Prvi (najstrmejši) del vzpona. Foto: Alenka Ropret
Prvi (najstrmejši) del vzpona. Foto: Alenka Ropret
V Podpeči zavijemo levo strmo v klanec. Foto: Alenka Ropret
Od Podpeči do jezera je dobrih 12 kilometrov. Foto: google.maps.com
Prvi kilometer. Foto: Alenka Ropret
500 metrov nad Barjem je Rakitna. Foto: klanci.muha.cc

Tura se po kilometrih morda na prvi pogled ne zdi naporna, ampak klanca je do cilja pri Rakitniškem jezeru precej, zato je vzpon eden bolj zahtevnih v okolici glavnega mesta. Če boste turo na Rakitno začeli v središču Ljubljane, se najprej peljite po Barjanski in Jurčkovi, nato zavijte proti Igu na Ižansko cesto, po 6 kilometrih, peljete se nad avtocesto, zavijte proti Črni vasi. Čaka vas 9 kilometrov dolga in skorajda ravna cesta do Podpeči mimo Plečnikove cerkve, pa vasi Lipe, pred seboj boste imeli Sveto Ano. Cesta je na nekaterih mestih precej slaba, posebej ob robu, zato previdno.

Pri krajevni tabli v Podpeči zavijte levo, nato pa v naslednjem (krožnem) križišču proti Rakitni in Borovnici, levo gre cesta proti Podpeškemu jezeru. Še dober kilometer greste med hišami v Podpeči in še vedno je cesta slaba. Kmalu boste v daljavi že zagledali tablo za Preserje in Rakitno, ki vas bo usmerila levo od Barja, v klanec.

Trasa: Podpeč–Preserje–Rakitna

Dolžina vzpona: 10 kilometrov

Dolžina poti iz Ljubljane: 28 kilometrov

Skupni vzpon: 500 metrov

Povprečni naklon: 5 %

Težavnost: 4/5

Strmo presenečenje že takoj na začetku
Klanec se takoj, ko zavijete z glavne ceste, postavi konkretno pokonci, ne pustite mu, da vas preseneti, zato pravočasno prestavite v lažji prenos. Cesta se vije naravnost med hišami, Barje boste zato takoj imeli pod sabo. Dober kilometer vam bo klanec srčni utrip dvigoval v višave, nato se bo strmina unesla, Sveto Ano boste tokrat ugledali na levi, cesta pa vas bo peljala čez travnike, celo malo navzdol do Preserij.

Po slabem kilometru vas bo smerokaz usmeril levo in vas opozoril, da vas do cilja čaka še 8 kilometrov, do cilja pri jezeru prištejte še kilometer. Široka in pregledna cesta se bo od tu le še dvigovala, najbolj strmo naslednje 4 kilometre, na trenutke tudi do desetih odstotkov. Peljali se boste skozi redek gozd, pa nato skozi veliko jaso v desno serpentino. Ko boste spet zapeljali v senco, poleti vam bo še kako prav prišla, boste že 600 metrov nad morjem oziroma 300 metrov nad Barjem.

Zadnji kilometri manj naporni kot uvodni
Slabe 4 kilometre se boste vozili še skozi redek gozd, strmina, lajšajo jo serpentine, ni tako huda kot v prvem delu vzpona, zato boste napredovali hitreje. Ko boste na desni zagledali tablo, ki vas bo pozdravila na Rakitni, je vzpona konec. Do cilja vas čaka prijetna vožnja po planoti, cesta se vije med travniki in mimo mogočnega osamelega drevesa, pred sabo boste zagledali Rakitno. V vasi zavijte proti Cerknici, po slabem kilometru boste na levi zagledali veliko parkirišče in za njim Rakitniško jezero. Do jezera se iz Ljubljane nabere 28 kilometrov v dolžino in 500 metrov v višino, sam vzpon pa vam bo vzel 40 minut, tistim malo počasnejšim eno uro.

Če se boste vrnili na izhodišče po isti poti, vas čaka za nagrado eden najlepših spustov pri nas, cesta je resnično široka in pregledna. Če pa vam je ostalo še kaj moči, lahko turo podaljšate po komaj nekaj let starem asfaltu do Cerknice in nato skozi Rakek, Logatec in Vrhniko nazaj do Ljubljane, tako boste nabrali skorajda stotnijo kilometrov. In seveda, večina opisanih cest vas bo peljala po kraljestvu rjavega medveda, da pa bi nanj morda naleteli, ko bo prečkal cesto, boste morali na Rakitno najbrž kar nekajkrat ...

Uroš Bonšek, foto: Alenka Ropret