Severna Amerika
(5)
Southeast Reing Road v Snoqualmieju, kraj, kjer je v tv-seriji stala tabla 'Dobrodošli v Twin Peaksu'. Foto: Reuters
Twede's Cafe, prizorišče televizijskega Double R Dinerja. Foto: Reuters
Replika patruljnega vozila šerifa iz Twin Peaksa. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Sprehod po "resničnem" Twin Peaksu, četrt stoletja pozneje

Skrivnostni vrhovi, veličastna drevesa, češnjeva pita
19. maj 2017 ob 11:58,
zadnji poseg: 19. maj 2017 ob 11:59
Snoqualmie - MMC RTV SLO, Reuters

V nedeljo se po 26 letih na zaslone vrača Twin Peaks, izmišljeno ameriško malo mesto, ki ga je v kultni seriji Davida Lyncha pretresel umor priljubljene gimnazijke.

In čeprav Twin Peaks na zemljevidih ne obstaja, je mnoga prizorišča iz serije, ki je za vedno zasukala potek razvoja zgodovine televizije, mogoče najti v gozdnati in gorati ameriški zvezni državi Washington med Fall Cityjem in North Bendom, vzhodno od Seattla. "Občutek kraja je zelo pomemben. Skušaš najti kraj, ki se zlije s tvojimi zamislimi. Tako smo našli te kraje, in to je Twin Peaks," je za Reuters povedal Lynch, ki je po četrt stoletja skupaj z Markom Frostom oživil temačno vzdušje svojega prelomnega projekta z začetka devetdesetih.

Fotoreporter omenjene agencije se je podal "po poteh Twin Peaksa", po cesti, ki jo obkrožajo duglazije, iz špice serije, v kateri se ezoterični agent FBI-ja Dale Cooper (Kyle MacLachlan) pripelje v Twin Peaks in veličastna drevesa naglas občuduje: "Ta pa so nekaj posebnega". Iz slapov Snoqualmie se dviga gosta meglica in zakriva razkošno kočo Salish nad vodo, zunanjost Great Northern Hotela iz Twin Peaksa, ki ga je vodil dvolični Ben Horne. Separeje iz Double R Dinerja, v katerih so se stiskali parčki Twin Peaksa, na vrtljivih stolih pa je Cooper užival v kosu pite in "prekleto dobri kavi", najdemo v kavarni Twede's v North Bendu.

Le ena epizoda zadosten razlog za obisk
Omenjene lokacije so postale polnokvrni liki Twin Peaksa, mesteca, ki je v sebi skrivalo temačne skrivnosti mamil, prostitucije in temačnih nadnaravnih sil, vse pa so začele prihajati na dan po umoru Laure Palmer. Pročelje restavracije in penziona Roadhouse je bilo pročelje za bar Roadhouse, kjer so v seriji Cooperju razkrili Laurinega morilca. V kraju Snoqualmie se nad istoimensko reko razteza viseči most, po katerem se je opotekala okrvavljena Ronette Pulaski, potem ko ji je uspelo uiti Laurinemu morilcu. Le miljo stran pa najdemo točko, kjer so ustvarjalci serije postavili znak "Dobrodošli v Twin Peaksu", z gorskimi vršaci v ozadju.

Produkcijo Twin Peaksa so že po prvi epizodi premaknili v Kalifornijo, notranjost prizorišč so natančno posnemali v studijskem okolju, a oboževalci serije še danes obiskujejo "resnične" lokacije iz serije, denimo kočo Kiana v Poulsbu v bližini rezervata Suquamish nad zalivom Puget, ki je zaznamovala več pomembnih trenutkov v Twin Peaksu. Prav tam je ob veliko deblo, zdaj znano kot "Laurino deblo", naplavilo truplo te nesrečne najstnice. Le nekaj metrov stran od ostanka cedre, zasidranega v pesek, danes stoji spominska plošča, ob zbledelem kosu lesa pa se navdušeno fotografirajo oboževalci.

O seriji Twin Peaks: Vrnitev ustvarjalci vnaprej niso želeli razkrivati veliko podrobnosti, je pa znano, da se vrača več članov izvirne zasedbe, tudi MacLachlan kot posebni agent Dale Cooper, pa Mädchen Amick, Sherylin Fenn in drugi. Nova zveneča imena, ki jih bomo videli v Twin Peaksu, so Laura Dern, Naomi Watts, Michael Cera, Jim Belushi in Jennifer Jason Leigh. O sami zgodbi so bili prav tako skrivnostni, predsednik mreže Showtime, pod katere okriljem je prihajajoča serija nastala, pa je razkril, da je "v jedru nova odiseja agenta Cooperja v Twin Peaks". Dve izmed 18 epizod bodo predvajali na filmskem festivalu v Cannesu, to bo prvič, da bo prostor v programu bleščečega dogodka dobila tv-serija. A nima vsaka tv-serija podpisa Davida Lyncha ...

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Dam
# 19.05.2017 ob 13:21
Še nobenega komentarja k legendarni seriji?
Komaj čakam prvi del nadaljevanja, čeprav ne verjamem, da še lahko kdorkoli, karkoli in kjerkoli doseže začetno serijo.
Prvič je le prvič.
Thazz
# 19.05.2017 ob 14:32
Intro je legendaren. No, pa serija tudi.
tuhtam
# 19.05.2017 ob 14:24
Ob omembi Twin Peaksa mi pridejo najprej na misel glasba iz serije, ki sem jo preposlušal neštetokrat v tistem času in igralec Kyle MacLachlan. Zaradi njega je tudi Dune izjemen, pa Blue Velvet, na primer.

Imam pa v spominu, da sem se pred nekaj leti lotil ponovnega ogleda serije in da se je druga sezona precej razvlekla. Si bo treba še enkrat ogledat vse...
ZRC
# 21.05.2017 ob 13:11
Prva sezona je bila fenomenalna, pravi Lynchevski "mind f*ck". V drugi sezoni so pa malo pretiravali z raznimi midgeti itd. Po kvaliteti precej slabša od prve.
rokers
# 19.05.2017 ob 21:55
Daleč najbolj fenomenalna serija, čeprav se je druga sezona razvlekla. Odlična muzika, utrgani protagonosti, napeta zgodba, čudaki, pravljičnost..komaj čakam! Kar sem slišal bo na HBO, bom proval dobit. A ima kdo kako info več kdaj in kje? In če je to neko nadaljevanje z Bobom v agentu Cooperju kot se je končalo, al bo kaj novega..
Kazalo