkocenovci potovala že pred 15 leti in tudi danes kdaj... in se mi zdi, da je bilo stalno isto. Že pred leti se letalo še poravnalo ni v zraku, pa so ženske že vlekle ven plastične posode iz omaric nad glavo in tiste špagete...
whiteswan
# 13.01.2018 ob 11:55
Pac nekateri se zmeraj ne razumejo dejstva.
Realno je strosek poleta (iz ust pilota) po evropi med 70-100eur po potniku. Vse ostalo so raznorazne malverzacije da letalska druzba ta denar dobi. Ali to subvencionira lokalna skupnost, ali z raznimi dodatki. Ce se low-cost karta 6 mescev vnaprej dobi za 20eur, je pac zadnji mesec 150eur.
Glede na ogromen porast lowcosterjev in frekvenco pa je ta cabin baggage res postal vse vecji problem.
Verjetno pa ljudje pricakujejo da bodo po novem letalske druzbe prisle pote domov, te z kovcki vred nalozili na letalo in se servirali topli obrok za vsega 9,99EUR.
Gastrbajtr
# 13.01.2018 ob 08:44
Absolutno podpiram. Sm se pred dvema tednoma vozu z nizkocenovcem in točno tako je bilo; folk vlači na letalo vse živo, nahrbtnike tlačijo vsepovprek, ker je premalo placa nad njihovim sedežem, pol urna zamuda pri vkrcavanju (vsaj 20 minut sem stal pred letalom in se počasi korak na minuto bližal vhodu) itd. Sem se kar nekajkrat fural v zadnjih 2 letih in vem, da nekoč ni bilo tako stanje.

Skippy je pa tudi povedal vse. Folk bi rad first class za 5 €. Adijo pamet.
melanholik
# 12.01.2018 ob 19:17
windmaster
# 12.01.2018 ob 05:39
Prijavi neprimerno vsebino
Sej je prav. Ta njihov sistem je ogromno ljudi izkoriščalo in potem so na avijon vlekli vse mogoče.

No, če smo iskreni, vir izkoriščanja sistema in vlačenja vsega mogočega v ročno prtljago ni to, pač pa že izhodiščno dejstvo, da se oddana prtljaga zaračunava. Vse težave izvirajo od tu in nadaljnji ukrepi so le poskus odpravljanja posledic.
aktivist
# 14.01.2018 ob 00:42
Se mi zdi, da imajo na MMC-ju nizkocenovniki placane komentatorje, da jim delajo promocijo. Ce kaj reces cez Ryanair, Wizzair je huje kot, da bi govoril cez Cerkev.
Fleaa
# 12.01.2018 ob 14:04
vse skup je en velik nateg....
dare326
# 11.01.2018 ob 22:10
Fotografi ne bodo več potovali z Ryanairom! Da bi dal opremo, vredno nekaj tisoč € na tekoči trak? Nikoli!
SsDrag
# 12.01.2018 ob 12:20
ni več glih nizkocenovec, ne?
Jarik
# 12.01.2018 ob 08:21
bye, bye Ryan.
chakboris
# 12.01.2018 ob 06:49
A robec v žepu lahko vzameš brezplačno v kabino, ali je treba plačati doplačilo za izboklino v hlačah?
Kazalo