Poslopje so kot pisarniško zgradbo za Johna Jacoba Astorja II. postavili leta 1890, do pred kratkim so bila v njem zanemarjena stanovanja umetnikov. Potem pa so zgradbo popolnoma prenovili v luksuzni butični hotel s sobami, ki so zaradi visokih stropov in velikih oken še bolj veličastne. Foto: EPA
Poslopje so kot pisarniško zgradbo za Johna Jacoba Astorja II. postavili leta 1890, do pred kratkim so bila v njem zanemarjena stanovanja umetnikov. Potem pa so zgradbo popolnoma prenovili v luksuzni butični hotel s sobami, ki so zaradi visokih stropov in velikih oken še bolj veličastne. Foto: EPA
Paparaci pred Mercerjem
Russell Crowe po aretaciji
Telefon v hotelski sobi je bil pokvarjen, strastni Russell pa je hotel poklicati domov ... Za žrtev si je izbral uslužbenca hotela Mercer, drugo je zgodovina. Foto: EPA
Mercer Kitchen
Hotel Mercer je poleg uglednih veleblagovnic, restavracij in drugih hotelov (marsikateri izmed njih se nahajajo prav v SoHu) ena izmed najbolj priporočanih lokacij za srečevanje zvezdnikov v New Yorku. Tisti pomembneži, ki imajo v Velikem jabolku lastna stanovanja, pa radi pridejo v Mercer vsaj na kosilo ali večerjo. Foto: Hotel Mercer
Preddverje hotela Mercer

Za povprečnega popotnika, ki se za nekaj dni ustavi v pregrešno dragem New Yorku, so realnost ceneni hostli in moteli, v katerih poleti namesto klimatskih naprav brnijo ventilatorji iz prve polovice prejšnjega stoletja, "postrežba v sobo" pa pomeni kup rjuh z madeži, ki jih je treba na vzmetnico natakniti kar lastnoročno, in mrk pogled receptorja, sobarja in hišnika v eni osebi.

Izbranci pa si v "mestu, ki nikoli ne spi", lahko privoščijo nočitve na bolj uglednih lokacijah, kot je Mercer v srcu SoHa: majhen razkošni hotel, v katerem lahko na šestih nadstropjih spomeniške zgradbe v neoromanskem slogu v eni najbolj "kul", trendovskih in ekskluzivnih sosesk v mestu (in na svetu) izbirajo med 75 sobami in razkošnimi apartmaji.

Zasebnost in zvezdnikom predano osebje
Mercer je sestrski hotel hollywoodskega Chateauja Marmont in miamijskega Raleigha in je tako kot "brata oz. sestri" sinonim za eleganco, skrivnostnost in zasebnost, vse tri pa upravlja "zvezdniški hotelir" Andre Balazs, zadnje čase znan tudi kot spremljevalec Ume Thurman. "Ubogim" vedno obleganim zvezdnikom, supermanekenkam in drugi smetani človeštva Mercer ponuja udobno zatočišče sredi velemestne džungle. V Mercerju naj bi Lindsay Lohan prespala pri Beniciu del Toru. Tja se je zatekla Kate Moss v dneh po objavi slik, na katerih je njuhala kokain, pa tudi Madonna se, ko je v New Yorku, najraje oglasi "pri Andreju".

Vsak član osebja (ki je seveda vedno napravljeno v oblačila najbolj zvenečih imen modnega sveta) je hkrati osebni receptor vsakega gosta in njihov zasebni tajnik, kar je neprekosljiva odlika majhnega luksuznega hotela, kot pišejo na uradni spletni strani Mercerja. Navadni smrtniki pa pravijo, da je osebje nemalokrat vzvišeno in odrezavo. Morda je imel takšne izkušnje tudi Russell Crowe, ki je leta 2005 uslužbenca hotela Mercer napadel s pokvarjenim telefonom.

Prefinjena Mercer Kitchen za gurmane med izbranci
Seveda ima Mercer tudi lastno restavracijo, Mercer Kitchen. Zajema kar dve nadstropji zgradbe, bila naj bi "odprta, vabljiva in neformalna" restavracija z 200 sedeži, na čelu kuhinje pa je svetovno znani kuharski mojster, chef Jean-Georges Vongerichten. Vzdušje obedovanja "v prijetni družinski kuhinji" ustvarjajo skupne mize in prostorna odprta kuhinja. Mercer Kitchen sestavlja kavarna s 40 sedeži v pritličju s pogledom na ulico, ki se drži hotelskega preddverja, in restavracija s 160 sedeži v kletnih prostorih z izvirnimi kamnitimi zidovi, opremo iz masivnega lesa, klopmi in barom, ki se nahaja pod pločniki živahnega SoHa.

Znameniti Jean-Georges Vongerichten je skladno s preprosto eleganco prostora ustvaril sproščen in zelo priznan jedilnik v ameriškem provincialnem slogu, ki se ostredinja na tamkajšnje pridelane sestavine in na različne načine pripravljene jedi. Jedilnik spreminjajo glede na letne čase, nekatere znamenite jedi pa so vedno na voljo, na primer pica s surovo tuno in wasabijem. Iz prefinjene kuhinje je gostom hotela postrežba na voljo 24 ur dnevno.

Domačnost sredi vrveža SoHa
Tudi intimno preddverje hotela gostom in njihovim obiskovalcem ponuja usluge 24 ur na dan, ves čas lahko dobijo tako hrano iz kuhnije kot pijačo iz bara. Preddverje je nekakšna skupna dnevna soba, s 15 metrov dolgo knjižno polico od tal do stropa - nenehno rastočo knjižnico, ki se osredinja predvsem na ustvarjalnost, umetnost, oblikovanje, arhitekturo in modo. Afriški masivni les, štiri metre visoki stropi in pomirjajoče umirjene barve ustvarjajo otipljiv občutek domačnosti in miru sredi vrveža Soha.

Vseh 75 sob v Mercerju ima zapeljive visoke strope, velika okna, ki se jih da zares odpreti, in veliko svetlobe. Priznani oblikovalec Christian Liagre je oblikoval pomirjujoče modernistične prostore, ki se osredinjajo na udobje, harmonijo in umirjene barve. Prava posebnost so ogromne kopalnice, v marmornih kadeh je prostora za dve ali več oseb.

Torej - če si za nočitev lahko privoščite 500 dolarjev ali več (za nastanitev v razkošnem apartmaju SoHo je treba odšteti kar 2.500 dolarjev), ste na ulici Mercer številka 147 prisrčno dobrodošli. Pridite opremljeni s fotoaparatom, saj vam kakšno zvezdniško bližnje srečanje gotovo ne uide, ne pozabite pa niti na prihranke, saj v pregrešno dragem SoHu ponekod že skodelica kave stane toliko kot kosilo v povprečni slovenski restavraciji.

A. K.