Vagabund
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 23 glasov Ocenite to novico!
Positano
Positano je mogoče videti tudi v nekaterih filmih. Tam so na primer posneli nekaj prizorov za film Nadarjeni gospod Ripley. Foto: Pija Svetec

Dodaj v

Biser Amalfijske obale

Navdih za Rolling Stonese
26. marec 2011 ob 08:06
Positano - MMC RTV SLO

Jug Italije ponuja številne čudovite kotičke ob morju, vendar je Positano s svojo fotogenično infrastrukturo še posebej mikaven. Nekateri ga tako označujejo kar za biser Amalfijske obale.

Ne glede na to, ali v mesto prispete po ovinkasti cesti visoko na klifih ali s trajektom po morju, je prvi pogled na Positano očarljiv. Hiše pastelnih barv se kot slap zlivajo druga na drugo vse od vrha griča pa do obale, ki se deli na dva dela. Prvi del, vzhodna plaža, velja za dragega in obljudenega, zahodna pa je nekoliko bolj oddaljena, manj obiskana in cenejša.

Na ozkih strmih ulicah, ki vodijo do vzhodne plaže, stojijo trgovine s precej drago positansko modo (kopalkami, pleteninami in večernimi oblekami), že po vonju, ki se vije po njih, pa je mogoče zaznati tudi številne trgovine z izdelki iz usnja. Najbolj slavni so sandali in japonke, ki se jih lahko pri domačih čevljarjih naroči po meri.

Svetovljansko mesto vsako leto obišče veliko bogatih in slavnih, ki se tja odpravijo po počitek in navdih. Med njimi sta bila tudi člana skupine The Rolling Stones, Mick Jagger in Keith Richards, ki sta na počitnicah v Positanu spesnila pesem Midnight Rambler.

Mesto pa ni bilo vedno tako priljubljeno. V srednjem veku je bil pristaniško mesto Republike Amalfi, v sredini 19. stoletja pa je doživelo hudo krizo in več kot polovica celotne populacije se je odselila, predvsem v Avstralijo. Vse do druge polovice 20. stoletja je bil Positano le revno ribiško mestece, pozneje pa se je zanj začelo zanimati vedno več turistov in tako se je začelo novo obdobje, obdobje dragih restavracij, počiniških apartmajev in številnih obiskovalcev.

V Positanu je ob lepem vremenu vedno precej obiskovalcev, vendar če se želite izogniti veliki gneči in plaži, polni ležalnikov, je pravi čas za obisk zgodaj pomladi. Ugodna lega mesta omogoča tudi številne izlete v okoliške kraje in na bližnje otoke, na primer Capri ali Ischio.

Pija Svetec

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
fofnudl
# 28.03.2011 ob 09:12
Č U D O V I T O
espero
# 28.03.2011 ob 13:55
No če že omenjate Rolling Stonse , bi lahko omenili da je tam nastala pesem Torna a Surriento - Vračam se v Sorriento. Najlepše Napolitanske pesmi so nastale prav tam. Po slikah sodeč ne kar tako , kajneda !
orchid
# 18.04.2011 ob 23:23
In vožnja po tej obalni cesti je res nekaj spektakularnega.... za tiste z močnimi živci, ko se po enosmerni cesti pelje avtobus in nasproti pripelje drug avtobus.... pa še za enega je ponekod komaj prostora nad pečinami ;) Drugače pa resnično čudoviti prizori :)
mojcd
# 29.03.2011 ob 19:44
sorrento, amalfi positano vse je 1A
Kazalo