Pogled na otočje z zraka. Foto: EPA
Pogled na otočje z zraka. Foto: EPA
Ena glavnih atrakcij na otoku so podzemne jame. Foto: EPA
Prosorno modro kratersko jezero. Foto: EPA

Džedžu, posebna avtonomna regija Južne Koreje, je med Korejci zelo znana in velja za eno primarnih južnokorejskih krajev za oddih in medene tedne.
In zdaj bi otoški turistični guruji radi sloves Džedžuja ponesli še v svet. Unesco je že prepričan, saj je prejšnji mesec kar devet krajev na otoku dobilo oznako geoloških znamenitosti ali "geoparkov". Trije kraji so se pred tremi leti uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine.
Neverjetni skok turistov
Ponosni nosilec obeh naslovov je Sunrise Peak, najboljznana turistična znamenitost Džedžuja, ki je nastala pred okoli dvema milijonoma let s serijo vulkanskih izbruhov. Do vrha je mučen, kako uro dolg pohod - pa ne zaradi telesnih naporov, ampak zaradi tisočerih šolarjev in turistov, ki se vsi gnetejo po isti ozki poti.
Džeon Jongmun je geolog in je opravil to pot že več kot stokrat. Džeon tu nadzoruje erozijo, ki jo zakrivijo vreme in turisti. Od daleč se že vidi s travo prerasel krater, toda on opozarkja, da je prenevarno hoditi po njem, saj je poln kač. V 50. letih pa je bi bil tudi dom osamljenega konja - neki domačin z Džedžuja je konja vodil na pašo vso pot do vrha, nato pa se mu ga ni dalo več odvesti v dolino.
Leta 2006 je Sunrise Peak privabil 2,2 milijona obiskovalcev - za letos jih pričakujejo 3,8 milijona. Po besedah pokrajinske vlade je število tujih turistov v zgolj štirih letih poskočilo za 108 odstotkov.
Za petične goste
Še ena točka na seznamu svetovne dediščine so jame Mandžang, ki jih je pred 200.000 leti ustvarila lava iz vulkana. "Stebri lave in sam obseg so zelo veliki in široki. Na Havajih so lavine jame majhne in mikrostrukturalno ne tako dobro ohranjene," pove Džeon. Temperatura se med sprehodom v jame spusti za 10 stopinj. Vlaga je 90-odstotna.
Džedžu postaja vse bolj priljubljen pri kitajskih turistih, zato so se oblasti odločile za še korak dlje in spodbujajo neposredna kitajska vlaganja. Luksuzni stanovanjski projekti rastejo kot gobe po dežju po celem otoku. Malezijsko podjetje Berjaya gradi 3,6 milijard dolarjev vredno letovišče s hotelom, nakupovalnim centrom in kazinojem.
Direktor projekta Tang Vui Vun poroča, da trenutno opažajo velik porast turistov iz Kitajske in Japonske, zato je to njihova glavna tarča. Nova soseska in golf igrišče, ki ga gradijo v bližini, sta že naletela na uspeh pri kitajskih vlagateljih.
Od 220 že prodanih počitniških domov jih je polovica v lasti Kitajcev. Da vlada celoten posel še dodatno začini, nedvomno pomaga. Vsak tujec, ki kupi stanovanje v vrednosti prek 500.000 doalrjev, samodejno dobi vizum za daljše prebivanje. Po petih letih lahko uveljavljaš to kot stalno prebivališče.
Uro in pol leta iz Šanghaja, dve uri in pol iz Japonske, vlada Džedžuja je sredi agresivne oglaševalske kampanje, ki Džedžu promovira kot najotok - za posle ali za zabavo.